Pereiti į pagrindinį turinį

Vėlinėms – lietuviškos žvakės ir gyvos gėlės

2008-10-29 09:00
Vėlinėms – lietuviškos žvakės ir gyvos gėlės
Vėlinėms – lietuviškos žvakės ir gyvos gėlės / Laikas: didžioji dalis vilniečių kapinių žvakių pasirūpina Vėlinių išvakarėse ar pačią jų dieną. Roko Medonio nuotr.

Vėlinių žvakėmis jau apsirūpinusios visos sostinės parduotuvės. Tačiau miestiečiai neskuba jų įsigyti, daugelis žvakių ieškos paskutinę minutę.

Vilniečiai susidomėjo naujove

Artėjant Vėlinėms sostinės parduotuvėse yra iš ko rinktis. Daugelis prekybos centrų lentynų nusėtos įvairių rūšių žvakėmis: plastikiniuose, stikliniuose indeliuose, skirtingų dydžių ir formų. Gamintojai aiškina, kad skiriasi ir būdai, kaip įlietas parafinas: vienose įdėta presuota parafino tabletė, kitose – tiesiog išlydytas parafinas. Pastarąsias žvakes vilniečiai perka noriausiai.

Žvakių gamintoja "Geralda" šiemet siūlo naujovę – plastikines tūtas su parafino užpilu. Jos dedamos į keletą metų galintį tarnauti stiklinį indą. Bendrovės savininkas Gintautas Igaris minėjo, kad toks daug kartų tinkamas naudoti indas jau keletą metų ypač populiarus Lenkijoje. Gretimoje šalyje tokios keičiamos tūtos sudaro beveik pusę parduodamų žvakių skaičiaus.

"Siūlau naudotis jomis, nes tai labai praktiška ir pigu", – ragino G.Igaris.

Be šių naujausių žvakių, vilniečiai taip pat linkę pirkti žvakes stikliniuose induose.

"Renkuosi šias, nes vėjas nenupučia, geriau dega", – prekybos centre į krepšį kraudama stiklinius indelius kalbėjo vilnietė  Ilona Jonaitytė.

Svarbi parafino kokybė

G.Igaris minėjo, kad renkantis žvakes būtina atkreipti dėmesį ir į parafino kokybę, dagtį. Jos lemia liepsnos intensyvumą ir ilgą degimo laiką. Vėlinių žvakėms dažniausiai naudojamas parafinas ir jo mišiniai.

"Dagčio pagrindas – supinti medvilniniai siūlai, jie degdami turi prisisotinti parafino", – pasakojo bendrovės "Geralda" savininkas.

Jo teigimu, nuo parafino kiekio priklauso degimo intensyvumas, o nuo dagties pynimo būdo – parafino laidumas.

"Džiugu, kad vilniečiai ištikimi lietuviškai prekei", – apie miestiečių pirkimo įpročius kalbėjo G.Igaris.

Tos pačios nuomonės ir bendrovės "Maxima LT" atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė. Pasak jos, parduotuvių lankytojai už mūsų šalyje gamintą prekę nepagaili sumokėti kur kas daugiau nei už šalių kaimynių produktus.

"Lenkiškų žvakių lentynų tikriausiai nereikės papildyti", – pranašavo atstovė. Didžiausią žmonių antplūdį parduotuvėje ji prognozuoja ilgąjį Vėlinių savaitgalį. Būtent dėl to, kad žvakės vis tiek perkamos paskutinę dieną, prekiauti jomis pradėta savaite vėliau nei pernai.

Neapsieinama be gėlių

R.Saulytė pasakojo ir apie kitus vilniečių pirkimo įpročius. Parduotuvėse nesunku rasti įvairiaspalvių kapų gėlių – chrizantemų. Miestiečiai gali rinktis iš gyvų ir dirbtinių žiedų. Tiesa, dirbtinės gėlės vis sunkiau randa pirkėjų. Nors per Vėlines dažnai sulaukiama lietaus, vėjo, populiariausios gyvos chrizantemos.

"Perkamos geltonos chrizantemos vazonuose, jos populiariausios", – sakė bendrovės "Maxima LT" atstovė R.Saulytė. Šių gėlių galima įsigyti ir puokštėmis. Vienos kaina nuo 7,99 lito.

Ko dar reikėtų pasirūpinti važiuojant lankyti artimųjų kapų? G.Igaris minėjo, kad reikia būti atsargiems uždegant žvakutes.

"Jokiu būdu neleiskite to daryti vaikams su žiebtuvėliu", – patarimus dalijo verslininkas.

Pirmiausia netyčia galite nudegti pirštus. Kita priežastis: nepavykus uždegti žvakės dagties, kurią su žiebtuvėliu sunku pasiekti, sugadinsite ar pradeginsite plastikinio indelio šonus. Vertėtų nepamiršti ir to, kad užgesus žvakei pirštais nereikėtų liesti dagties. Apanglėjusi ir sukietėjusi ji tiesiog nuluš arba nutrupės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų