Pereiti į pagrindinį turinį

Sunkmetis palietė ir Vilniaus fontanus

2009-04-11 09:04
Sunkmetis palietė ir Vilniaus fontanus
Sunkmetis palietė ir Vilniaus fontanus / Mindaugo Ažušilio nuotr. Išrinktasis: Vokiečių gatvėje esantis fontanas yra vienas iš keturių objektų, kurie veiks visą vasaros sezoną: nuo birželio iki rugsėjo pabaigos. Likusieji atgis tik per šventes.

Dėl lėšų stokos miesto valdžia trumpina fontanų sezoną. Juos ketinama įjungti mėnesiu vėliau ir išjungti mėnesiu anksčiau, nei įprasta.

Vasara – su 4 fontanais

Vilniuje veikia 10 fontanų, kurių eksploatacijai kasmet reikia 490 tūkst. litų miesto lėšų. Tačiau šiemet dėl prasidėjusio sunkmečio Vilniaus savivaldybė fontanams įjungti ir prižiūrėti tegali skirti trečdalį visos reikiamos sumos – 150 tūkst. litų.

Svarstoma galimybė dalį veikiančių fontanų įjungti ne gegužės 1-ąją, kaip buvo daroma kasmet, o mėnesiu vėliau – birželio 1-ąją. Anksčiau fontanais vilniečiai džiaugdavosi iki rugsėjo pabaigos, o šiemet visi fontanai bus išjungiami rugsėjo pirmomis dienomis.

Numatytu periodu iš 10 miestą puošiančių fontanų greičiausiai veiks tik keturi: Pilies, Odminių, Vokiečių gatvėse ir Vašingtono skvere. Likusieji bus įjungiami tik švenčiant Lietuvos vardo tūkstantmetį ir Vilniaus – Europos kultūros sostinės renginius.

"Kol kas nenusprendėme, kiek tiksliai fontanų įjungsime birželį, ką darysime su likusiais. Galutinį sprendimą priimsime tik kitą savaitę. Tačiau aišku, kad visų eksploatuoti nesugebėsime. Susidaro nemaža suma, o dabar reikia taupyti visur", – tikino Vilniaus meras Vilius Navickas.

Vanduo prie Seimo netekės

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio departamento specialistai tikino, kad visų miesto fontanų šiemet įjungti nepavyks. Pavyzdžiui, neveiks prie Seimo, Nepriklausomybės aikštėje, esantis fontanas, jis žiemą per vykusias riaušes buvo sugadintas. Jo remontui savivaldybė lėšų neturi.

Taip pat dėl gedimų gali tekti atsisakyti ir fontano prie Nacionalinio operos ir baleto tearto. Naujoji Rotušės aikštės puošmena greičiausiai veiks tik per jubiliejinius renginius, nes jo eksploatacija pati brangiausia, o ir vandalai nevengia šio objekto niokoti. Pernai fontanas veikė vos kelias savaites, kol vandalai pripylė į jį indų plovimo skysčio.

"Greičiausiai neįjungsime ir Justiniškėse esančio fontano. Jis pernai buvo pastatytas Vyriausybės lėšomis, tačiau priežiūrai pinigų papildomai nebuvo skirta. Šiemet papildomų lėšų šio fontano eksploatacijai greičiausiai visai nerasime", – apgailestavo Miesto ūkio departamento vyriausioji specialistė Birutė Žarnauskienė.

Laukia verslininkų paramos

Vilniaus miesto valdžia tikisi papildomų lėšų fontanų priežiūrai sulaukti iš verslininkų. Savivaldybės Miesto ūkio departamentui pavesta aptarti šį klausimą su bendrovėmis, įsikūrusiomis greta veikiančių fontanų.

Pavyzdžiui, nemaža dalis biurų įsikūrę šalia savivaldybės dangoraižio ir prekybos centro "Europa". Miesto valdžia puoselėja viltį, kad šių bendrovių savininkai sutiks padengti bent dalį trūkstamų lėšų Konstitucijos aikštės fontano eksploatacijai.

Nesulaukusi finansinės paramos iš privačių bendrovių, miesto valdžia greičiausiai bus priversta dėl fontanų lįsti į papildomas skolas. Miesto ūkio departamento specialistai abejoja, kad jubiliejiniais metais pavyks išsitekti su 152 tūkst. litų.

"Visų fontanų priežiūra per mėnesį kainuoja apie 100 tūkst. litų. Matyt, nepakaks numatytų lėšų. Greičiausiai skola bus perkelta į kitus metus. Tai reiškia, kad fontanus prižiūrinčiai bendrovei galėsime už darbą sumokėti ne iš karto, o dalį lėšų pervesime vėliau, galbūt net kitais metais. Nebent birželį peržiūrint biudžetą atsirastų papildomų lėšų", – vylėsi B.Žarnauskienė.

Trejus metus miesto fontanus prižiūrėdavo bendrovė "Vilniaus zunda", tačiau šiemet su ja savivaldybės pasirašyta sutartis baigiasi. Gegužę bus skelbiamas naujas konkursas bendrovės, galinčios prižiūrėti miesto fontanus, paieškoms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų