Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinės kiemsargiai tapo vergais

2009-10-29 14:18
Veltui: kasdien gatves tvarkantys žmonės mėnesių mėnesius dirba be atlyginimų.
Veltui: kasdien gatves tvarkantys žmonės mėnesių mėnesius dirba be atlyginimų. / Redakcijos archyvo nuotr.

"Žmonės nebegali kentėti, vargsta, vaikšto nevalgę", – taip savo ir savo kolegų miesto tvarkytojų gyvenimą apibūdino bendrovės "Stebulė" atstovė Valentina Biatova. Sunkų darbą dirbantys žmonės keturis mėnesius nesulaukia algų.

Paskutinis bandymas

Keturis mėnesius negaunantys algų miesto tvarkytojai spalio 30 d. ketina susirinkti Europos aikštėje. Iš viso apie 600 valdžios pažadais nusivylusių žmonių.

Nuo vasaros vidurio tai bus jau trečias "Stebulės" darbuotojų piketas prie savivaldybės. Bendrovės atsakingoji meistrė ir viena piketo organizatorių V.Biatova tikino, kad tai – paskutinis darbuotojų bandymas įtikinti valdžią bendrovei sumokėti skolas. Šios velkasi nuo praėjusių metų lapkričio.

Jei savivaldybė ir toliau skolų negrąžins pagal sutartą grafiką, darbuotojai tikina nuo gruodžio 1-osios pradėsiantys streiką. Tokiu atveju netvarkomas miestas paskęstų šiukšlėse, lapuose, o jei pasnigtų – tektų stumdytis ir nevalytuose, nebarstytuose kiemuose ir gatvėse.

"Ir taip darbuotojų algos buvo minimalios, o kai jų tiek laiko dar negauna, nelieka nieko kita, tik piketuoti. Jeigu ir tai nepadės, kreipsimės į teismą, į Seimą – visur, kur tik galėsime. Juk taip negali būti!" – piktinosi V.Biatova.

Skola – 15 mln. litų

Piketo organizatorės teigimu, Vilniaus valdžia bendrovei "Stebulė" skolinga apie 15 mln. litų, įskaitant delspinigius ir atlygį už atliktus darbus. Iš jų algoms reikia beveik 2 mln. litų.

Miesto gatves, parkus ir kitas viešas teritorijas tvarkantys bendrovės darbuotojai tikina algų negaunantys jau ketvirtas mėnuo. Tris mėnesius atlyginimo tikina nematęs ir pats "Stebulės" direktorius Stanislovas Tamulevičius. Bendrovė klimpsta į skolas, negali sumokėti mokesčių.

Miesto tvarkytojai pirmą piketą surengė liepą. Tuomet su piketuotojais dialogą pradėjo vicemeras Romas Adomavičius ir administracijos direktorius Vytautas Milėnas. Tąkart valdžia pažadėjo artimiausiu metu bendrovei pervesti apie 2,3 mln. litų. Iš žadėtos sumos "Stebulę" pasiekė kiek daugiau nei pusė.

Nesulaukę žadėtų pinigų, bendrovės atstovai rugpjūtį dar kartą kreipėsi į vicemerą. Per pokalbį R.Adomavičius esą žadėjęs, kad artimiausiu metu bendrovei bus pervesta dar 0,5 mln. litų, tačiau gauta 100 tūkst. litų mažiau.

Matydami, kad valdžia nesilaiko pažadų, "Stebulės" darbuotojai rugpjūčio pabaigoje vėl susirengė piketuoti po savivaldybės langais, tačiau žadėtą dieną nė vienas darbuotojas į Europos aikštę taip ir neatėjo. Pabūgusi piketo, Vilniaus miesto valdžia pati į pokalbį pasikvietė "Stebulės" vadovus. Tąkart valdžia raštu įsipareigojo iki spalio 15 d. bendrovei pervesti apie 1,4 mln. litų, tačiau pažado neįvykdė.

"Mums kyla įtarimų, kad valdžia tyčia nori privesti bendrovę prie bankroto. Vasarą baigiasi mūsų su savivaldybe pasirašyta sutartis. Jeigu mums nesumokės, mes patys klimpsime skolose ir negalėsime dalyvauti konkurse. Vadinasi, konkursą laimės kas nors kitas", – įtarimais dalijosi V.Biatova.

Nauja pažadų porcija

Vilniaus miesto savivaldybė tikina nenumojusi ranka į miestą tvarkančias įmones ir sudarytų skolos grafikų tyčia neignoruoja. Vicemero R.Adomavičiaus teigimu, savivaldybė tiesiog neturi lėšų skoloms grąžinti.

Vakar meras Vilius Navickas sušaukė specialų posėdį, kuriame dalyvavo valdžios atstovai ir visų miestą tvarkančių įmonių – "Stebulės", "Vilniaus zundos", "Naujamiesčio būsto", "Rasų valdos" ir kitų – vadovai. Bendrai šioms įmonėms Vilniaus miesto savivaldybė šiemet pervedė 13 mln. litų, tačiau liko dar 23 mln. litų skolų.

Posėdyje dalyvavęs vicemeras R.Adomavičius sakė, kad buvo sukurtas naujas veiksmų planas. Pirmiausia sutarta, kad skolas valdžia geriausiu atveju galėtų likviduoti per dvejus metus. Kad mokesčių našta bendrovėms būtų lengvesnė, valdžia pažadėjo susitarti su Mokesčių inspekcija, kad ši minėtas bendroves metams atleistų nuo privalomų mokesčių.

"Taip pat išsiaiškinome, kiek įmonės įsiskolinusios savo darbuotojams. Pavyzdžiui, didžiausios skolos slegia "Stebulę". Jos darbuotojai tris mėnesius negauna algų. Joms per mėnesį reikia apie 600 tūkst. litų. "Zundai" – 300 tūkst. litų. Sutarėme, kad per dvi dienas išsiaiškinsime savivaldybės finansines galimybes, kiek galime bendrovėms paskirti lėšų darbuotojų atlyginimams", – tikino R.Adomavičius.

Skolų grąžinimo grafiką savivaldybė pasirašė nebe pirmą kartą. Dėl to "Stebulės" direktorius S.Tamulevičius abejoja, ar šįkart valdžia tesės duotus pažadus. Jeigu bendrovės vadovas nesulauks žadėtų pinigų, jis tikino ketinąs savivaldybę paduoti į teismą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų