Kulinarijos šefas prisipažins, kad pats to padaryti, deja, negali, bet pagamins ne ką prastesnį patiekalą – pomidorų padaže troškintas triušio kojeles. Skamba beveik lietuviškai, bet visi priedai bus itališki, skonis – taip pat.
O Ali Gadžijevo desertas iš pirmo žvilgsnio atrodys itališkas, tačiau turės lietuviško rūgštoko skonio. Ne veltui modernios konditerijos pradininku Lietuvoje tituluojamas konditeris, inspiruotas itališko deserto tiramisu, pagyvins jį lietuvių mėgstama rūgštele ir pagamins maskarponės kremo desertą su damų piršteliais bei citrinos želė. Tuo tarpu Gian Luca liks labai patenkintas ir papasakos istoriją, kad būtent damų piršteliai yra kilę iš Turino, jo gimtojo miesto.
Pomidorų padaže troškinta triušiena su polenta
Reikės:
600 g triušienos
1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
1 svogūno
1 skiltelės česnako
2 valg. š. miltų
Druskos, pipirų
Persilado prieskonių
Sultinio
250 g kukurūzų kruopų – polentos
2 valg. š. kreminio mėlynojo pelėsio sūrio
Alyvuogių aliejaus kepimui
Baltojo balzaminio acto
Gaminimas. Miltus sumaišyti su druska bei pipirais ir gautame mišinyje apvolioti triušienos gabaliukus. Keptuvėje įkaitinti aliejų, įberti persilado ir apkepinti triušienos gabaliukus. Kai mėsa apskrunda, suberti pusžiedžiais pjaustytą svogūną, nesmulkintą nuluptą česnako skiltelę ir pakepinti 5 minutes. Tada supilti smulkintus pomidorus, vėl pakepinti 5 minutes ir visą keptuvės turinį suversti į kepimo indą, užpilti sultiniu, kad apsemtų, uždengti ir troškinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 2–2,5 val.
Išvirti polentą ir įmaišyti 2 šaukštus kreminio mėlynojo pelėsio sūrio. Patiekti kartu su troškinta triušiena ir pomidorų padažu, pašlakstyti baltuoju balzaminiu actu.
Maskarponės kremo desertas su citrinų želė
Reikės:
1–2 pakuočių damų pirštelių
1 puodelio atvėsusios stiprios juodos kavos
Kremui:
150 g kiaušinių trynių (7 didelių kiaušinių tryniai)
70 g cukraus
500 g maskarponės sūrio
Želė:
220 g citrinų tyrės arba sulčių
3 lakštų želatinos
500 ml šalto vandens
Papuošimui:
Kakavos miltelių
Gaminimas. Želatinos lakštus pamerkti į šaltą vandenį. Citrinų tyrę arba sultis užvirti, įdėti į ją iš vandens ištrauktus išbrinkusius želatinos lakštus ir maišyti, kol ištirps ir dar kartą užvirs. Nukelti nuo ugnies ir plonu sluoksniu išpilti į kokį nors platesnį indą. Atvėsinti ir leisti šaldytuve sustingti.
Damų pirštelius perpjauti per pusę, pamirkyti kavoje ir išdėlioti stačius formelės krašto viduje. Formelių dugną užbarstyti damų pirštelių trupiniais.
Kiaušinių trynius kartu su cukrumi išplakti plaktuvu iki purios masės. Perskirti trynių masę per pusę ir į vieną dalį po truputį dėti maskarponės sūrį bei plakti kartu su trynių mase. Po to suversti likusius trynius ir šluotele išmaišyti iki vientisos masės. Gauta mase ištepti damų pirštelių vidinę pusę, o likusią masę suversti į konditerinį maišelį. Sustingusią želė „išdraskyti“ su šluotele ir įdėti po sluoksnį į formelių vidų. Tada naudojant konditerinį maišelį užpildyti formeles kremu ir suformuoti bokštelius. Paviršių užbarstyti kakavos milteliais. Išimti iš formelių ir patiekti.
Naujausi komentarai