Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniečiai žavisi J.Lennono skulptūra, bet nuolat jos matyti nenorėtų

2012-09-05 11:18
Vilniečiai žavisi J.Lennono skulptūra, bet nuolat jos matyti nenorėtų
Vilniečiai žavisi J.Lennono skulptūra, bet nuolat jos matyti nenorėtų / Tomo Lukšio (BFL) nuotr.

Praėjusią savaitę sostinės Lukiškių aikštėje išdygo legendinės grupės „The Beatles“ nario Johno Lennono skulptūra. Vilniečiai ją vertina teigiamai, ja grožisi, tačiau ilgai išlikti šioje vietoje jai nelinki.

Pagerbė legendą

Šiemet visas pasaulis mini ketvertuko iš Liverpulio – „The Beatles“ – 50 metų jubiliejų. Pagerbti šią legendinę grupę šiemet nutarė ir Sostinės dienų organizatoriai. Lukiškių aikštėje iškilo septynių metrų J.Lennono skulptūra.

Scenoje prie Lukiškių aikštės praėjusį savaitgalį žinomi Lietuvos ir kitų šalių muzikantai savo koncertuose atliko nemažai bitlų hitų. Sekmadienį koncertavo „Belkin & Co“ su programa „Beatles in Jazz“.

Scenoje koncertuojantis poetas ir dainų autorius Domantas Razauskas, rodydamas į J.Lennono skulptūrą, sakė: „Didelė garbė groti prie J.Lennono. Visuomet norėjau, kad jis čia būtų vietoj Lenino.“

Traukia praeivius

Iš daugiau nei 100 tonų smėlio padaryta skulptūra nėra ilgaamžė, nors, kaip teigė ją konstravę latvių menininkai, apdorojus smėlį specialiomis medžiagomis, skulptūra galėtų stovėti labai ilgai, esą ne trumpiau nei tikras paminklas. Vis dėlto vilniečius ir miesto svečius ji džiugins iki rugsėjo vidurio.

Vietoje, kur sovietmečiu stovėjo Lenino paminklas, dabar išdygusi garsaus pasaulyje muzikanto J.Lennono skulptūra išties džiugina praeivius. Jie smalsiai ją apžiūrinėja, fotografuoja ir patys šalia įsiamžina.

Tiesa, kalbinami daugelis jų teigė, kad skulptūra išties žavi ir traukia akį, tačiau palikti ją čia visam laikui kažin ar būtų gera mintis. „Į tai žiūriu kaip į Sostinės dienų programos dalį. Gražu, įdomu, patraukia dėmesį. Labai griežtos nuomonės šiuo klausimu neturiu, bet vis dėlto kažin ar Lukiškių aikštė būtų tinkama vieta J.Lennono skulptūrai, nors bitlai man ir labai patinka“, – sakė vilnietis Karolis.

Užtenka ir F.Zappos

Tokios nuomonės buvo ir kompozitorius, poetas Andrius Kulikauskas. Pasak jo, laikinumas nėra blogai, be to, jis turi savo žavesio.

„Manau, kad laikinumas irgi turi žavesio. Liks prisiminimuose ir kai kuriems bus sentimentalu, kad tokia skulptūra vietoje stovėjo. O ne taip, kad imtų ir pastatytų visam laikui. Kur nors Anglijoj suprasčiau, bet Lietuvoje, manau, ne. Užtenka, jau turim Franką Zappą, kurio Lietuvoje nebuvo nė žingsnio. Bet tai irgi turi žavesio“, – nuomone dalijosi kompozitorius.

Pasisakydamas už laikinumą, jis J.Lennono skulptūrą iš smėlio palygino su ledo skulptūromis, kurias, pasak A.Kulikausko, pamatęs gauni dozę adrenalino, ir šiaudinėmis skulptūromis Juodkrantėje, kurios per lygiadienį sudeginamos.

Grąžina į jaunystę

Savaitės pradžioje į sostinę sugrįžęs pašnekovas skulptūros dar buvo nematęs, tačiau nuotraukose ši jam atrodė labai įspūdingai. „Žinau, kad pastatyta, man tai labai patiko. Kiek žiūrėjau internete, labai įspūdingai atrodo. Ryt eisiu pasižiūrėti. Ir jaunimėlis į tai žiūri labai pozityviai. Ir humoro čia yra – sugretinimas skirtingų barikadų buvusių revoliucionierių“, – juokdamasis sakė A.Kulikauskas.

Paprašytas pasidalyti mintimis, kokių asociacijų kelia pati legendinė grupė, poetas sakė, kad bitlai grąžina jį į jaunystę. „Džiaugiuosi, kad buvau vos ne vienmetis, kartu ėjau su ta muzika. Man nereikėjo kaip dabartiniam jaunimui ieškoti kokių nors istorinių knygų ir pan. Ta muzika mus supo, mes nuo jos kaifavom, ja žavėjomės. Tada nebuvo tos komercinės muzikos, buvo estrada, kuri ir suformavo mūsų, kaip aš vadinu, hipių kartos pasaulėžiūrą, muzikinę kultūrą, kuri tarp bendraamžių yra išlikusi ir dabar“, – kalbėjo kompozitorius.

Pasak jo, anksčiau būdavo atvežamos tik pačios geriausios plokštelės, jie gaudavo tikrą informaciją. Dabar tarp daugybės stilių, A.Kulikausko teigimu, sunku išgirsti tą viršūnę. „Dabar labai daug prikimšta muzikinio šlamšto, kuris teršia smegenis prekybos centruose. Į tą muzikinę taršą reikėtų daugiau atkreipti dėmesio“, – sakė pašnekovas.

Komentarai


Stasė

Man labai gražu. Tiesą sakant, spėliojome, kieno čia skulptūra, nes nežinojome. Bitlų neklausau, bet jei sumanytų šią skulptūrą palikti ilgėliau, neprieštaraučiau, nes man tikrai patinka.


Edvardas

Smėlio krūva, iš kurios pastatyta graži skulptūra (juokiasi). Smagu, kad daroma šis tas įdomaus, nauja. Galėtų likti ir ilgam, tik nežinau, ar J.Lennonui čia pati tinkamiausia vieta. Prie skulptūros padėta gėlių, akivaizdu, kad ji daug kam patinka.


Kristina

Sakyčiau, pavykęs projektas. Tikrai gražu. Bitlai man patinka ir būčiau nieko prieš, jei ši skulptūra čia liktų.


Dosjė

Johnas Lennonas (1940–1980 m.) – vienas iš keturių grupės „The Beatles“ narių, dar žinomas kaip gitaristas, dainų kūrėjas, poetas, vokalistas, humoristas, politikos aktyvistas, aktorius. Jis laikomas vienu įtakingiausių XX a. muzikantų ir dainų kūrėjų, kurie savo veikla skelbė laisvės ir pacifistines idėjas, stengėsi keisti tuometį pasaulį. 1980 m. gruodžio 8 d. J.Lennoną prie pat jo namų Niujorke nušovė gerbėjas, anksčiau tą patį vakarą iš muzikanto gavęs autografą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų