Įvairūs panaudojimo būdai
Augalinės mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė pasakoja, jog moringa yra vertinama ir dėl skirtingų panaudojimo galimybių: „Tai ir dekoratyvinis, pluoštinis, maistinis augalas. Visos jo dalys – šaknys, žievė, lapai, žiedai, sėklos, ankštys – kilmės regionuose vietinių tradiciškai naudojamos kaip gydomoji priemonė. Maistui ruošti tinkamiausi yra moringos lapai, įvairiose pasaulio šalyse dažnai naudojami džiovinti, miltelių pavidalu. Iš moringos taip pat spaudžiamas aliejus, tačiau jo gavyba labai brangi. Įprastai šis aliejus naudojamas kosmetikos pramonėje.“
Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.
Pasak mitybos specialistės, moringa pasižymi didelės koncentracijos įvairių maistinių medžiagų kiekiu: „Joje randami net 46 antioksidantai, svarbios mineralinės medžiagos, vitaminai. Šis augalas praturtintas ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, kurios augalinės kilmės pavidalu pasitaiko labai retai. Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.“
Veikia antiseptiškai
Kalbėdama apie gydomąjį moringos poveikį, specialistė pabrėžia, jog augalui būdingos priešuždegiminės, dezinfekuojamosios ir sutraukiančios savybės. „Indijoje nuo seno moringa naudojama gydant gyvačių ar kitų roplių įkandimus, taip pat siekiant sumažinti kūno (pvz., akių) patinimus. Paradoksalu: yra manoma, kad moringoje esančios veikliosios medžiagos didina vaisingumą, augalas taip pat žinomas ir kaip skatinantis gimdos susitraukimus, todėl galintis pakenkti moterims nėštumo metu“, – tradicines moringai priskiriamas ypatybes apibūdina G. Jonaitytė. Ji papildo, jog dėl moringą rekomenduojama vartoti sergantiems kraujotakos sistemos, sąnarių, inkstų, skydliaukės ligomis.
Naudinga lieknėjantiems
„Moringa reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, taip pat slopina apetitą, todėl yra naudinga lieknėjantiems – pagardinus maistą moringos milteliais, patiekalo suvalgoma mažiau“, – sako G.Jonaitytė. Anot augalinės mitybos ekspertės, augalo milteliai tinkami gėrimams (pvz., vaisių ar daržovių kokteilių, sulčių) ir įvairiems patiekalams (pvz., salotoms, košėms) gardinti. Svarbiausia, kad ruošiamas maistas būtų kambario temperatūros, kadangi moringos milteliai yra jautrūs neigiamam karščio poveikiui.
Verta žinoti
„Moringos lapai įprastai ruošiami kaip špinatai, ankštys – kaip žirniai ar šparaginės pupelės. Tiesa, moringa maistingumu lenkia šias daržoves, – teigia mitybos specialistė. – Moringos milteliai – kaip ir kiti „supermaistui“ priskiriami augaliniai produktai – naudingi siekiant papildyti mitybos racioną. Tačiau tai turėtų būti alternatyvus produktas, kadangi žmogaus organizmas geriausiai pasisavina vietiniame regione užaugintus maistinius augalus.“
Receptai
Moringos, avokado ir bulvių salotos
Reikės:
1–2 a.š. moringos miltelių,
4 virtų bulvių,
1 avokado,
svogūnų laiškų arba porų,
saujos špinatų,
kalendros,
druskos, juodųjų pipirų,
moliūgų sėklų.
Nedideliais gabalėliais supjaustykite išvirtas bulves. Sutrinkite (šakute ar trintuvu) avokadą, moringą, druską ir pipirus. Bulves sumaišykite su avokado mišiniu, pridėkite špinatus, kalendros, smulkintų svogūnų laiškų ar porų (kiekis pagal norimą skonį), viską išmaišykite dar kartą. Salotas patiekite apibarstę moliūgų sėklomis. Skanaus!
Lęšių sriuba su moringa
Reikės:
1 a.š. moringos miltelių,
1 stiklinės žaliųjų lęšių,
2 morkų,
4 kubelių daržovių sultinio,
kalendros,
druskos, juodųjų pipirų.
Į puodą sudėkite smulkiai pjaustytas morkas, taip pat lęšius ir vandenį santykiu 1:3. Užvirus vandeniui, sumažinkite ugnį ir virkite daržoves apie pusvalandį kol lęšiai suminkštės. Išvirus daržovėms, puodo turinį supilkite į elektrinį trintuvą ir kartu su kitais ingredientais sutrinkite iki vientisos masės. Skanaus!
Moringos avižinė košė
Reikės:
1 a.š. moringos miltelių,
1/3 stiklinės avižinių dribsnių,
1 šaukšti čija sėklų,
½ stiklinės augalinio (pvz., migdolų) pieno,
½ stiklinės vandens,
Šviežių (džiovintų) vaisių gabalėlių
Į puodą supilkite pieną ir vandenį. Kai skystis pradės virti, suberkite avižinius dribsnius ir čija sėklas. Išmaišykite ir pridėkite moringos miltelių, virkite žemoje temperatūroje. Virdami masę vis pamaišykite, kruopoms sugėrus vandenį, košę patiekite ją apibarstę šviežiais ar džiovintais vaisiais. Skanaus!
Naujausi komentarai