Pereiti į pagrindinį turinį

"Spindulys" laukia šviesos tunelio gale

2009-06-08 09:23
"Spindulys" laukia šviesos tunelio gale
"Spindulys" laukia šviesos tunelio gale / Tomo Raginos nuotr.

Nuo tarpukario knygas spausdinanti Kauno spaustuvė "Spindulys" neteko daugiau kaip pusės užsakymų – sunkmečiu knygų nebeužsako knygynai, jų mažiau perka leidėjai iš užsienio.

Spaustuvės "Spindulys" komercijos direktorius Rimantas Gagas konstatuoja: bendrovės darbo apimtys, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo daugiau kaip perpus.

"Kapanojamės kažkaip, bet vargu ar pavyks nenugrimzti į nuostolį", – sako R.Gagas. Anot jo, pernai "Spinduliui" pavyko uždirbti 200 tūkst. litų pelno ir gauti maždaug 11 mln. litų pajamų.

Užsakymų sumažėjimą R.Gagas sieja su kritusia gyventojų perkamąja galia. Esą sunkmečiu žmonės knygų perka mažiau, dažniau lankosi bibliotekose.

"Leidėjai mums sako, kad lentynos užpildytos. Kol neparduoda anksčiau išleistų knygų, tol neskuba užsakyti naujų – nenori įšaldyti lėšų", – aiškino R.Gagas.

Jis neigia gandus apie tai, kad rudenį spaustuvę planuojama uždaryti, tačiau pripažįsta, kad situacija yra įtempta.

"Dalį darbuotojų išleidome nemokamų atostogų. Kai kuriuose baruose visiškai nėra darbo. Masiškai žmonių neatleidžiame, nes tikimės, kad jų dar prireiks", – sakė "Spindulio", kuriame dabar dirba šimtas žmonių, komercijos direktorius.

Per pastarąjį pusmetį spaustuvininkų vidutinis darbo užmokestis sumažėjo 20–30 proc. Uždarbis mažėjo daugiausia dėl to, kad darbuotojai buvo priversti nemokamai ilsėtis, kai spaustuvėje nebuvo darbo.

R.Gagui vilties teikia užsienio rinkos, į kurias anksčiau "Spindulys" sėkmingai gabendavo knygas. Nemenka dalis grožinės literatūros, vadovėlių ir įvairių brošiūrų keliaudavo į Švediją, Norvegiją, Vokietiją, Didžiąją Britaniją. Užsienio rinkose nuvertėjus jų valiutoms, užsieniečiams bendradarbiauti su "Spinduliu" tapo nebenaudinga.

"Europa anksčiau atsigaus, ten ir knygų paklausa ims greičiau didėti, todėl puoselėjame kontaktus, kuriuos esame užmezgę įvairiose parodose ir kontaktų mugėse", – sakė R.Gagas.

Technologiškai moderniame "Spindulyje" spausdinamos reprezentacinės knygos, meno albumai ir kiti leidiniai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų