Pereiti į pagrindinį turinį

Šviesoforai Olandų žiede neprigijo

2009-07-03 06:59
Ateitis: šviesoforai iš Olandų žiedo gali nukeliauti į kitą Lietuvos miestą.
Ateitis: šviesoforai iš Olandų žiedo gali nukeliauti į kitą Lietuvos miestą. / Roko Medonio nuotr.

Didžiulį vairuotojų pasipiktinimą sukėlę šviesoforai Olandų žiede bus išmontuoti. Juos pastatęs įmonių konsorciumas negaus apie 400 tūkst. litų.

Nesusitvarkė su užduotimi

Kaip "Vilniaus dienai" teigė SĮ "Susisiekimo paslaugos" direktorius Vaidotas Antanavičius, pinigų bendrovės negaus, nes nesugebėjo atlikti užduoties. "Jie turėjo išspręsti transporto problemą. Išbandyti gal septyni šviesoforų sistemos derinimo variantai, dirbo vokiečių specialistai. Bet problemos jie neišsprendė", – sakė V.Antanavičius.

Pašnekovas negalėjo tiksliai įvardyti, kodėl nepavyko šviesoforų priderinti prie Olandų žiedo ritmo. Viena priežasčių galėjo būti ir nepalanki miesto infrastruktūra.

Bendrovių konsorciumas su finansinių sunkumų kamuojama "Urbico" priešaky šviesoforus turės išmontuoti. V.Antanavičius neatmetė galimybės, kad nauja moderni įranga bus pasiūlyta kuriam nors kitam šalies miestui. Pašnekovas teigė nežinantis, kaip "Urbico" ir kitos trys bendrovės – "Siemens", "Fima" ir "HNIT-Baltic" – pasidalys 400 tūkst. litų minusą.

Tiesa, kol kas nežinoma, kada šviesoforai bus išmontuoti. Mat verslininkai to daryti neskuba, o ir "Susisiekimo paslaugos" nemato didelės bėdos. "Vaizdo jie ten negadina", – sakė V.Antanavičius.

Kalti ir vairuotojai

"Jie norėjo viską sumodeliuoti taip, kad būtų galima reguliuoti eismą žiede, kaip ir daugelyje Europos miestų. Bet mūsų vairavimo ypatumai truputį kitokie, ir vokiečių specialistai buvo labai nustebę, jog niekaip nepavyksta padaryti taip, kad visi sklandžiai važiuotų žiedu", – "Vilniaus dienai" pasakojo sostinės savivaldybės Eismo valdymo poskyrio vedėjas Vidutinis Cemnolonskis.

Pasak jo, specialistams paprasčiausiai nepavyko rasti būdo sureguliuoti eismą, ir ambicijų sutramdyti Olandų žiedą teko atsisakyti. "Jie tiesiog susirinks daiktus, nes užsakovo darbas netenkina", – pridūrė V.Cemnolonskis.

Norėjo sankryžos, liko žiedas

Šviesoforus stačiusias bendroves galima suprasti, mat užduotis tikrai buvo ne iš lengvųjų. Pagal pirminį planą šviesoforai turėjo būti pastatyti ne žiede, o sankryžoje.

Bendrovės "Siemens", atsakingos už sostinės šviesoforų sistemos programinę dalį, atstovai dar prieš porą mėnesių skundėsi, kad derinti Olandų žiedo šviesoforus – titaniškas darbas. Mat iš pradžių buvo ketinama sulyginti žiedą su žeme ir vietoj jo nutiesti keturių gatvių sankryžą. Tačiau savivaldybė nutarė, kad nauja sankryža – per brangus malonumas, ir šviesoforus teko montuoti žiede.

"Normalią sankryžą būtų galima sureguliuoti, o žiedo konfigūracija pasirodė tiesiog netinkama", – sakė V.Cemnolonskis.

Buvo svarstoma ir dar viena alternatyva – statyti viaduką. Tačiau ši idėja pasirodė esanti neįgyvendinama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų