Pereiti į pagrindinį turinį

Susirūpino sovietinio paveldo išsaugojimu

2015-10-16 12:29 diena.lt inf.
Žaliojo tilto sovietinės skulptūros
Žaliojo tilto sovietinės skulptūros / BFL nuotr.

Kultūros paveldo komisija siūlys Vyriausybei steigti specialią mokslinę tarybą, kuri rūpintųsi sovietmečiu sukurto paveldo išsaugojimu Lietuvoje.

„Mes dar mažą korektūrą darysime, bet iš principo siūlysime. Taryba bus kitokiu pavadinimu, viskas bus aiškiau parašyta“, - BNS penktadienį sakė Kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė.

Anot jos, pagal penktadienio komisijos posėdyje išsakytas pastabas pakoreguotas sprendimas bus viešai paskelbtas kitą savaitę. Sprendimo projekte buvo nurodyta, jog „žymiausi sovietmečio epochos kūriniai, sukurti Lietuvos menininkų, turi būti išsaugoti ateities kartoms moksliniam pažinimui bei visuomeniniam naudojimui“. Taip pat jame sakoma, kad reikėtų su Rusija atnaujinti derybas dėl sovietinio laikotarpio karių kapų Lietuvoje ir karių bei civilių karo ir represijų aukų kapaviečių Rusijoje priežiūros.

Kultūros paveldo komisija taip pat nutarė kreiptis į prokurorus, kad būtų apgintas viešasis interesas dėl statybų Vilniaus senamiestyje. Komisijos sprendimo projekte nurodoma, kad ypač daug medžiagos surinkta „apie istoriškai susiformavusių, savitų Užupio erdvinių struktūrų pakeitimus ar agresyvios plėtros planavimą“.

„Irgi maži pataisymai yra dėl senamiesčio, bet iš esmės pritarta be išlygų“, - apie sprendimą kreiptis į prokurorus teigė G.Drėmaitė.

Vilniaus senamiestis yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą ir jo valdymas turėtų garantuoti, kad jo vientisumas ir autentiškumas išliktų nepakitęs ar pagerėtų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų