Pereiti į pagrindinį turinį

Kefyro kokteiliai – vietoj įprastų: gardūs receptai ir naudingi patarimai

2021-05-26 16:00
DMN inf.

Maisto tinklaraštininkai, sporto treneriai, mitybos specialistai ir kiti sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės dažnai į kasdienę mitybą siūlo įtraukti įvairius kokteilius. Norint, kad jie taptų maistingesni, reikėtų į sudedamųjų dalių sąrašą įtraukti kefyrą.

Būtini: dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė I.Trusovė kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę. Būtini: dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė I.Trusovė kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę. Būtini: dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė I.Trusovė kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę. Būtini: dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė I.Trusovė kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę. Būtini: dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė I.Trusovė kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę. Būtini: dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė I.Trusovė kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę. Būtini: dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė I.Trusovė kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę.

Laimi prieš sultis

Kefyras yra unikalus, fermentuotas pieno gėrimas, pasižymintis daugybe naudingų savybių. Jis yra kalcio, baltymų ir B grupės vitaminų šaltinis. Visos šios medžiagos labai svarbios sportuojančiam, aktyviam, norinčiam sveikai gyventi žmogui.

Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta įžvelgia kelis kefyro kokteilių pranašumus prieš panašius populiarius nefermentuotus gėrimus.

"Kefyre yra daugiau kaip 60 skirtingų mikroorganizmų, todėl tai daug geresnis probiotikų šaltinis. Be to, kefyre yra gausu kalcio, o riebiame kefyre yra ir vitamino K2. Šios maistinės medžiagos labai naudingos mūsų kaulams. Remiantis kai kuriomis mokslinėmis studijomis, kefyro vartojimas siejamas su mažesne tam tikrų onkologinių ligų rizika. Todėl kokteiliai ir gėrimai, papildyti kefyru, turi nemenkų pranašumų prieš, pavyzdžiui, sulčių gėrimus, glotnučius, kuriuose paprastai yra gausu pridėtinio cukraus", – sako dr. A.Sujeta.

Tinkamai paskirsčius dienos suvartojamas kalorijas, kefyras gali būti puikiu užkandžiu arba mažo kaloringumo patiekalu.

Kasdienės mitybos dalis

Pasak specialisto, probiotikai yra itin svarbūs tinkamai organizmo veiklai: žarnyno mikroflorai, imunitetui. Be to, probiotikas Lactobacillus ir tam tikros bioaktyvios medžiagos veikia kaip natūralus antibiotikas, apsaugantis organizmą nuo jam kenksmingų bakterijų.

Dr. A.Sujeta sako, kad, norint gauti kuo daugiau gerųjų bakterijų, kokteiliams verta rinktis tą kefyrą, kuris gaminamas su natūraliu kefyro grybu.

Dr. A.Sujetos teigimu, kefyro kokteiliai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems ir gali būti ruošiami įvairiu dienos metu.

"Tinkamai paskirsčius dienos suvartojamas kalorijas, kefyras gali būti puikiu užkandžiu arba mažo kaloringumo patiekalu. Sportuojantiems asmenims tai gali būti ir puikus pasirinkimas po treniruotės, mat kefyre esantys baltymai ir angliavandeniai padeda atsistatyti kūno raumenims", – sako sveikos gyvensenos specialistas.

Paprasta paruošti

Į šeimos mitybos racioną kefyro kokteilius yra įtraukusi žinoma mama, diplomuota dietistė, receptų knygos "Sveika ir gardu" autorė Indrė Trusovė.

"Kefyro kokteiliai mano mityboje užima labai svarbią vietą. Priežastis, kodėl juos mėgsta šeima, paprasta – išradingai paruošti kefyro kokteiliai yra skanūs. Man, kaip specialistei, dar ypač svarbu, kad tai puikus baltymų šaltinius, o kaip mama vertinu, kad juos paprasta paruošti", – sako I.Trusovė.

Moteris kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę, todėl sako atradusi įvairių receptų. Keliais jų dalijasi su skaitytojais.

Kokteilis "Žaliukas"

* 250 ml kefyro,

* 1 didelė sauja špinatų,

* 1 griežinėlis ananaso,

* 1/2 banano,

* 1 šaukštelis sezamų sėklų.

Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę ir suplakite kokteilį.

Kokteilis "Rožinė svaja"

* 250 ml kefyro,

* 50 ml apelsinų sulčių,

* 1/2 banano,

* 1 saujelė šaldytų aviečių,

* 1 šaukštelis maltų linų sėmenų.

Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę ir suplakite kokteilį.

Kodėl kefyrą reikėtų gerti kiekvieną dieną

Kefyras – išskirtinis produktas tiek skoniu, tiek maistine verte. Užtenka vos vienos stiklinės kefyro, ir ji suteikia sotumą, lengvumą, gaivumą. Medicinos mokslų daktarė gydytoja dietologė Edita Gavelienė dalijasi įžvalgomis, kodėl verta gerti kefyrą.

1. Fermentacija palengvina medžiagų įsisavinimą

Kefyro unikalus skonis ir tekstūra bei ypatingos maistinės savybės atsiranda fermentacijos metu. Fermentacija – unikalus maisto apdorojimo metodas, leidžiantis išsaugoti maisto produktus, kartu suteikiantis maisto produktui naujų skoninių savybių ir dažnai didesnę maistinę vertę. Žmogaus organizmas rauginto pieno produktus įsisavina gerokai greičiau. Bene svarbiausias fermentacijos rezultatas – kefyro rūgimo metu susidarančios gerųjų bakterijų kolonijos. O tam, kad gerųjų žarnyno bakterijų kiekis būtų nuolat palaikomas, atnaujinamas, rekomenduojama vartoti fermentuotus / raugintus maisto produktus.

2. Pieno produktas

Kalbant apie kefyro naudą žmogaus organizmui, svarbu nepamiršti ir pagrindinės šio produkto sudedamosios dalies – pieno. Taigi, kefyras naudingas žmogaus sveikatai ne tik kaip fermentuotas gėrimas, bet ir kaip pieno produktas: jame gausu visaverčių gyvūninės kilmės baltymų, lengvai įsisavinamų mineralinių medžiagų, vitaminų. Pieno baltymuose yra visos žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys.

3. Natūralus produktas

Tikram kefyrui pagaminti užtenka dviejų sudedamųjų dalių: pieno ir kefyro grybo. Tiesa, kad produktas būtų išties natūralus, svarbu, kad gaminant būtų naudojamas gyvas kefyro grybas. Būtent gyvas kefyro grybas natūraliai sukuria tirštą tekstūrą ir charakteringą brandų skonį. Kefyras, pagamintas naudojant gyvą kefyro grybą, yra sveikatai naudingiausio kefyro pavyzdys. Būtent taip pagamintas kefyras yra maistingas probiotikų šaltinis.

4. Išskirtinis vitamino B šaltinis

Kefyrui gaminti naudojamas kefyro grybas padidina šio produkto biologinę naudą, mat bakterijų veikla didina B grupės vitaminų sintezę. Dėl to kefyre yra net septynių rūšių vitamino B: B1, B2, B5, B6, B9, B6, B12. Gydytoja dietologė primena, kad vitaminas B yra tirpus vandenyje, vadinasi, organizme nesikaupia jo atsargos. Dėl to vitamino B su maistu reikėtų gauti kiekvieną dieną. Kefyras tam puikiai tinka.

5. Tinka ir netoleruojantiems laktozės

Laktozės netoleruojantys žmonės turėtų vengti gerti šviežią pieną, bet visas gerąsias maisto medžiagas ir dar daugiau galima gauti vartojant kefyrą. Kefyro fermentacijos procese kefyre natūraliai esanti beta-galaktozidazė suskaido kefyre esančią laktozę, taip sumažindama pilvo pūtimo ar kitų virškinimo trakto negalavimų riziką. Dėl to kefyro vartojimas yra saugus ir skanus būdas gauti pakankamą kiekį kalcio asmenims, netoleruojantiems laktozės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų