Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus kiemsargiai: 3 mln. arba streikas

2009-08-13 08:15
Nerimas: jeigu savivaldybė greitu laiku nesumokės nemažos dalies skolų, kiemsargiai gali likti ne tik be algų, bet ir be darbo.
Nerimas: jeigu savivaldybė greitu laiku nesumokės nemažos dalies skolų, kiemsargiai gali likti ne tik be algų, bet ir be darbo. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Sostinės gatvių tvarkytojai rytoj renkasi į dar vieną piketą prie savivaldybės. Miesto vadovai kaltinami apgavę kiemsargius dėl algų mokėjimo. Jeigu savivaldybė nedelsdama nesukrapštys kelių milijonų, meras iš tikrųjų gatves galės šluoti pats.

Pažadėjo ir apgavo

Valentina Biatova, viena iš piketo organizatorių, "Vilniaus dienai" teigė, esą savivaldybė tik iš dalies ištesėjo prieš kiek daugiau nei mėnesį duotus pažadus. Kiemsargiai liepą gavo pinigų, tačiau toli gražu ne tiek, kiek žadėta. O tolesni atsiskaitymai, kuriuos žadėjo savivaldybė, buvo pamiršti.

"Po pirmo piketo (jis įvyko liepos 5 d. – red. past.) buvo toks susitarimas: jie mokės pagal skolų grąžinimo grafiką. Pirmas mokėjimas turėjo būti atliktas tą pačią dieną, turėjo būti pervesta 25 proc. skolos, 2,3 mln. litų. Bet mums pervedė 1,9 mln. litų. Kiti mokėjimai turėjo būti po dviejų, po trijų savaičių. Bet nebuvo", – pasakojo V.Biatova.

Pasak jos, savivaldybė kiemsargiams tebėra skolinga apie 12 mln. neskaitant delspinigių. "O žmonės nori gyventi. Jeigu dabar mums neperves, tai nežinau, kada gausim. Gal spalio mėnesį. O kaip iki spalio išgyventi?" – niūriomis nuotaikomis dalijosi pašnekovė.

3 mln. arba streikas

Planuojama, jog penktadienį Europos aikštėje susirinks apie 300 savivaldybės pažadais nusivylusių kiemsargių. Jie reikalaus skubiai susitikti su miesto vadovais – meru Viliumi Navicku, vienu iš vicemerų arba administracijos direktoriumi Vytautu Milėnu.

"Aną kartą mus kvietėsi į posėdžių salę, kalbėjomės. Bet pažadai liko tik pažadai", – sakė V.Biatova. Šįsyk pažadais sostinės gatvių prižiūrėtojai nežada pasisotinti – bus reikalaujama kiek įmanoma greičiau pervesti bent 3 mln. litų. Priešingu atveju kiemsargiai esą pradės neterminuotą streiką.

"Suprantu, gal nėra tų pinigų. Gal skolos, gal krizė. Bet šitie pinigai yra uždirbti, mes juos uždirbome! Mes dirbame: valome, pjauname žolę, šiukšles vežame. O pinigų nėra beveik nuo gruodžio", – sunkiai emocijas tvardė piketo organizatorė.

Gresia teismai

Nors algų negaunantys kiemsargiai sunkiai įsivaizduoja, kad padėtis galėtų būti dar prastesnė, tokia galimybė yra. Mat jeigu savivaldybė artimiausiu metu neperves pinigų, miestą tvarkančias įmones užsmaugs kreditoriai. Tokiu atveju kiemsargiai liks ne tik be algų, bet ir be darbo.

V.Biatovos darbovietė, bendrovė "Stebulė", dėl savivaldybės skolų jau rengiasi kreiptis į teismą. Mėgindamas palengvinti darbuotojų dalią, įmonės direktorius paėmė paskolą, kad išmokėtų bent dalį algų. "Dabar reikia tuos kreditus grąžinti, mokesčius mokėti. O mes negalime sumokėti ir net negalime dalyvauti konkursuose gauti užsakymų", – skundėsi pašnekovė.

"28 metus atidirbau šioje sistemoje, bet nieko panašaus dar nemačiau. Vilnius virsta ne sostine, o... nežinau kuo", – reziumavo V.Biatova.


Nustebino vicemerą

Sostinės savivaldybė atmeta kaltinimus dėl netesėtų pažadų. Mero pavaduotojas Romas Adomavičius "Vilniaus dienai" teigė esąs labai nustebęs dėl kiemsargių rengiamo piketo – esą visi įsipareigojimai vykdomi. "Kaip tai nepervedėme? Praėjusią savaitę pervedėme pinigus, maždaug 1,3 mln.", – tikino R.Adomavičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų