Pereiti į pagrindinį turinį

Svarstoma nauja atliekų vežimo tvarka

2009-03-19 09:02
Svarstoma nauja atliekų vežimo tvarka
Svarstoma nauja atliekų vežimo tvarka / Mindaugo Ažušilio nuotr. Esmė: savivaldybės opozicijos įsitikinimu, sąvartyno vartų mokestis gyvybiškai svarbus jam išlaikyti.

Valdančioji dauguma, besirūpindama atliekų vežėjų gerove, nori perpus sumažinti sąvartyno vartų mokestį. Opozicija nuogąstauja, ar tik nebus ginami koncerno "Rubicon group" interesai.

Sugraudino vežėjų prašymai

Vakar Nepriklausomos frakcijos seniūnas Gintaras Kazakas tarybai pristatė projektą, kuriuo norima sumažinti Kazokiškų sąvartyno vartų mokestį kone per pusę – nuo 55 litų iki 30 litų.

"Į Miesto ūkio komitetą kreipėsi atliekų vežėjų asociacija su prašymu. Senoji valdžia 300 proc. pakėlė vartų mokestį be jokių motyvų, o atliekų surinkimo kainas sumažino. Nuo to kenčia vežėjai, o tuoj kentės ir miestas", – tikino G.Kazakas.

Tačiau frakcijos seniūnas negalėjo pasakyti, kiek konkrečiai nuostolių patiria atliekų vežėjai. Esą jam niekas tokių duomenų nepateikė. Paaiškėjo, kad pats G.Kazakas ir neprašė pateikti jokių konkrečių duomenų.

"Teks mesti biudžeto pinigus"

Opozicija sumojo, kad vienoje koncerno "Rubicon group" įmonėje dirbantis G.Kazakas stojo ginti kitos koncernui priklausančios bendrovės "Ecoservice" interesų. Šis atliekų vežėjas užima 20–30 proc. miesto rinkos.

"Mūsų įtarimai pasitvirtino: naujoji valdžia aiškiai tarnauja "Rubikono" interesams. Jiems nepavyko padidinti atliekų išvežimo kainos nuo 23 iki 27 centų. Dabar nori sumažinti Kazokiškių sąvartyno vartų mokestį. Gyventojai iš to nieko neišlošia, bet didžiausią naudą gaus vežėjai, tarp jų ir "Rubicon group" įmonė "Ecoservice", – įtarimais dalijosi opozicijos lyderis Juozas Imbrasas.

Jis priminė, kad vartų mokestis gyvybiškai svarbus naujajam sąvartynui išlaikyti ir senajam Kariotiškų sąvartynui uždaryti.

"Gimė naujas sąvartynas, paimtos paskolos jo statybai, kurias reikia grąžinti. Kariotiškių sąvartyno rekultivacija kainuoja. Į vartų mokestį įskaičiuoti ir padidėję atstumai iki sąvartyno. Tai sumažinus vartų mokestį sąvartynas eis į minusą, o pinigus jam reikės iš biudžeto mesti", – įspėjo J.Imbrasas.

J.Imbrasas pasiūlė alternatyvą

Besipriešindama naujosios valdžios sprendimui opozicija pateikė tarybai kitą atliekų tvarkymo projektą. Pagal jį siūloma palikti dabar galiojantį sąvartyno vartų mokestį – 55 litus už vieną toną mišrių komunalinių atliekų.

Taip pat siūloma didžiąsias ir bešeimininkes atliekas iš kolektyvinių konteinerių vežti už tą patį tarifą – 23 centus nuo buto 1 kv. m įskaitant ir pridėtinės vertės mokestį (PVM). Šie sprendimai siūlomi kaip laikini, galiosiantys vos du mėnesius, kol sostinės valdžia parengs naujas atliekų tvarkymo taisykles.

Nuo sausio PVM pakėlus iki 19 proc., pakito atliekų vežimo kainos iš šachtinių konteinerių. Vežėjams palikta galimybė iš šachtinių konteinerių vežti atliekas 50 proc. brangiau. J.Imbrasas siūlo kainą didinti tik iki 20 proc.

Opozicija tikisi, kad jų siūloma tvarka neleis būstą administruojančioms ir komunalines atliekas tvarkančioms įmonėms dalyti nepagrįstai dideles sąskaitas gyventojams, ypač už didelių ir bešeimininkių atliekų išvežimą.

Taryba pritarė abiejų klausimų pateikimui ir juos svarstys paraleliai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų