Pereiti į pagrindinį turinį

Spaudimas gyventojams: neprotestuokite arba brangs vanduo

2012-05-24 05:00
Spaudimas gyventojams: neprotestuokite arba brangs vanduo
Spaudimas gyventojams: neprotestuokite arba brangs vanduo / Tomo Raginos nuotr.

„Kauno vandenų“ atstovai grasina, kad, dėl Marvelės gyventojų protestų iki rudens nepastačius nuotekų dumblo džiovyklos, teks branginti vandenį visiems kauniečiams. „Pašalinkite dabar sklindančią smarvę, tada kalbėsimės“, – šantažui nepasidavė Marvelės gyventojai.

Neįtikino ir vokietis

Savivaldybės bendrovė „Kauno vandenys“ tvirtina, kad dėl užsitęsusių ginčų su gyventojais vėluojama pastatyti nuotekų dumblo džiovyklą. „Projektas turi būti baigtas šį rudenį, nes kitu atveju nespėsime pasinaudoti Europos Sąjungos parama“, – aiškino bendrovės generalinis direktorius Vilius Burokas.

Talpykla su džiovykla kainuos 34 mln. litų. Didžiąją dalį finansuos Europos Sąjungos fondai ir po dešimtadalį Vyriausybė bei Kauno savivaldybė. „Žmonės turi suprasti, kad, projektui žlugus, vis tiek tektų ieškoti būdų, kur dėti susikaupiantį dumblą. Jei skirtų paramos lėšų nepanaudosime, vėliau teks investuoti įmonei, o tada neišvengiamai padidėtų šalto vandens ir nuotekų mokesčiai“, – baugino V.Burokas.

Šią savaitę buvo surengtas dar vienas susitikimas Marvelės gyventojais, kuriame dalyvavo ir džiovinimo įrenginius gaminančios vokiečių kompanijos „Klein Technical Solutions GmbH“ direktorius Bjornas Wunderlichas. Jis tikino, kad tiek dumblas, tiek jį džiovinantis oras visiškai išvalomas. „Tokius pačius įrenginius neseniai pastatėme Naujojoje Zelandijoje, kur priimti labai griežti aplinkosaugos įstatymai. Daug mūsų džiovyklų yra Vokietijoje, kitose šalyse. Iš jų nesklinda nei smarvė, nei teršalai“, – tikino B.Wunderlichas.

Kartą nudegę – nepasitiki

Išklausę vokiečio pristatymą, Marvelės gyventojai nepakeitė savo nuomonės. „Kai buvo renkama vieta nuotekų valyklos statybai, aš buvau Kauno tarybos narys. Buvę kolegos, kurie balsavo už šią vietą, manęs iki šiol atsiprašinėja ir sako: įmurkdėme Marvelę į tikrą š... Todėl ir dabar mums sunku jumis pasitikėti“, – teigė marveliškis Aloyzas Dagilis.

Daugelis gyventojų priminė, kad, statant biologinius valymo įrenginius, žadėta išvaduoti gyvenvietę nuo smarvės, bet ji nuolat tebetvyro.

Medikas Vytautas Tartilas stebėjosi, kad niekas netiria Marvelės žmonių sveikatos. „Žinau, kad pastaruoju metu penki jauni gyventojai mirė nuo vėžio. Niekam neįdomu, ar tam galėjo turėti įtakos valykla“, – stebėjosi Marvelėje gyvenantis medikas.

Nauji pažadai

V.Burokas pripažino, kad dabar esantys biologinių valymo įrenginių filtrai jau pasenę ir juos reikėtų keisti. „Tačiau to negalime padaryti, negavę statybos leidimo, kuris, savivaldybės teigimu, turi būti bendras ir džiovyklai, ir kitiems įrenginiams rekonstruoti“, – bandė aiškinti jis.

Gyventojai negalėjo suprasti, kodėl kvapų problema siejama su dumblo džiovyklos statyba. „Pirmiausiai pašalinkite smarvę, tada kalbėsime. Mes visomis priemonėmis protestuosime prieš jūsų naujus planus“, – kalbėjo vienas per kitą žmonės.

V.Burokas pažadėjo tartis su savivaldybe, kad ši leistų atnaujinti filtrus valykloje atskiru leidimu. Jis taip pat tvirtino, kad, pastačius džiovyklą, nemalonių kvapų į aplinką išvis beveik nepateks. „Atsakingai sakau: pastačius džiovyklą situacija labai pagerės“, – kalbėjo V.Burokas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų