Quantcast

Sostinės centre kyla „EKO banga“

Šieno lentynos, antikvariniai baldai, rankų darbo gaminiai – toks netikėtinas vaizdas pasitinka prekybos centro "Gedimino 9" ketvirtame aukšte. Tai ne viduramžių parduotuvė, o ekologijos principais paremto gyvenimo būdo erdvė.

Pradžia – Tymo turguje

"EKO banga" – tai natūralus žingsnis po pusantrų metų darbo su Užupio ekologinių kultūrų turgumi ir kitais su ekologija susijusiais projektais", – teigė viena idėjos autorių Eglė Januškevičiūtė.

Anot jos, praktika jau parodė, kad Lietuvoje yra nemažai aktyvistų, gamintojų ir tiekėjų, ekologiškų paslaugų ir produktų, tačiau kiekvienas jų dirba atskirai, nekoordinuotai. "Norint suformuoti ekorinką ir žmonių sąmoningumą, reikia kurti atitinkamą kultūrą, tradiciją, vertybes, suburti bendraminčius. Tam reikalinga erdvė", – teigė E.Januškevičiūtė ir pabrėžė, kad viskas prasideda nuo visuomenės švietimo.

"Aplankėme stipriausius ir sėkmės sulaukusius ekologijos principus puoselėjančius veikėjus Skandinavijos šalyse ir įsitikinome, kad visi eina ta pačia kryptimi – pirmiausia kuriama bendruomenė. Nuo jos kūrimo pradedame ir mes, sakė "EKO bangos" organizatorė.

Vien maisto nepakanka

Ekologiški produktai, maistas dabar tampa vis populiaresni. Tačiau, anot projekto "EKO banga" koordinatorės Agnės Norkevičiūtės, norint suprasti tokio gyvenimo būdo prasmę, neužtenka vien valgyti ekologišką maistą. Reikia žinoti ir daugybę kitų dalykų, susijusių su ekologija.

"Pati "EKO banga" panašesnė į socialinį bendruomeninį judėjimą, tam tikrą reiškinį nei į projektą.Vienas pagrindinių mūsų, kaip iniciatorių, tikslų yra tas, kad ši banga nuvilnytų per visą "Gedimino 9" centrą ir pasklistų visuomenėje", – teigė ji.

Projekto organizatorė svarstė, jog šis judėjimas ne tik turėtų paskatinti žmones labiau rūpintis savimi, domėtis ekologija, bet ir suburti juos į tam tikrą bendruomenę.

"Manau, kiekvienas vilnietis puikiai žino, kas yra Užupio respublika. Taigi ir mes turime savotišką idėją suvienyti sostinės centro bendruomenę, kurios pagrindas būtų puoselėti ekologiją propaguojančią gyvenseną", – paaiškino A.Norkevičiūtė.

Į prekybos centro erdvėje esančias patalpas, pasak jos, žmonės gali ateiti, kada tik nori, įsitaisyti antikvariniuose balduose, skaityti knygas apie ekologiją ar netgi patys gaminti ekologiškus produktus.

Ne tik parduotuvės

Projekto koordinatorės teigimu, "Gedimino 9" prekybos centro ketvirtame aukšte įsikūrusios net kelios skirtingos erdvės, skirtos įvairių poreikių turintiems žmonėms.

"Greitai čia jau turėtų atsirasti ir ekologiškų produktų krautuvėlė. Šiame aukšte pirkėjai ne tik ras rankų darbo gaminių (virbalų, mezginių, veltinio drabužių, muilo), išdėliotų specialiose, dar niekur nematytose šieno lentynose. Žmonės čia galės įsigyti ir antikvarinių baldų", – žadėjo A.Norkevičiūtė.

Prekybos centre įsikūręs ir vaikų kampelis. Čia mažieji gali lankyti muzikos, dailės ar žongliravimo pamokėles. O suaugusiesiems įrengta speciali "Eko" skaitykla, kur pateikiama pati naujausia informacija ir knygų apie ekologiją.

Jau visai greitai turėtų pradėti veikti ir Perskaitytų knygų klubas. Pašnekovės teigimu, mintis labai ekologiška – neperkamos naujos knygos, o naudojamos tik senos. Maža to, norintys išmokti ypatingo amato, gali apsilankyti ir dekupažo pamokose, kuriose seni daiktai virsta naujais.

"Užsienio šalyse informacijos sklaida apie tokį gyvenimo būdą yra didžiulė, todėl esame įsitikinę, kad ir Lietuvoje reikėtų tai daryti kuo sparčiau. Sekdami tuo, kiekvieną savaitę stengiamės pasikviesti įvairių specialistų, kurie paskaitytų paskaitas apie sveiką gyvenseną", – kalbėjo A.Norkevičiūtė.

Ji tikino, jog stengiantis paveikti ne tik žmonių kūnus, bet ir dvasią, kuriamas specialus teatras, rengiami jogos seansai.

"Į ekologijos sąvoką žvelgiame labai plačiai, todėl nuolat ir gimsta įvairių jos išraiškos formų", – sakė mergina.


Šiame straipsnyje: eko bangaekologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

minita

minita portretas
grazi ideja, saunu, kad tai vyksta Lietuvoje

kirstutisd

kirstutisd portretas
viskas eko: teatras, parduotuve ir t.t. o kas tas eko? ar nedevalvuojam sio zodzio?

kamira

kamira portretas
Super ! Nieko europoje panasaus nera ! :)
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių