Tačiau maitintis vien salotomis ir ledais, sutikite, taip pat greitai pabostų. Tad štai keletas nesudėtingų ir daug laiko neužimančių receptų gaiviems, lengviems ir vasariškiems karštiesiems patiekalams.
Gardusis kopūstų apkepas
Reikės:
trijų ketvirčių vidutinio dydžio kopūsto,
3 saujų labai smulkiai supjaustytų laiškinių svogūnų,
2 saujų itin smulkiai supjaustytų krapų,
5 kiaušinių, geriausiai kaimiškų,
apie 250 g riebios grietinės,
1 valg. šaukšto majonezo,
2–3 valg. šaukštų aliejaus,
druskos, pipirų,
1 valg. šaukšto vegetos, geriausia – persijotos per sietelį.
Kopūstus pjaustykle ar peiliu supjaustykite kuo smulkesniais šiaudeliais. Dideliame dubenyje juos kiek pamaigykite rankomis, kad susidarytų sulčių. Tuomet itin smulkiai supjaustykite krapus ir laiškinius svogūnus, dėkite į dubenį su kopūstais, išmaišykite. Pagardinkite vegetos prieskoniais, pipirais, jei reikia, pasūdykite. Atskirai mažesniame dubenėlyje išplakite kiaušinius, supilkite juos į daržoves, išmaišykite. Tuomet šakute kiek paplakite grietinę, majonezą, taip pat supilkite į daržovių bei kiaušinių mišinį, supilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite. Masę supilkite į didelį stiklinį kepimo indą, išlyginkite paviršių ir šaukite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 45–60 min. Kepimo laikas priklauso nuo daržovių šviežumo, sultingumo. Kai apskrus apkepo paviršius, šakute patikrinkite patiekalo vidurį – jam iškepus neturėtų likti daug skysčio.
Vasariška vištienos sriuba
Reikės:
apie 2 l vištienos sultinio,
500 g vištienos krūtinėlės arba 4–5 vištienos blauzdelių,
1 didelio svogūno,
lauro lapų, kvapiųjų pipirų, druskos,
2 morkų,
2 nedidelių trumpavaisių agurkų,
didelės saujos plonų stiklinių makaronų,
saujelės šviežios kalendros arba petražolių pagardinti.
Užvirus sultiniui, į jį sudėkite kelis kvapiuosius pipirus, keletą lauro lapų, įmeskite nuluptą nepjaustytą svogūną. Jei naudojate vištienos blauzdeles, sudėkite jas, o šiaudeliais pjaustytas morkas maždaug po 7–10 min. Jei pasirinkote vištienos krūtinėlę, morkas virti dėkite iš karto, kartu su plonomis juostelėmis supjaustyta paukštiena. Jei naudojate blauzdeles, joms išvirus, ištraukite, nulupkite odą, išimkite kaulus, susmulkinkite ir sudėkite mėsos gabalėlius atgal į sriubą. Tuomet nulupkite agurkus, jei šie turi itin daug vandens, šaukšteliu išskobkite sėklas bei minkštimą ir supjaustę itin plonomis juostelėmis (tam puikiai tinka daržovių skustukas), sudėkite į puodą. Pavirkite keletą minučių, pagal skonį pasūdykite. Sudėkite stiklinius makaronus ir pavirkite dar keletą minučių, kol šie suminkštės. Sriubą patiekite apibarstę smulkinta kalendra ar petražolėmis.
Naujausi komentarai