Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžios komandiruotės išgelbės Vilnių

2009-07-31 08:59
Įdirbis: Vilniaus meras V.Navickas komandiruotėje pažeidė tarnybinę etiką, vicemeras R.Adomavičius tapo tramvajų ekspertu, o mero patarėja L.Dmitrijeva ruošiasi "galbūt" susitikti su...
Įdirbis: Vilniaus meras V.Navickas komandiruotėje pažeidė tarnybinę etiką, vicemeras R.Adomavičius tapo tramvajų ekspertu, o mero patarėja L.Dmitrijeva ruošiasi "galbūt" susitikti su... / Mindaugo Ažušilio ir Roko Medonio nuotr.

Sostinės valdžia puola teisintis dėl abejotinų komandiruočių. Tiesa, ne itin sėkmingai. Tarp keliauninkų argumentų – "galimi susitikimai" su kitų miestų atstovais, nauda Vilniui ir net ankstesnių kelionių patirtis.

Skrydis – visą dieną

Sostinės mero Viliaus Navicko patarėja Larisa Dmitrijeva vakar jau panoro kalbėti apie savo ir kitos mero patarėjos Aurelijos Jakaitienės komandiruotę į Italiją. Esą vien dalyvavimu koncerte nebus apsiribota, o penkių dienų komandiruotės reikia dėl to, kad į Romą nuskristi reikia labai daug laiko.

"Jūs žinote, visą dieną reikia skristi iki Romos, mes tiesioginio skrydžio (iš Vilniaus – red. past.) neturime", – "Vilniaus dienai" sakė mero patarėja.

Tiesa, tokie jos pareiškimai atrodo gana keistai. Mat skrydžiai į Romą, nors ir persėdant, paprastai trunka apie penkias šešias valandas. Planuojamą mero patarėjų išvykimo dieną, rugpjūčio 7-ąją, yra daugybė galimybių nuskristi į Romą gana greitai. Žinoma, yra ir tokių variantų, kai kelionė užtruktų ir 8 ar 10 valandų. Tačiau jie yra ne tik nepatogiausi, bet ir brangiausi.

Vien L.Dmitrijevos ir A.Jakaitienės lėktuvo bilietai sostinės savivaldybei atsieis apie 2,5 tūkst. litų. Kiek kainuos mero patarėjas apgyvendinti Romoje – kol kas nežinoma.

Prie lifto – ne interviu

L.Dmitrijeva taip pat paaiškino, kodėl trečiadienį nesiteikė atsakyti į "Vilniaus dienos" žurnalistės klausimus apie komandiruotę. Visų pirma, dėl to, kad atėjo ne tas žurnalistas, kurio mero patarėja tikėjosi. Visų antra, dienraščio žurnalistė esą L.Dmitrijevą užkalbino netinkamu laiku ir netinkamoje vietoje.

"Laura (dienraščio žurnalistė Laura Čyžiūtė – red. past.) pagavo mane prie lifto, aš turėjau greitai... įvykdyti mero nurodymą, ir aš ėjau į kitą skyrių, ten žmonės laukė, – aiškino mero patarėja. – Laura su manimi tuo klausimu nebendravo. Ji iš manęs interviu tuo klausimu neėmė. Ir tiek. Ir aš ją galiu apkaltinti, kad ji melagingai pateikė faktus. Prie lifto. Prie lifto! O ne interviu prašė."

"Man gaila jūsų vardo. "Vilniaus diena" ir Vilniaus miesto savivaldybė... Mes turime būti vilniečių tarnai. O išeina informacija... Man net labai gaila", – pridūrė L.Dmitrijeva. Ji taip pat pabrėžė neketinanti Italijoje kelioms dienoms pasilikti po komandiruotės.

Komandiruotė savaitgaliui

L.Dmitrijeva akcentavo, kad tarp jos kuruojamų sričių yra ir kultūra. Ir ji esą visiškai kompetentinga vykti į kultūrinį renginį Romoje. Be to, ji į Romą neva vyks ne vien pasiklausyti koncerto, bet ir nuveikti Vilniui naudingų darbų. Pavyzdžiui – "galbūt" susitikti su Italijos sostinės atstovais.

"Pirmadienį (rugpjūčio 10 d. – red. past.) mes turim susitikti ambasadoje su kultūros atašė. Ir, galbūt, su Romos savivaldybe. Tam, kad pradėtume glaudžiai bendradarbiauti. Todėl, kad mes su Roma neturim bendradarbiavimo sutarčių", – dievagojosi L.Dmitrijeva.

Beje, dvi mero patarėjų komandiruotės dienos ne itin tinkamos oficialioms funkcijoms vykdyti. L.Dmitrijeva ir A.Jakaitienė iš Vilniaus išvyksta rugpjūčio 7 d., penktadienį. Jei tikėsime pašnekovės teiginiais, esą kelionei reikia visos dienos, pirma komandiruotės diena apsiribos įsikūrimu viešbutyje. Paskui – šeštadienis ir sekmadienis. Pusė komandiruotės – savaitgalis Romoje.

Tačiau ir čia L.Dmitrijeva nemato nieko bloga. "Aš nekalta, kad šeštadienį ir sekmadienį išėjo", – teigė pašnekovė.

Reziumuodama, mero patarėja atmetė bet kokius priekaištus dėl galbūt ne itin pagrįstos komandiruotės. "Nesu kalta ir neprasikaltau nė kiek. Jeigu dėl to, kad po Romą pasivaikščioti, – tai aš ten jau buvau, už savo pinigus", – sakė L.Dmitrijeva.


R.Adomavičius domėsis ne tik viešuoju transportu

Po "Vilniaus dienos" publikacijos, lyg tyčia, sostinės savivaldybė puolė aiškinti mero pavaduotojo Romo Adomavičiaus, vakar taip pat išvykusio komandiruotėn į Italiją, kelionės tikslų. Nors mero potvarkyje nurodoma, kad R.Adomavičius į Florenciją keliauja "susipažinti su miesto viešojo transporto sistemomis", dabar savivaldybė skelbia, kad vicemeras Italijos mieste nuveiks kur kas daugiau.

Savivaldybė skelbia, kad R.Adomavičius susitiks su Florencijos provincijos prezidentu, Toskanos regiono viceprezidentu ir Florencijos vicemeru. Susitikimuose esą bus aptartos Vilniaus ir Florencijos miestų susigiminiavimo ir bendradarbiavimo galimybės ekonomikos ir kultūros srityse. Be to, kelionėje mero pavaduotojas susipažins "su vieno moderniausių Europos miestų" infrastruktūra, aplankys tramvajų ir metro gamybos įmonę "Breda", susitiks su šios įmonės vadovais.

Tai jau antra R.Adomavičiaus komandiruotė per trumpą laiką. Jis praėjusią savaitę viešėjo Prancūzijoje, kur domėjosi ratuoto tramvajaus perspektyvomis Vilniuje. Regis, po vizito sostinės vicemeras tapo tikru tramvajų žinovu.

"Pasak R.Adomavičiaus, tramvajus su padangomis nekelia triukšmo ir vibracijos, pigesnis ir paprastesnis infrastruktūros įrengimas – nereikia perkelti požeminių komunikacijų, nes tranšėjos gylis siekia 30 cm. Salonas manevringas – 32 m ilgio tramvajaus apsisukimo spindulys – tik 8,5 m", – skelbia Vilniaus savivaldybė.


Meras: "šia tema komentarų nebus"

Anot portalo balsas.lt, Vilniaus meras V.Navickas, už valstybės pinigus į Italijoje vyksiantį renginį nusprendęs siųsti dvi savo patarėjas, tokio savo poelgio paaiškinti nesugeba.

"Jūs galvojate, kad siunčiu kiekvieną žmogų į kažkur? Yra ten žmonės, kurie dirba su tais darbais ir tais projektais, tai jie ir važiuoja", – V.Navicką cituoja portalas.

Kodėl į Italijoje vyksiantį koncertą deleguoja būtent L.Dmitrijevą ir A.Jakaitienę, meras taip ir neatsakė. Klausiamas, kaip šios dvi moterys susijusios su kultūros reikalais, ar nederėtų sunkmečiu tokių išvykų atsisakyti, V.Navickas bent penkis kartus pakartojo, jog "šia tema komentarų nebus".

Beje, komandiruotė neseniai pridarė nemalonumų ir pačiam Vilniaus merui. Jis netrukus po perversmo, kai iš mero kėdės išvertė Tvarkos ir teisingumo partijos narį Juozą Imbrasą, patraukė į Kanuose (Prancūzija) vykusią tarptautinę parodą MIPIM. Lyg ir nieko bloga. Tačiau po viešnagės Kanuose meras išlėkė į Italiją, kur tiesiog atostogavo už savo pinigus. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nustatė, kad toks V.Navicko elgesys sukuria blogą precedentą, ir meras nusižengė tarnybinei etikai.

VD, balsas.lt inf.


Arturas Liudkovskis, Vilniaus miesto tarybos narys

Visa atsakomybė gula ant valdančiosios daugumos. Tai yra mero atsakomybė. Dėl taupymo numatoma atleisti porą šimtų darbuotojų, o tuo pačiu metu vyksta tokios komandiruotės. Ar jos naudingos – gali atsakyti tik pats meras.

Blogai, kai valdžios deklaracijos prasilenkia su realybe. Opozicija kaltinama pernai (kai buvo valdančiojoje daugumoje – red. past.) švaisčiusi lėšas, o pinigų tokiems dalykams kaip komandiruotės, Guggenheimo muziejaus statybos studijos ar "Be2gether", randama. Tai yra atitrūkimas nuo realybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų