Žuvies vyniotinis su žirneliais ir morkomis
1 kg šviežios žuvies,
2 riekelės batono,
2 kiaušiniai,
1 svogūnas,
100 ml pieno,
30 ml grietinėlės,
100 g konservuotų žirnelių,
100 g virtų morkų,
prieskonių žuviai,
druskos.
Gaminimas. Morkas apvirkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Žuvies minkštimą be odos sumalkite kartu su piene išmirkytu batonu ir svogūnu. Įmaišykite kiaušinius, grietinėlę, susmulkintas morkas, konservuotus žirnelius, pagardinkite prieskoniais ir druska. Masę sudėkite ant sviestinio popieriaus, apsukite juo suformuodami norimo dydžio vyniotinį, užriškite galus. Vyniotinį įsukite į foliją, įdėkite į kepimo formą ir 1 val. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį vyniotinį ataušinkite – geriausia per naktį palaikykite šaltai ir tik kitą dieną išvyniokite, pjaustykite.
Bešamelio padaže troškintas karpis
1 kg karpis,
75 g sviesto,
75 g miltų,
600 l pieno,
0,5 šaukštelio džiovintų bazilikų,
2 žiupsneliai tarkuoto muskato riešuto,
druskos.
Gaminimas. Padažui storasieniame inde ištirpinkite sviestą, pamažu berdami įmaišykite ir iki aukso spalvos pakepinkite miltus, paskui masę praskieskite pienu – jį pilkite iš lėto, nuolat maišykite, kad neliktų miltų kamuoliukų. Pagardinkite druska, muskatu, bazilikais ir virkite ant lėtos ugnies apie 7 min. Padažo konsistencija turi priminti trintų daržovių sriubą. Į troškinti skirtą formą sudėkite nuvalytą, gabaliukais supjaustytą, 10–15 min. su druska, pipirais pamarinuotą karpį, supilkite padažą. Žuvį kepkite apie 30–40 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
Kepta višta su šonine
1,5 kg viščiukas,
12 siaurų šaltai rūkytos šoninės juostelių,
1 citrina,
1 česnako galvutė,
2–3 šakelės rozmarino,
džiovintų čiobrelių,
druskos,
pipirų.
Gaminimas. Vištą ištrinkite druska, pipirais, čiobreliais, keliomis sutrintomis česnako skiltelėmis, marinuokite bent 1–2 val. Citriną nuplaukite, nupilkite verdančiu vandeniu ir tankiai subadykite šakute. Ją, likusias česnako skilteles, rozmarino šakeles sukiškite į vištos vidų, angą sutvirtinkite mediniu dantų krapštuku, kojas suriškite. Kepimo rankovėje patieskite 4 šoninės juosteles, ant jų padėkite vištą, likusias juosteles perpinkite ant jos krūtinės. Vištą kepkite apie 1,5 val. iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Padažą darykite iš vištos įdarui naudotų česnakų: nulupkite lukštus, sutrinkite ir sumaišykite su citrinos minkštimu ir kepant išsiskyrusiais riebalais.
Vištienos suktinukai su kumpiu
2 vištienos filė,
8 riekelės karštai rūkyto kumpio ar nugarinės,
2 rauginti ar marinuoti agurkai,
200 ml pieno,
1 kiaušinis,
100 g maltų džiūvėsėlių,
75 g sviesto,
saldžios paprikos,
kario,
druskos,
paukštienos prieskonių.
Gaminimas. Kiekvieną filė perpjaukite pusiau, paskui visus keturis gabaliukus – pusiau horizontaliai. Mėsą lengvai išmuškite, pabarstykite prieskoniais. Ant kiekvieno gabaliuko dėkite po griežinėlį kumpio, 1–2 agurko juosteles, tvirtais susukite ir sutvirtinkite mediniais smeigtukais. Suktinukus pamirkykite pieno, kiaušinio, kario ir saldžios paprikos plakinyje, apvoliokite džiūvėsėliuose ir sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą. Likusį sviestą ištirpinkite ir juo apšlakstykite mėsą. Vištieną kepkite 35 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
Kalakutienos vyniotinis su špinatais ir sūriu
500 g kalakutienos filė,
250 špinatų,
100 g fetos,
50 g maltų džiūvėsėlių,
2 skiltelės česnako,
1 kiaušinio baltymas
50 g sviesto,
100 ml vištienos sultinio,
druskos,
saldžios paprikos,
pipirų.
Gaminimas. Špinatus 3–4 min. blanširuokite verdančiame vandenyje, nuvarvinkite. Sūrį susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite špinatus, sūrį, džiūvėsėlius, kiaušinio baltymą, sutrintus česnakus, pagardinkite prieskoniais. Peiliu kalakutienos krūtinėlę atverkite it knygą, gerai išmuškite. Į jos vidų sudėkite špinatų ir sūrio įdarą, mėsą susukite voleliu. Viršutinį sluoksnį sutvirtinkite virvele ar dantų krapštuku. Troškinimo inde įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite vyniotinį iš visų pusių. Tuomet supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite 40 min. 160 °C orkaitėje
Pyragas su marcipanais
275 g miltų,
200 g marcipanų masės,
125 ml pieno,
1 apelsinas,
1 kiaušinis,
150 g džiovintų spanguolių,
50 g razinų,
50 g cukatų,
50 g sviesto,
2–3 šaukštai brendžio,
7 g mielių,
0,5 šaukštelio cinamono,
žiupsnelis maltų gvazdikėlių,
žiupsnelis malto muskato,
truputis druskos,
25 g sviesto pyragui aptepti,
miltelinio cukraus pabarstyti.
Gaminimas. Nutarkuokite apelsino žievelę, išspauskite sultis. Puodelyje iki virimo pakaitinkite sultis ir brendį, suberkite apelsinų žievelę, razinas, cukatas, džiovintas spanguoles, išmaišykite ir palikite 2–3 val., kad produktai išbrinktų. Iki 40°C pašildykite pieną, į jį įmaišykite cukrų ir mieles, palikite kelioms minutėms, kad mielės suputotų. Į dubenį suberkite miltus, prieskonius, supilkite pieną su mielėmis ir išminkykite. Tada įmuškite kiaušinį, sudėkite minkštą sviestą ir minkykite tešlą, kol taps elastinga ir nelips prie rankų. Tešlą pridenkite švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad pakiltų – jos tūris turi būti dvigubai didesnis. Tada išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus, įminkykite nuspaustus vaisius ir iškočiokite neplatų pailgos formos stačiakampį. Išilgai ant jo patieskite marcipanų masės juostą, uždenkite ją tešlos kraštais. Kad kepant pyragas neatsivertų, labai gerai užspauskite kraštus. Pyragą padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pridenkite rankšluosčiu ir vėl palikite 1 val., kad pakiltų. Kepkite 50 min. 180 °C orkaitėje. Dar karštą pyragą aptepkite sviestu, o atvėsusį pabarstykite milteliniu cukrumi.
Naujausi komentarai