Pereiti į pagrindinį turinį

„Vilniaus viešojo transporto“ vadovai atsikrato nelojalių darbuotojų

2012-11-07 05:00
„Vilniaus viešojo transporto“ vadovai atsikrato nelojalių darbuotojų
„Vilniaus viešojo transporto“ vadovai atsikrato nelojalių darbuotojų / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Atidarei duris žurnalistams ir įleidai juos į savivaldybės įmonę? Tuomet kraukis lagaminus ir ieškokis kito darbo. Tokios politikos laikosi „Vilniaus viešojo transporto“ vadovai, kurie nusprendė atsikratyti esą nelojalios darbuotojos.

Papiktino žurnalistai

Nusprendusi paviešinti „Vilniaus viešąjį transportą“ kamuojančias problemas šios įmonės nepriklausomos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Danuta Khlopova atsidūrė ties atleidimo iš darbo riba. Lapkričio 8 d. teismas svarstys moters atleidimo iš darbo galimybę už neva buvusias prastovas, o šiuo metu moteris viešojo transporto vadovybės kaltinama tuo, kad dirba ne savo darbą. Būtent taip buvo įvardytas jos sprendimas į įmonės teritoriją įleisti žurnalistus.

Pati D.Khlopova žurnalistams tvirtino, kad gudrūs vadovų išvedžiojimai yra labai paprastai paaiškinami. Nepriklausomai profesinei sąjungai vadovaujanti moteris bendrovės vadovui Gintarui Nakučiui yra lyg kaulas gerklėje.

„Dvejus metus mane įvairiais būdais guja. Tik aš anksčiau turėjau jėgų su jais kovoti, bet štai ėmė streikuoti sveikata. Nes aš keliu į paviršių visas tas problemas, kurias bandoma nutylėti. Tai, kokiais troleibusais mes važinėjame, kaip engiami darbuotojai. Pati dirbau troleibuso vairuotoja iki 1998 m. ir žinau tą virtuvę iš vidaus“, – dėstė pašnekovė.

Nebendravo, nes neplanavo

Dar spalio 29 d. D.Khlopovai buvo įteiktas „Vilniaus viešojo transporto“ direktoriaus G.Nakučio pasirašytas raštas, kuriame iš moters reikalaujama pasiaiškinti dėl darbo drausmės pažeidimo.

Rašte direktorius pirmu asmeniu teigia, kad „2012 m. spalio 1 d. į mane kreipėsi LNK televizijos laidos “KK2„ žurnalistai, prašydami paaiškinti susidariusią situaciją dėl bendrabučiuose gyvenančių darbuotojų. Kadangi tą dieną nebuvo planuota bendrauti su šios laidos žurnalistais jokiais klausimais, išaiškėjo, kad žurnalistus į bendrovės teritoriją įleidote Jūs (tą Jūs pripažinote ir savo 2012-10-01 elektroniniame laiške, adresuotame generaliniam direktoriui“.

Nevykdė darbo funkcijų

D.Khlopova rašte kaltinama dar 2010 m. gegužės 31 d. generalinio direktoriaus įsakymo ir bendrovės „Vilniaus troleibusai“ darbo tvarkos taisyklių 53.5 punkto pažeidimu, kuriame teigiama, kad darbuotojui draudžiama dirbti darbus, kuriuos jis nėra įpareigotas atlikti.

Greičiausiai D.Khlopovos sprendimas į valstybės įmonės teritoriją įleisti žurnalistus G.Nakučio buvo interpretuotas kaip darbų, kurių nėra moters pareigybės aprašyme, vykdymas.

Tiesa, kaltinimas, kad moteris vykdė ne savo funkcijas, skamba keistai, nes tame pačiame rašte teigiama, jog nuo „2012 m. rugsėjo 1 d. paskelbta prastova ir nepavedama atlikti jokių darbo funkcijų“. Taigi moteris, G.Nakučio nuomone, de facto ir de jure įmonėje nebedirba, tačiau jos vis vien prašoma pasiaiškinti, kodėl ji, darbo metu dirba ne savo darbą.

Nepatiko išsilavinimas

Dienraščio žurnalistų pakalbintas G.Nakutis taip pat į vieną suplakė dvi skirtingas istorijas. „Vilniaus viešojo transporto“ vadovas tvirtino, kad moteris šiuo metu įmonėje nedirba, nes reorganizuojant „Vilniaus troleibusus“ jai vietoj Eismo tarybos vadovo pareigų buvo pasiūlytos Eismo organizavimo skyriaus specialisto pareigos. Tačiau jai šių pareigų atsisakius buvo paskelbta prastova.

„Mūsų netenkino jos turimas išsilavinimas, ji, rodos, zootechnikė. Todėl reorganizuojant įmonę buvo pasiūlytos kitos, žemesnės, pareigos, o į jos vietą parinkti kompetentingi žmonės. Tačiau ji tų pareigų neatsisakė. Norėjome ją atleisti, tačiau negavome profesinės sąjungos pritarimo. Dabar šį klausimą spręs teismas“, – dėstė G.Nakutis.

Sukonkretinus klausimą dėl žurnalistų apsilankymo ir po to įvykusio skandalo, G.Nakutis į D.Khlopovą vėl ėmė žvelgti iš darbdavio pozicijų. „Kodėl žmogus dirbą darbą, kuris jam nepavestas?“ – gūžčiojo pečiais „Vilniaus viešojo transporto“ vadovas.

G.Nakučio tvirtinimu, tai, kad žurnalistai įmonėje atsirado būtent D.Khlopovos iniciatyva, suprasti buvo nesunku. „Ji ne pirmą kartą juos kviečiasi. Tai net ne žurnalistai. Jie daro šou, o ne ieško informacijos, todėl nemanau, kad jie buvo reikalingi įmonėje“, – pabrėžė G.Nakutis.

Įleido pro valgyklą

Eilinis žurnalistų apsilankymas įmonėje, pasak profesinės sąjungos vadovės, tai tik dar vienas pretekstas valdžiai su ja susidoroti.

„Tai yra valstybės įmonė, o ne koks nors slaptas objektas, kuriame negalima lankytis žurnalistams. Esu Eismo tarnybos vadovė ir galbūt eidama šias pareigas negalėčiau leisti žmonių į vidų. Tačiau tuo pat metu vadovauju profesinei sąjungai, o tai jau atskiras juridinis vienetas, nepavaldus generaliniam direktoriui. Ir būtent kaip profsąjungos atstovė įleidau žurnalistus. Tačiau atsakymas kur kas paprastesnis. Aš jiems trukdau, nes viešinu darbuotojų problemas, kovoju už jų teises. Ir jų interesas – išguiti mane iš darbo“, – dėstė savo poziciją D.Khlopova.

Moteris papasakojo, kad šiuo metu įmonėje sugriežtinta patekimo į vidų tvarka, tad žurnalistus moteris buvo priversta įleisti per įmonės valgyklą.

„Generalinį direktorių įspėjau elektroniniu laišku, kad jis neužsipultų ir nebaustų apsaugos, nes tai aš juos įleidau. Tačiau dar kartą pabrėžiu: įleidau juos kaip profesinės sąjungos vadovė“, – teigė D.Khlopova.


Vykdė transporto reorganizaciją

2011 m. lapkričio 16 d. buvo priimtas sprendimas į „Vilniaus viešąjį transportą“ sujungti iki šiol atskirai veikusias įmones „Vilniaus autobusai“ ir „Vilniaus troleibusai“.

Visi darbuotojai liko eiti senąsias pareigas iki tol, kol bus perkelti į naujai suformuotą įmonės struktūrą.

2011 m. gruodį buvo sudaryta nauja įmonės struktūra, prasidėjo konsultacijos su profesinėmis sąjungomis. Beveik visi vadovų pareigas „Vilniaus autobusuose“ ir „Vilniaus troleibusuose“ ėję asmenys tokias pat (vadovų ar pavaduotojų) gavo naujojoje įmonėje.

Drauge su profesinėmis sąjungomis buvo nutarta, kad į naujas pareigas žmonės bus perkeliami pamažu, iš anksto suderinus visas sąlygas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų