Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus raj. savivaldybė nori skolintis apie 10 mln. Lt

2012-05-08 05:00
Vilniaus raj. savivaldybė nori skolintis apie 10 mln. Lt
Vilniaus raj. savivaldybė nori skolintis apie 10 mln. Lt / Gedimino Bartuškos nuotr.

Ilgą laiką nė cento skolų neturėjusiai Vilniaus rajono savivaldybei atėjo sunkūs laikai. Bent taip aiškina rajono merė. Valdžia jau varsto bankų duris ir ieško, kas galėtų paskolinti veik 10 mln. litų.

Blogi tik kiti

Kas atsitiko, kad skolų niekada neturėjusi Vilniaus rajono savivaldybė nusprendė užsinerti bankų kilpą? Pasirodo, kalta centrinė valdžia, rajonui nurodžiusi surinkti daugiau pajamų mokesčio. Bent taip aiškina Lenkų rinkimų akcijai priklausanti merė Marija Rekst.

„Mums yra padidintas pajamų mokesčio surinkimo planas. Net dešimčia milijonų litų, pavyzdžiui, už pirmą šių metų ketvirtį. Nesurinkome 2 mln. litų. Finansinė padėtis šiemet tikrai pablogės, tiek, kiek planuojame, nesurinksime“, – paaiškino M.Rekst.

Rajono merė tvirtino nesuprantanti, kodėl centrinė valdžia tokį sprendimą priėmė – juk apie rajono ūkio augimą kol kas negali būti nė kalbos.

„Niekas nežada, kad bus padidintas darbo užmokestis, tokių prognozių nėra. Kad pagerės finansinė padėtis, taip pat niekas neprognozuoja“, – kalbėjo M.Rekst.

Ministerija nesutinka

Tačiau su tokiais rajono valdžios priekaištais ir padejavimais Finansų ministerija nesutinka. „Vilniaus dienos“ iš ministerijos gautame atsakyme nurodoma, kad Vilniaus rajono savivaldybė ir pernai, ir šiemet gauna daugiau pajamų, nei buvo planuota. Štai pernai ji gavo veik 8 mln. daugiau, nei tikėjosi.

Ministerijos atstovai nurodė, kad per pirmą šių metų ketvirtį rajonas gavo 1,5 mln. litų daugiau pajamų nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu – 16,2 mln. litų, o tai veik 22 proc. metinio plano.

„Kaip rodo faktai, pajamų planas vykdomas geriau nei praėjusiais metais, tad priekaištai nepagrįsti“, – nurodoma ministerijos atsakyme dienraščiui.

Centrinė valdžia planuoja, kad šiemet Vilniaus rajono savivaldybės pajamos sudarys 72 mln. litų – tai 5 mln. daugiau, nei planuota 2011 m.

Pudra prieš rinkimus?

Sprendimą skolintis miesto taryba priėmė dar vasario pabaigoje, tačiau konkursą dėl paskolos ėmimo rajono administracija paskelbė praėjusią savaitę.

Įsiskolinti ruošiamasi ilgam – 25 metams. Vieną sumą – 2,8 mln. litų – ruošiamasi imti investiciniams projektams įgyvendinti. Kitą – siekiančią 7,1 mln. litų – taip pat investiciniams projektams ir Rudaminos kaimo inžinieriniams tinklams išpirkti.

„Vilniaus diena“ jau rašė, kad verslininko Tautvydo Barščio koncerno valdomam paukštynui už Rudaminos kaimo šildymo trasas, lietvamzdžius, gatveles, jų apšvietimo tinklus sumokės beveik 3,8 mln. litų.

Už likusias lėšas, kaip nurodoma savivaldybės pateiktuose investiciniuose projektuose, ruošiamasi rekonstruoti keletą bendrabučių, mokyklų. Nemažai pinigų suris biokuro katilinės įrengimas Rudaminoje – kone pusę milijono litų. Rudausių kaime ir Šumsko miestelyje ruošiamasi įrengti daugiafunkcius centrus.

Vien stadioną įrengti Rudaminoje, kur yra 17 daugiabučių, atsieis 708 tūkst. litų, dar apie pusę milijono litų būtų skirta vaikų žaidimo aikštelėms įvairiose Vilniaus rajono vietose įrengti. Už daugiau nei 600 tūkst. litų Airėnuose rajonas ruošiasi pastatyti vaikų globos namus.

Kai kurie rajono politikai spėja, kad taip planuodama išleisti skolintas lėšas Vilniaus rajono valdžia pudruojasi prieš artėjančius Seimo rinkimus – bus galima besti pirštu į naujas sporto aikšteles, stadionus ir pan.


Komentarai

Janina Šimkuvienė

Rajono tarybos narė, A.Zuoko partijos „Taip“ narė

Štai atėjo laikai, kai turi skolintis ir Vilniaus rajonas. Bet nematau čia jokios problemos – pernai metų biudžetas įvykdytas gerai, nėra jokios tragedijos. Didžioji dalis tų pinigų bus skirta Rudaminos inžineriniams tinklams iš Vilniaus paukštyno išpirkti, tai bus pigiau, nei juos nuomotis. Likusius pinigus skolinasi komunalininkas, jis juos ir atiduos. Viskas apskaičiuota ir suderinta.

Gintaras Karosas

Rajono tarybos narys, nepartinis

Iškilo ir mums, rajonui, ta būtinybė skolintis – krizė davė savo rezultatą. Sunku pasakyti: taip, gal šiek tiek ir yra to noro prieš rinkimus ką nors pastatyti, atnaujinti. Administracija būsimą paskolą teisina: tai susiję su savivaldybei priskirtų funkcijų atlikimu – jų skaičius išaugo. Žinoma, kalbu apie švietimą, socialinę rūpybą. Galiausiai 10 mln. litų, jei palyginsime su kitomis savivaldybėmis, nėra dideli pinigai. Sutinku, jog stipriausia rajono savivaldybės vieta buvo, kad ji nesiskolino – mes, opozicija, neskatiname to daryti, bet, matyt, neliko kito pasirinkimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų