Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas atideda „BaltCap“ ieškinio Š. Stepukoniui ir „Interactive Brokers“ nagrinėjimą

2024-08-28 07:25

Vilniaus apygardos teismas, trečiadienį turėjęs pradėti iš esmės nagrinėti investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonių ieškinį buvusiam partneriui Šarūnui Stepukoniui ir Vengrijoje veikiančiai JAV vertybinių popierių prekybos platformai „Interactive Brokers Central Europe“, bylos nagrinėjimą atidėjo iki dviem mėnesiams.

Šarūnas Stepukonis
Šarūnas Stepukonis / J. Kalinsko / BNS nuotr.

Teismo posėdis dabar paskirtas spalio 24 dieną, rodo teismų informacinė sistema „Liteko“. Toks sprendimas, BNS žiniomis, priimtas, nes bylos jurisdikcijos klausimas išspręstas tik pirmos instancijos teisme ir dar nėra įsiteisėjęs.

Vilniaus apygardos teismo gegužę priimtą sprendimą, kad byla turi būti nagrinėjama Lietuvoje, o ne Vengrijoje, „Interactive Brokers Central Europe“ apskundė Apeliaciniam teismui, tačiau nei posėdžio data, nei teisėjas dar nepaskirtas.

Apygardos teismo teisėjo Vaclovo Pauliko sprendimu byla bus nagrinėjama uždaruose posėdžiuose, todėl informacijos apie galutinį sprendimą gali tekti palaukti arba jis nebus viešinamas visai.

„BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonės „Žvirgždaičių energija“, „Nullus“ bei Lenkijos „En Efficiency“ iš Š. Stepukonio bei „Interactive Brokers“ šių metų vasarį pateiktu ieškiniu prašo priteisti 5,485 mln. eurų žalos atlyginimą: „Žvirgždaičių energija“ – 390 tūkst. eurų, „Nullus“ – 45,5 tūkst. eurų, o „EN Efficiency PL“ – 5,049 mln. eurų, taip pat 6 proc. metų palūkanų už priteistą sumą.

Teismas vasarį laikinai areštavo tokios vertės Š. Stepukonio turto bei uždraudė disponuoti jo sąskaitomis, įskaitant ir „Interactive Brokers“.

Kol kas nepradėtas iš esmės nagrinėti ir kitas „Baltcap“ įmonių „Žvirgždaičių energija“, „Nullus“ ir „Moelta“ ieškinys dėl Š. Stepukonio praloštų dešimčių milijonų eurų grąžinimo fondo įmonėms – jis pateiktas Lietuvos lošimų bendrovei „Olympic Casino“ bei ir jos akcininkei Estijos „OB Holding 1“, prašant grąžinti 26 mln. eurų vertės finansinį turtą ir atlyginti žalą.

Iki šiol teismai tik sprendė, kur ji turi būti nagrinėjama byla – Lietuvoje ar Estijoje. Apeliacinis teismas birželį paskelbė, kad ieškinys turi būti nagrinėjamas Lietuvoje, posėdžiai taip pat bus nevieši. Vilniaus apygardos teismas kol kas nėra paskyręs teismo posėdžio datos, rodo „Liteko“ sistema.  

Pasak teismų nutarčių, Š. Stepukonis į „OB Holding 1“ sąskaitą Lietuvoje buvo pervedęs 31,6 mln. eurų.

Š. Stepukoniui taikoma kardomoji priemonė – teismas birželį trims mėnesiams – iki rugsėjo 20 dienos pratęsė jo intensyvią priežiūrą – jam uždėta apykojė, draudžiama bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Buvęs „BaltCap“ fondo partneris įtariamas neteisėtai pasisavinęs bent 27 mln. eurų iš fondo įmonių, tačiau, pasak prokurorų, ši suma gali didėti. „BaltCap“ atstovų teigimu, iš fondo įmonių galėjo dingti apie 40 mln. eurų.

Įtariama, kad didžiąją dalį pasisavintų pinigų Š. Stepukonis pralošė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
RŪKAS

o ne byla ir dar nevieša???
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų