Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžia nepagailėjo miestiečių

2009-04-10 09:00
Valdžia nepagailėjo miestiečių
Valdžia nepagailėjo miestiečių / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Nusprendė: nuo gegužės kauniečiai už keliones troleibusais ir autobusais mokės brangiau.

Po audringų diskusijų Kauno miesto taryba vakar patvirtino naujas viešojo transporto bilietų kainas. Šiam sprendimui prieštaravo ne tik opozicija, bet ir kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai.

Nuo gegužės 1-osios vienkartinis autobuso ir troleibuso bilietas kainuos 1,8 lito. Brangsta ir terminuoti (mėnesiniai) bilietai.

Sprendimo projektą pristatęs Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras aiškino, kad tai vienintelė išeitis.

Kai kurie miesto tarybos nariai kaltino jį demagogija. Gintaro Furmanavičiaus teigimu, sunkmečiu didinti viešojo transporto bilietų kainas yra paprasčiausiai nežmoniška. "Tikrai ne patys turtingiausi žmonės važinėja viešuoju transportu", – pastebėjo G.Furmanavičius.

Opozicijai užkliuvo, kad Kauno valdžia net nepasirūpino, kad būtų atlikta bendrovių "Autrolis" ir "Kauno autobusai" vidinių rezervų analizė, neieškota ir kitų alternatyvų.

"Kai lendama į žmogaus kišenę, būtina atlikti išsamią analizę. Kitu atveju tai yra paprasčiausias jų apvogimas", – priekaištavo ir valdančiajai koalicijai priklausanti tarybos narė Jūratė Matekonienė.

Nebandyta finansinės naštos dalytis su Kauno rajono savivaldybe, nors miesto transportas važiuoja ir rajono ribose bei veža rajono gyventojus.

"Nematau pagrįstumo, kad bus pasiektas ekonominis efektas", – priekaištavo tarybos narys Vytautas Vasilenka.

Už tai, kad nuo gegužės 1-osios brangtų troleibusų ir autobusų bilietai, balsavo 17 tarybos narių iš 26 užsiregistravusių. Kauno miesto taryboje yra 41 narys.

Šios kadencijos miesto taryba autobusų ir troleibusų bilietų kainas didina trečią kartą. Paskutinį kartą tai daryta prieš keletą mėnesių.

Nors Kauno meras Andrius Kupčinskas neigia, valdančiąją koaliciją remiančios Socialdemokratų frakcijos seniūnas Kęstutis Kriščiūnas užsiminė, kad bilietus dar ketina branginti ir rudenį. "Nesuvokiama, kodėl visų problemų sprendimą užkrauname ant gyventojų pečių," – piktinosi socialdemokratas.


Naujos bilietų kainos

Vienkartinis bilietas – 1,8 Lt.

Lengvatinis (50 proc. nuolaida) vienkartinis bilietas – 0,90 Lt.

Lengvatinis (80 proc. nuolaida) vienkartinis bilietas – 0,36 Lt.

Vienkartinis bilietas, parduodamas autobusuose ir troleibusuose, – 2 Lt.

Mėnesinis bilietas važiuoti autobusais ir troleibusais visomis dienomis – 88 Lt.

Mėnesinis elektroninis bilietas važiuoti autobusais ir troleibusais visomis dienomis – 84 Lt.

Lengvatinis mėnesinis vardinis bilietas moksleiviams ir studentams važiuoti autobusais ir troleibusais visomis dienomis – 18,4 Lt.

Lengvatinis mėnesinis vardinis elektroninis bilietas moksleiviams ir studentams važiuoti autobusais ir troleibusais visomis dienomis – 18 Lt.


Studentai nepritaria

Vytauto Didžiojo universiteto studentų atstovybė (VDU SA) nepritaria Kauno savivaldybės vakar priimtiems keleivių vežimo vietinio susisiekimo autobusais, troleibusais ir maršrutiniais taksi tarifams.

VDU studentai nesutinka, kad tai yra vienintelė išeitis ir ragina miesto vadovus ieškoti kitų sprendimo būdų. "Šiais laikais tik mokytis ir nedirbti yra sunku, o ir darbą susirasti studentams darosi vis sunkiau. Studentai tikrai turėtų važinėti pigiau", – teigė VDU SA prezidentas Donatas Juodpusis.

Tokiu sprendimu Kauno miesto savivaldybė studentus įspeitė į kampą, nes dauguma neturi alternatyvų pakeisti keliones autobusu ar troleibusu.

Be kita ko, fakultetų atstovų susirinkimo narys Julius Majauskas buvo teikęs pasiūlymus, kaip optimizuoti viešojo transporto maršrutus ir sutaupyti lėšų, į kuriuos miesto savivaldybė iš dalies atsižvelgė.


Kauniečių diskusija kaunodiena.lt forume

algisjuodas
Jei dar nepraradote sveikos nuovokos, ponai valdininkai, sumažinkite bilietų kainas apie 30 proc.. Tuomet į viešąjį transportą grįžę keleiviai atneš pinigų. Jei pabranginsite bilietus, viešajam transportui bus šakės, nes dotuoti savivaldybė jau dabar nepajėgi.

rimas54
Teko gyventi JAV. Ten bilietas vaziuoti autobusu kainuoja 1,4 dolerio. Bet keleivis turi teisę persėsti į kitą autobusą, jeigu pirmuoju negalima nuvažiuoti į norimą vietą. Kauno transportininkai privalo įvesti tokią naujovę. Būtų pirmieji Lietuvoje, kuriems rūpi vežti ne pinigus, bet keleivius.

agna
Kelia kainas iki begalybės, tik atlyginimai primena kiškio ašaras, kontrolieriai lyg žandarai. Kodėl negali padaryti nuolatinių bilietų savaitei kaip Didžiojoje Britanijoje?  Bilietus brangina, o kaip su paslaugų kokybe? Troleibusai – seni, barškantys, kalbu apie pačius seniausius. Autobusai kai kurie tokie nepatogūs – siauri, statūs laiptai. Kaip į tokius įsinešti vaikišką vežimėlį? Vienai mamai į jį nelabai realu patekti. Kitas dalykas – nešvarios jų sėdynės. Užkliūva ir vairuotojų skubėjimas – nespėjai įlipti,  o durys jau užsidaro. Anksti ryte ir grafiko nelabai laikosi. Sumažintų kainas, daug didesnis pelnas būtų. Atsimerktų jie ten šiltai sėdintys ir pažvelgtų, kaip gyvena eilinis žmogus.

vidukas
Čia buvo teisingai paminėta, kad pabranginus bilietus bus surenkama dar mažiau pinigų. Bet aš dar norėčiau atkreipti dėmesį į porą dar nepaminėtų momentų. Dabartinėmis krizės sąlygomis mes iš savo valdžios tikimės atjautos ir supratimo. Pagalvokite, ponai valdžios vyrai, kaip turi jaustis ir ką  daryti žmogus, uždirbantis minimalią algą?  Vien tik už transporto bilietus turės pakloti apie 100 litų. O mes, naivuoliai, dar tikimės atjautos iš bankų, darbdavių, kai sava valdžia, turinti užstoti žmogų,  parodo jiems – enkite tuos kvailius kiek tik galite, vis tiek jie kaip avių banda – ką liepsime, tą ir darys. Labai sumažėjo ne tik autobusų, bet ir mikroautobusų pelnai. Kas galėtų paneigti, kad šiuo bilietų kainų didinimu norima didelę dalį keleivių priversti vėl naudotis mikroautobusais, o autobusus ir troleibusus visai nustekenti ir pusvelčiui privatizuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų