Pereiti į pagrindinį turinį

Žydų gelbėtojos O. Šimaitės atminimas pagerbtas atidarius jos vardo gatvę

2015-09-22 19:45 diena.lt inf.

Antradienio rimtyje žydų bendruomenė Vilniuje turėjo ir kuo pasidžiaugti, nes šios dienos laukė daugiau kaip ketverius metus  – Vilniaus meras Remigijus Šimašius iškilmingai atidengė Pasaulio tautų teisuolės Onos Šimaitės gatvės lentelę (buvusiai Kūdrų gatvei sostinėje suteiktas naujas – Onos Šimaitės pavadinimas).

Ankstesnės kadencijos savivaldybės tarybos sprendimas  ir žydų bendruomenės nuomonė dėl Onos Šimaitės gatvės vietos išsiskyrė: bendruomenė nebuvo patenkinta, kad teisuolės O. Šimaitės vardu pavadinta gatvė Jeruzalėje, o ne arčiau Senamiesčio, netoli buvusio žydų geto.   Tiek Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus atstovai, tiek Žydų bendruomenė, tiek Onos Šimaitės giminaitis ne kartą prašė savivaldybės, kad prie Tymo turgaus esanti Kūdrų gatvė būtų pervadinta O. Šimaitės vardu. Simboliška, kad atmintinos dienos išvakarėse žydų bendruomenės ilgametis prašymas buvo išgirstas.

„Labai džiaugiuosi, kad  radome sprendimą ir Onos Šimaitės atminimą pagerbiame atidarydami jos vardo gatvę Senamiestyje, netoli jos gyvenimo ir darbo vietos. Tai mažiausiai ką galime padaryti dėl moters, kuri ryžosi ir rizikavo viskuo, kad padėtų kitiems ir visą save išdalijo žmonėms.“ – sakė R. Šimašius.

Vilniaus universiteto bibliotekininkė O. Šimaitė gelbėjo žydus Antrojo pasaulinio karo metu. Ji buvo viena pirmųjų lietuvių, kuriai 1966 m. Jeruzalėje buvo suteiktas garbingas Pasaulio tautų teisuolių vardas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų