Pereiti į pagrindinį turinį

Užjūrio lietuviai laimės ieško Lietuvoje

2013-06-18 08:10
Užjūrio lietuviai laimės ieško Lietuvoje
Užjūrio lietuviai laimės ieško Lietuvoje / Artūro Morozovo nuotr.

Į Kauną atvyko būrys studentų iš JAV ir Kanados, kurie atliks praktiką savo tėvų ar senelių šalyje. Jie pasidalijo pirmaisiais įspūdžiais iš viešnagės Lietuvoje.

Po praktikos sugrįžta

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vakar susirinko 31 lietuvių kilmės studentas iš JAV ir Kanados, atvykę į mūsų šalį atlikti profesinės praktikos įvairiose valstybės įstaigose, privačiose įmonėse.

Pasak Lietuvių išeivijos studentų programos direktorės Rasos Ardytės-Juškienės, nuo 2009 m. JAV ir Kanados išeivijos jaunimas vasarą atvyksta į Lietuvą. „Jiems tai gera galimybė pažinti tėvų, senelių kraštą, pagerinti lietuvių kalbos žinias, padirbėti pagal studijuojamą specialybę. Šiuo metu JAV jauniems žmonėms labai sunku rasti darbo vietą stažuotei“, – teigė R.Ardytė-Juškienė.

Keli studentai po tokios praktikos, pabaigę studijas, nusprendė atvykti į Lietuvą ilgesniam laikui, studijuoti ar netgi gyventi nuolat. „Jaunimui rasti gerą aukštos kvalifikacijos darbą JAV nėra lengva. Dažnai darbdaviai siūlo menką atlygį, o po pusmečio, kai tik jaunas specialistas paprašo daugiau, jam pasiūlo palikti darbovietę. Nieko nuostabaus, kad kai kurie rimtai svarsto apie galimybę kurtis Lietuvoje“, – tvirtino R.Ardytė-Juškienė.

Tikisi sėkmės Lietuvoje

Niujorke muzikos technologijas studijuojantis Gintas Norvila taip pat akcentavo, kad jam labai sunku rasti darbą praktikai muzikos įrašų studijose. „Atrodytų, Niujorke ir JAV jų yra labai daug, bet prisiprašyti atlikti praktiką jose labai sunku. Tikiuosi to pasiekti čia“, – sklandžiai lietuviškai kalbėjo G.Norvila, nors jo tėvai jau yra užaugę JAV.

Vaikinui atvykus į Lietuvą pasirodė, kad čia žmonės gyvena ramiau ir labiau atsipūtę nei daugiamilijoniniame Niujorke. „Mano pirmas įspūdis, kad gyvenate visai neblogai“, – dalijosi pirmų dienų patirtimi Lietuvoje G.Norvila.

Atvyksta ne pirmą kartą

Kai kurie jaunuoliai pagal Lietuvių išeivijos studentų programą atvyksta ne pirmą kartą. „Man labai patiko Lietuvoje. Čia žmonės nuoširdžiau bendrauja tarpusavyje, daug padėjo per stažuotes tobulėti profesinėje srityje“, – pasakojo Toronto (Kanada) universitete mediciną studijuojantis Lukas Žibaitis.

Jis yra dirbęs Vilniaus Santariškių klinikose, Lazdijų greitosios medicinos pagalbos brigadoje. L.Žibaitis puikiai kalba lietuviškai. Jo tėvas, Kaune baigęs medicinos studijas, išvyko į Kanadą stažuotei, ten sutiko išeivijoje užaugusią lietuvaitę, vedė, susilaukė su ja Luko. „Dabar tėvai gyvena JAV, Bostone. Kas žino, galbūt rasiu savo kelią čia“, – šypsojosi L.Žibaitis.

Ne pirmą kartą Lietuvoje vieši ir Rima Gungor. Dabar ji atvyko jau vadovauti išeivijos studentų grupei, pagelbėti jiems kasdienėse situacijose. „Studijuodama politikos mokslus prieš kelerius metus rašiau disertaciją apie Lietuvos nepriklausomybės kovas, buvau apsistojusi Vilkijoje, paskui teko dirbti dėstytoja vasaros stovykloje VDU užsienio studentams. Jiems pasakojau apie žymias Kauno vietas, istoriją“, – pasakojo Čikagoje gyvenanti R.Gungor. Ji taip pat šią vasarą kuria dokumentinį filmą „Revoliucija be smurto“ apie Lietuvos rezistentus, Sąjūdį.

Domėjosi gimtuoju Kaunu

Brolis ir sesuo Rūta ir Dainius Lančiauskai grįžo į Kauną po dešimties metų. „Mūsų tėvai emigravo, kai buvome 10 ir 11 metų. Pastebėjome, kad kol nebuvome, Kaune atsirado daugiau naujų pastatų, bet gatvių būklė dar labiau pablogėjo“, – šypsojosi jaunuoliai, abu šiuo metu gyvenantys Konektikuto valstijoje ir studijuojantys New Britain koledže mediciną.

„Sunkiausia atvykus į JAV buvo anglų kalba mokykloje. Tačiau vaikams kalbos barjeras greitai įveikiamas. Paskui viskas buvo puiku. Amerikoje vaikai tolerantiškesni, ten visada jautėmės saugūs“, – pasakojo brolis ir sesuo.

Studentams, be praktinių stažuočių, bus surengti pažintiniai profesiniai vizitai į daugiau nei dešimt skirtingų įstaigų ir įmonių: Kauno savivaldybę, Kauno klinikas, finansų, rinkodaros ir architektūros įmones, muziejus. Jie bus supažindinti su Lietuvos politine, sveikatos apsaugos ir bankų situacija, turės progą prisidėti prie VDU tradiciškai vasarą vykstančių kultūrinių-pažintinių kursų užsienio lietuviams „Refresh in Lithuania“.

Stažuotei pasibaigus, liepos 22 d., studentams bus įteikti VDU sertifikatai, liudijantys apie sėkmingai atliktą praktiką ir įskaitytus akademinius kreditus, kurie bus įvertinti JAV ir Kanados universitetuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų