Pereiti į pagrindinį turinį

Viešosios erdvės, virtusios šunų tualetais

2009-04-08 09:00
Viešosios erdvės, virtusios šunų tualetais
Viešosios erdvės, virtusios šunų tualetais / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Keturkojis Laisvės alėjoje.

Išėjote pakvėpuoti pavasarišku oru prie Muzikinio teatro sodelio. Virš galvos smagiai švilpauja varnėnas, ir staiga suprantate, kad prie kojos kažkas prilipo.

Riebiai nusikeikiate, bet nei to, kuris taip padarė, nei jį vedžiojusiojo nematyti. Beje, veiksmo vietą galima pasirinkti pagal nuotaiką ir kitas aplinkybes.

Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse sakoma, kad "draudžiama palikti nesurinktas vedžiojamų naminių gyvūnų (šunų, kačių, arklių ar kt.) išmatas. Gyvūnų savininkai ar už jų priežiūrą atsakingi asmenys privalo nedelsdami surinkti (išvalyti) gyvūnų išmatas". Tas pats nurodyta ir Gyvūnų laikymo ir priežiūros Kauno mieste taisyklėse.

Prieš kelerius metus mieste buvo beveik 40 dėžių, skirtų šunų ekskrementams išmesti, dabar liko tik dvi – Senamiestyje ir Dainavos seniūnijoje. Tad klausimas tebėra hamletiškas: kur dėti šį numylėtinių auksą?

Pernai pavasarį savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Valius Knokneris pasiūlė gana drastiškai nuskambėjusią idėją: surinktus šuniuko ekskrementus išpurtyti namuose į tualetą.

Ekskrementų nesurenkančius augintinių šeimininkus turėtų gaudyti ir bausti seniūnijų specialistai. Praktika rodo – didesnė tikimybė įlipti į šuns paliktą krūvelę, nei rasti nubaustą keturkojo šeimininką.

Kaune registruoti 7502 šunys. Kiek neregistruotų – nežino niekas. Bet miestą dergia ir tie, ir anie. Šunis draudžiama vedžioti masinio žmonių susibūrimo vietose, kapinėse, mokyklų, sveikatos priežiūros įstaigų, vaikų lopšelių-darželių teritorijose, žaidimo ir sporto aikštelėse, stadionuose, paplūdimiuose, skveruose.

Tačiau realybė kitokia: keturkojai išvedami pasibėgioti ir į Laisvės alėją. Šunys gamtinius reikalus centrinėje miesto gatvėje atlieka gėlynuose, prie liepų kamienų, Muzikinio teatro, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio žolėje. Apie miesto parkus neverta net kalbėti – žmonių laisvalaikio zonos paverstos šunų išvietėmis. Gaila ir keturkojų šeimininkų, juk šunų vedžiojimo aikštelė mieste tėra viena – V.Krėvės prospekte, prie "Saulėtekio" parduotuvės.

Vilniaus valdžia žada Vingio parke leisti vedžioti šunis. Ir konteinerių ekskrementams pastatyti. O Kaune? "Pinigų nėra", – trumpai nukirto Miesto tvarkos poskyrio specialistė I.Bušininkaitė.

Pėsti vaikštantys ar bėgiojantys kauniečiai, draugiškai perspėju – būkite budrūs!


Piniginiai reikalai

Bauda už netinkamą šuniukų vedžiojimą – iki 200 litų. Pinigai per Valstybinę mokesčių inspekciją patenka į valstybės biudžetą.

Registracijos mokestis už šunį – 20 litų.

Daugiabutyje gyvenantis šuns šeimininkas už augintinį kas mėnesį turi mokėti 5 litus.

Nuosavuose namuose gyvenantys kauniečiai už šunis moka tik vienkartinį registracijos mokestį.

Per metus surenkama 80–100 tūkst. litų. Pinigai atitenka Gyvūnų registravimo centrui, laimėjusiam savivaldybės konkursą registruoti, gaudyti, karantinuoti gyvūnus.

Miesto tvarkos poskyrio inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų