Pereiti į pagrindinį turinį

S.Muravjovas: kyšis neužkoduotas mūsų kraujyje

2013-04-04 16:29
S.Muravjovas: kyšis neužkoduotas mūsų kraujyje
S.Muravjovas: kyšis neužkoduotas mūsų kraujyje / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas teigia, kad lietuviai neretai bruka kyšį, nes tarnautojai nesugeba arba nenori išaiškinti, kad kyšis nėra vienintelis problemos sprendimo būdas.

– Atrodo, kad kyšis lietuviams – savaime suprantamas dalykas. Ar tai – mūsų kraujyje? – portalas kaunodiena.lt paklausė S.Muravjovo.

– Ne. Tai nėra kažkokia kultūros savybė. Prieš kelerius metus atlikome tyrimą, kuriame klausėme, kokios yra pagrindinės korupcijos priežastys Lietuvoje. Žmonės dažniausiai atsakė, kad tai yra prasto administravimo padarinys. Tai reiškia, kad valstybės tarnautojai nesiima veiksmų, kad žmogus suprastų, jog jam nereikia papildomai mokėti. Dažnai žmonės supranta, kad kyšį reikia duoti, jei nori pagreitinti paslaugos gavimą, jei nori būti tikri, kad gaus tinkamą paslaugą. Kyšio davimas tikrai nėra mūsų kraujyje. Lietuvis, išvažiavęs, pavyzdžiui, į Vokietiją, vargu ar duos kyšį, nes supras, kad ten paslaugą gaus greitai ir ji bus kokybiška.

– Tai gal išsiskiria mūsų vyresnioji karta, kuri vadovaujasi principu: reikia tepti, kad važiuotų?

– Nesutikčiau ir su tuo teiginiu, kad vyresnio amžiaus žmonės yra labiau linkę duoti kyšį. Tai yra visų amžiaus grupių žmonių problema. Rečiau moka tie, kurie geriau išmano savo teises, supranta, kaip veikia įstatymai. Dažniau moka tie, kurie yra labiau linkę susitaikyti su esama padėtimi. Vis dėlto reikia pastebėti, kad Lietuvoje žmonės jau supranta, kad duodami kyšį moka antrą kartą.

– Matyti, kad žmonės kyšius vertina pagal dydį: daug pinigų – kyšis, mažai – dovana.

– Kyšis yra kyšis. Žmonės gali stengtis nesureikšminti mažų kyšių, bet realybė yra tokia – nesvarbu, kiek duodama, bet duodama tam, kad būtų išspręsta problema. Kartais girdžiu pasvarstymų, kad jei duodi kyšį po to, kai gavai paslaugas, tai jau yra nebe kyšis, o dovana. Ar tikrai žmogus mokėtų, žinodamas, kad to žmogaus, kuriam davė kyšį daugiau niekada nebesutiks? Ar jis yra tikras, kad nedavęs kyšio gaus tokio pat lygio paslaugą ir antrą kartą? Duodamas kyšį žmogus nusiperka saugumą ir ramybę. Blogiausia, kad Lietuvoje vis dar vyrauja nebaudžiamumo kultūra. Žmonės mano, kad kiekvieną korumpuotą tarnautoją reikia įkišti už grotų, bet kartu jie balsuoja už susitepusius politikus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų