Pereiti į pagrindinį turinį

Šiukšlių išvežimas pabrango nelogiškai

2010-05-24 14:55
Šiukšlių išvežimas pabrango nelogiškai
Šiukšlių išvežimas pabrango nelogiškai / Tomo Raginos nuotr.

Nuo šio mėnesio už komunalinių šiukšlių išvežimą kauniečiai mokės pagal buto plotą. Daugelis skaičiuoja, kad dabar ši paslauga jiems atsieis kelis kartus brangiau.

Mokesčiai vėl didėja

Kauno miesto tarybai patvirtinus naują atsiskaitymo už šiukšlių išvežimą tvarką, kauniečiai nebemokės fiksuoto mokesčio pagal bute registruotų gyventojų skaičių. Įvestas mokestis už 1 kv. m naudingojo ploto sudaro 0,25 lito per mėnesį.

Žinią apie pasikeitusią tvarką kauniečiai sutiko neramiai, nes, kai keičiama formulė, mokestis dažniau didėja, o ne mažėja.

Kęstučio g. 93-iojo namo gyventoja Regina Vėjelienė suskaičiavo, kad dabar jai už šiukšlių išvežimą teks mokėti apie 20 litų per mėnesį. Iki šiol šis mokestis tesiekdavo 6–7 litus.

"Gyvenu viena dviejų kambarių bute, esu pensininkė ir kiekvieną litą skaičiuoju. Negerai dabar bus", – baiminasi R.Vėjelienė. Per mėnesį komunalinės paslaugos jai atsieina apie 500 litų. Kaunietė džiaugiasi, kad kol kas gauna lengvatą ir už šildymą moka tik dalį sąskaitos.

Erdviame 78 kv. m bute K.Būgos g. gyvenanti Janina Kėvišienė piktinosi, kad šiukšlių išvežimas pabrango iki 25 litų, t.y. penkis kartus.

"Klausykit, ar gali 83-ejų žmogus prinešti tiek šiukšlių? Tik mažą kibiriuką per savaitę prikaupiu, o popierius sukūrenu, net nemetu į konteinerį", – aiškino J.Kėvišienė.

Į teismus nesikreips

Vieno kambario bute gyvenantis elektrikas Robertas Baciuška už šiukšlių išvežimą moka 11,6 lito. Jis taip pat kritikuoja naująją tvarką.

Trijų kambarių bute viena gyvenanti pensininkė Gražina mėgsta sąskaitas apmokėti iš anksto. Už komunalinių šiukšlių išvežimą ji sumokėjo iki šių metų pabaigos.

"Dabar tikriausiai atsiųs prašymą sumokėti papildomą sumą, nes nuo šio mėnesio turėčiau mokėti daugiau", – apie padidėsiančias išlaidas prabilo moteris. Dar praėjusį mėnesį šiukšlių išvežimas jai atsiėjo 5,5 lito, o dabar šis mokestis šoktelėjo iki 17 litų.

Kaunietė Gražina abejoja, ar namo gyventojai ryžtųsi prieštarauti dėl šiukšlių išvežimo bendrovės sprendimo: "Į teismus mes tikrai nesikreipsime – nieko vis tiek nepasieksime."

V.Putvinskio g. gyventoja Virginija Grigaravičiūtė skundėsi, kad buitinių šiukšlių išvežimas jai pabrango nuo 5,5 lito iki 20 litų. Kaunietė imtųsi iniciatyvos organizuoti piliečių kreipimąsi į teismą, bet, kaip pati prisipažino, nežino nuo ko pradėti.

Skundžiasi ne visi

Karaliaus Mindaugo prospekto 31-ojo namo gyventoja Nijolė taip pat nepageidauja mokėti už šiukšles pagal buto plotą. Ji įsikūrusi 76 kv. m bute.

"Visiems mums ateis senatvė ir liksime vieni dideliuose butuose, kuriuos parduoti nėra lengva, – pastebėjo moteris. – Kol kas gyvename su vyru ir sąskaitas apmokame, bet pagalvoti apie ateitį baugu."

To paties namo gyventojai Gailutei naujoji tvarka priimtina. Šešių asmenų šeima iki šiol už šiukšlių išvežimą mokėjo solidžią sumą, kuri dabar turėtų sumažėti.

Žaliakalnio gyventojai Ritai, įsikūrusiai 36 kv. m bute, "Kauno švaros" paslaugos atpigo nuo 11,12 iki 9,11 lito.

Preliminariais duomenimis, apie 70 tūkst. Kaune gyvenančių pensininkų bus priversti mokėti už atliekų išvežimą daugiau nei mokėjo iki šiol.

Daugiau skaitykite pirmadienį "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų