Šv. Velykoms artėjant ateina metas pagalvoti, ką padėsime ant šventinio stalo. Juk norisi per vienas didžiausių metų švenčių pasigardžiuoti kuo nors nekasdienišku.
Nors Velykų stalui ir nereikia ruošti dvylikos patiekalų, visai šeimai susėdus už stalo norisi pateikti ką nors ypatinga. Jei nemėgstate sukiotis virtuvėje, patiekalus galite ir užsisakyti. Restoranas "Žemaičiai" (Vokiečių g. 24) kasmet sulaukia patiekalų šventiniam stalui užsakymų. Velykas daugelis nori švęsti namie su šeima, tačiau gaminti mėgsta ne visi.
Vienas populiariausių šventinių patiekalų – kepta antis. Ji kepama krosnyje apvyniota moliu, ant kurio net šventinį linkėjimą galima išpiešti. Parsinešus namo lieka tik nudaužti molį ir supjaustyti patiekalą. Vis dėlto jei norite stalą ruošti patys, keletu receptų sutiko pasidalyti restorano "Žemaičiai" virėja Natalija Ušakova.
Silkės suktinukai ir įdaryti kiaušiniai
Išverdame kiaušinius, pjauname juos per pusę ir išimame trynį. Atskirai sumaišome smulkiai supjaustytą papriką, silkę, baravykus, kiaušinio trynį. Viską sumaišome su majonezu ir dedame į kiaušinio baltymą. Papuošiame raudonais ikrais. Šalia dedame susuktą silkę, į suktinuką dedame keptus svogūnus su baravykais. Ant viršaus uždedame marinuoto baravyko kepurę.
Salotos su žuvimi
Vienodais kiekiais (vienai porcijai – maždaug po 100 g) sumaišome smulkiai supjaustytas morkas, salierų šaknis, obuolius, rūkytą ungurį. Sumaišome su majonezu ir krapais. Atpjauname keletą obuolio griežinėlių. Ant jų dedame salotų, tuomet dar keletą griežinėlių obuolio uždedame ant viršaus, papuošiame žalumynais.
Šimtalapis pyragas
Jam reikės: 150 g sviesto, 250 g miltų, 1 kiaušinio, 100 ml vandens, druskos. Įdarui: 400 g aguonų, 100 g razinų, 100 g cukraus. Sviestą ištirpiname, tris jo šaukštus dedame į tešlą ir sumaišome su kitomis tešlos sudedamosiomis dalimis, gerai išminkome. Tešla suvyniojama į rutulį ir apvyniota plėvele uždengiama šiltu indu. Palaikoma apie valandą.
Nuplikome aguonas, jas sumalame, sudedame cukrų ir razinas. Imame didelį gabalą medžiagos, jį pabarstome miltais ir ant jo kuo ploniau kočiojame tešlą. Tešlą aptepame sviestu ir, kai iškočiojame iki labai plono tešlos sluoksnio, tepame įdarą. Tuomet keldami medžiagą susukame vyniotinį ir siūle į apačią dedame į skardą, išteptą riebalais. Kepame apie 40 minučių, orkaitę įkaitinus iki 200 laipsnių.
Kepta antis
Namų sąlygomis anties, keptos molyje, nepasigaminsite. Tačiau siūlome pabandyti paprastesnį anties su spanguolėmis paruošimo receptą.
Spanguolių įdarui reikės: 30 g sviesto, 1 svogūno, 175 g maltų džiūvėsėlių, 125 g spanguolių, 1 šaukštelio kapotų petražolių, 1 kiaušinio, druskos, pipirų.
Ištirpdykite sviestą, jame apkepkite svogūną. Įmaišykite spanguoles, džiūvėsėlius, petražoles, druską, pipirus. Įmaišykite kiaušinį ir palaukite, kol viskas atvės. Sudėkite įdarą į antį, užsekite tarpą mediniu smeigtuku. Anties odą pabadykite, įtrinkite druska, pipirais ir kiškite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Iš pradžių kepkite 25 minutes pilvu žemyn, tada apverskite antį ir palikite kepti dar apie valandą.
Naujausi komentarai