Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus savivaldybių bendrovės – politikų įkaitės

2009-05-27 09:10
Užleido: dvejus metus "Vilniaus vandenims" vadovavusį B.Miežutavičių neseniai pakeitė buvęs jo pavaduotojas.
Užleido: dvejus metus "Vilniaus vandenims" vadovavusį B.Miežutavičių neseniai pakeitė buvęs jo pavaduotojas. / Roko Medonio nuotr.

Savivaldybei priklausančių bendrovių ir viešųjų įstaigų vadovų kaita įsibėgėja. Vietoj ankstesnės valdžios įtaisytų direktorių skiriami naujajai koalicijai lojalūs ar net valdančiosioms partijoms priklausantys asmenys.

Pasidalijo įtakos sritimis

Iš penkių frakcijų – konservatorių, socialdemokratų, Liberalų sąjūdžio, liberalcentristų ir Nepriklausomos frakcijos – suburta naujoji valdančioji koalicija jau spėjo pasidalyti ir įtakos sritimis. Tai akivaizdžiai iliustruoja bendrovių vadovų kaita. Galvos ridenamos neatsižvelgiant į tai, jog bendrovės, kad ir savivaldybei priklausančios, direktorius nėra politinio pasitikėjimo pareigybė.

Vasarį, vos po valdžios perversmo, miesto taryba pakeitė daugiabučius namus ir Kalvarijų turgų administruojančios bendrovės "Šnipiškių ūkis" direktorių. Vietoj korupcija įtariamo Vidmanto Tamulionio laikinuoju vadovu paskirtas liberalcentristams lojalus Juozas Šiaudinis. Pats direktorius dienraščiui neslėpė, kad į naująsias pareigas jį pavadinęs dabartinis vicemeras, Liberalų ir centro sąjungos narys Gintautas Babravičius.

J.Šiaudinis, prieš paskiriant į "Šnipiškių ūkį", vadovavo kitai namus administruojančiai bendrovei "Lazdynų būstas".

Liberalcentristus vilioja turgus

Labiau už namų administravimą liberalcentristus domina Kalvarijų turgus. Pas kultūros ir švietimo reikalus kuruojantį vicemerą G.Babravičių nuolat rengiami pasitarimai turgavietės klausimais. Priešais kabinete įsikūręs tiesioginis šios srities kuratorius vicemeras liberalas Vidmantas Martikonis tik pečiais gūžčioja: jo, atsakingo už savivaldybės turtą, į pasitarimus dėl turgavietės reorganizacijos niekas nekviečia.

Turgavietė – liberalcentristų įtakos sritis. Tik jie spręs, kaip atrodys turgavietės struktūra po reorganizacijos ir kas bus paskirtas naujos bendrovės "Kalvarijų turgus" direktoriumi. Pasak šaltinių, kandidatas jau numatytas. Pasitarimų pas G.Babravičių nuolatinis dalyvis – turgaus direktoriaus posto atvirai siekiantis Vaclovas Januškevičius. Tiesa, dar vyks konkursas užimti direktoriaus vietą, tačiau niekas stikliniame dangoraižyje neabejoja, kad ir kiek kompetentingų dalyvių būtų, nugalės lojaliausias.

O kaip atrodys turgus po reorganizacijos, aiškėja iš kitam vicemerui, taip pat liberalcentristui, Stanislovui Šriūbėnui Miesto plėtros komiteto posėdyje išsprūdusio pasiūlymo. Esą turgui tenka apie 1,6 mln. litų lėšų, sukauptų būtent iš turgavietės veiklos. Ši suma dabar numatyta turgaus rekonstrukcijai, tačiau, vicemero nuomone, 1,5 mln. litų pravestų ir pačiai savivaldybei, o turgaus rekonstrukcija tesirūpina privatūs investuotojai.

Konservatorius domina statybos

Keičiant kitų bendrovių direktorius apsieita ir be konkurso, ir be tarybos pritarimo. Gegužės pradžioje iš direktoriaus pareigų "savo noru" pasitraukė "Vilniaus kapitalinės statybos" vadovas, Tvarkos ir teisingumo partijos narys Modestas Valacka. Jis savanoriškai parašė prašymą išeiti iš pareigų mainais į kitą darbo vietą – direktoriaus pavaduotojo postą.

Gegužės 4-ąją susirinkusi "Vilniaus kapitalinės statybos" valdyba išsirinko kitą bendrovės vadovą, buvusį M.Valackos pavaduotoją Renatą Dūdonį. Pastarojo kandidatūra patvirtinta konservatorių siūlymu. Klausimas dėl R.Dūdonio derintas per mero patarėją Darių Indriūną, kuris išrinktas "Vilniaus kapitalinės statybos" valdybos pirmininku.

B.Cicėną apsaugojo sutartis

Įtakos pelningoje, statybomis besiverčiančioje bendrovėje "Vilniaus kapitalinė statyba" įnirtingai siekė ir liberalcentristai su socialdemokratais. Pastariesiems mainais pasiūlyta kita bendrovė – "Vilniaus vandenys". Šie nedelsdami ėmėsi perversmo: gegužės 13-ąją valdyba nusprendė vietoj dvejus metus dirbusio Broniaus Miežutavičiaus bendrovės direktoriumi paskirti jo pavaduotoją socialdemokratą Darių Norkų.

Liberalų sąjūdžiui atriekti Vilniaus šilumos tinklai. Koalicija spaudė Liberalų sąjūdį kuo skubiau iš bendrovės išstumti jos direktorių Bronių Cicėną, kuris artimai bičiuliaujasi su buvusiu meru, Tvarkos ir teisingumo partijos nariu Juozu Imbrasu. Tačiau valdyba B.Cicėno atleisti nesiryžo dėl keleto priežasčių.

B.Cicėną išgelbėjo jo konfrontacija su "Vilniaus energija", kuri neįtinka ir Liberalų sąjūdžiui. Be to, B.Cicėnui iki pensijos liko metai, todėl jį atleisti draudžia Darbo kodekso nuostatos. Trečia – dar 2007 m. J.Imbrasas pasirūpino su B.Cicėnu sudaryti darbo sutartį ketveriems metams. Atleidžiant direktorių dabar, jam tektų išmokėti apie 300 tūkst. litų dydžio kompensaciją.

Vilniaus šilumos tinklų valdyba nusprendė direktoriaus bent kol kas neatleisti, tačiau nurėžė 15 proc. nuo direktoriaus 9 tūkst. litų siekiančio atlyginimo.

Naujas vadovas

Penktadienį paaiškėjo dar vienas naujas direktorius. Šįkart permainos pasiekė socialinius butus kuruojančią įmonę "Vilniaus miesto būstas". Naujuoju direktoriumi, kaip ir tikėtasi, tapo liberalcentristas Darius Laurinčiukas.

"Vilniaus miesto būstui" iki šiol laikinai vadovo Česlovas Rybakas, paskirtas ankstesnės valdžios. Šis konkurse nė nedalyvavo. Č.Rybakas direktoriumi buvo paskirtas vietoj buvusio liberalcentristo Valentino Grumbino. Šį Tvarkos ir teisingumo partija atleido kaip nekompetentingą vadovą, esą iššvaisčiusį bendrovės lėšas. V.Grumbinas taip pat mėgino jėgas konkurse, tačiau dabar priklausydamas Tautos prisikėlimo partijai vargiai ar turėjo šansų laimėti.


Vidmantas Martikonis, Vilniaus miesto vicemeras

Ateina jauna valdžia, naujai iššluoja, nori turėti savo įrankius. Galima suprasti, kad direktorius bando pakeisti vienus kitais. Įsivaizduokite, ateina dešinieji, o bendrovėje sėdi kairieji. Tikslas tas pats: kad bendrovėje būtų gerai, bet keliai kitokie. Kitu keliu naujas vadovas galbūt geriau ir važiuotų.

Tačiau neaišku, kas ir kokiu principu paskiria naują bendrovės vadovą. Savivaldybės taryba renka bendrovių stebėtojų tarybas. Kaip jiems balsuoti, taryba nepasako. O turėtų įgalioti, kaip turėtų politikas balsuoti renkant bendrovės valdybą ir kitais klausimais. Juk stebėtojų tarybos narys nėra bendrovės savininkas, tik įrankis. Savininkė yra miesto taryba. Ji turi duoti įgaliojimus tiek stebėtojų tarybos nariams, tiek bendrovių valdybos nariams.

Dabar į įmonių valdybas išrinkti savivaldybės administracijos darbuotojai, mero patarėjai. Kaip jie nusprendžia, kas bus įmonės vadovas? Telefonu arba pasišnibždėję tarpusavyje. Toks principas nėra skaidrus. Įsivaizduokite, aš esu "Vilniaus vandenų" stebėtojų tarybos pirmininko pavaduotojas, bet tik iš žiniasklaidos sužinojau, kad pakeistas bendrovės vadovas. Labai nustebau ir pasipiktinau.

Aš parengiau valdybos darbo reglamentą. Jame numatyta, kad valdyba, negavusi stebėtojų tarybos įgaliojimų, negali balsuoti esminiais klausimais: dėl įmonės direktoriaus skyrimo, bendrovės struktūros pertvarkymo ir turto, didesnio nei 10–20 proc. viso įmonės turto, pardavimo. Stebėtojų taryba atitinkamai turi gauti įgaliojimus iš miesto tarybos. Procesas būtų daug skaidresnis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų