Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniečiai persis prie Baltojo tilto

2009-05-22 09:00
Reikalavimas: prieš pakviesdamas vilniečius į saunos atidarymą, miestas iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro privalo gauti higienos pasą.
Reikalavimas: prieš pakviesdamas vilniečius į saunos atidarymą, miestas iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro privalo gauti higienos pasą. / Vilniaus savivaldybės vizualizacija

Dešiniajame Neries krante prie Baltojo tilto, kur kadaise dirbtiniame pliaže lingavo palmės, netrukus bus suręsta tikra suomiška sauna. Pertis suomių dovanotoje pirtyje miestiečiai galės visą vasarą.

Suomijos miesto Joensū meistrai sauną jau pagamino ir kitą savaitę atgabens vilniečiams. Taip suomiai sveikina Vilnių tapus Europos kultūros sostine.

Savivaldybės valdininkams ir atsakingų įmonių vadovams pavesta per savaitę parengti vietą laikinam statiniui: atvesti elektrą, vandenį, pasirūpinti nuotekomis, mat patalpose bus įrengti dušai, kur išsikaitinę lankytojai galės nusiprausti.

Seansas pirtyje truks dvi valandas. Numatoma, kad vienu metu saunos teikiamais malonumais galės naudotis šeši žmonės. Per dieną pirtį galės išbandyti daugiausia 24 vilniečiai ar miesto svečiai, nes ji dirbs tik 8 val. per parą.

Už paslaugą teks mokėti. "Organizaciniame komitete buvo apsitarta dėl 10–20 litų dydžio mokesčio už seansą, tačiau kol kas galutinai nenuspręsta", – dienraščiui sakė Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius. Miesto valdžia neslepia norinti nustatyti tokią kainą, kad nuo saunos atbaidytų asocialius asmenis – kad ji nevirstų benamių prausykla.

Už pirties priežiūrą bus atsakinga bendrovė "Pylimo pirtis". Suomiškoje saunoje dirbs vienas du aptarnaujantys darbuotojai. Manoma, kad jie ir rinks įėjimo mokestį.

Miesto kolegijoje valdžia svarstys, kaip reguliuoti saunos lankytojų srautą. "Būtų civilizuota, kad žmonės iš anksto užsiregistruotų telefonu, nes eilė, kurią jie sudarytų stovėdami už durų, būtų labai nesimpatiška", – atkreipė dėmesį R.Adomavičius.

Prieš pakviesdamas vilniečius į saunos atidarymą, miestas iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro privalo gauti higienos pasą, užtikrinantį, kad sauna saugi.

"Į mus dar niekas nesikreipė", – dienraščiui sakė centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Češulis. Prieš pirties atidarymo ceremoniją centras turės įsitikinti, kad jos aplinka atitinka higienos reikalavimus: įrengtos persirengimo vietos, paklota medinė danga, speciali patalpa skirta valymo inventoriui laikyti ir pan. Jei viskas gerai, projektą Sveikatos centras įvertintų maždaug per savaitę.

"Iš Suomijos gausime pirties sertifikatą, laikino pirties statinio projektą irgi suderinsime su Visuomenės sveikatos centru", – užtikrino R.Adomavičius.

Vilnius ir Joensū yra miestai partneriai, giminiavimosi sutartį pasirašę dar 1970 m.

"Joensū miestas norėjo dalyvauti Vilniaus kaip Europos kultūros sostinės programoje ir pristatyti ką nors suomiško. Kas gali būti suomiškiau už suomišką sauną?" – sakė savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėjas Žilvinas Abaravičius. Tikimasi, kad statydamas dovanotą pirtį miestas įsiteks į 10 tūkst. litų sumą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų