„Teisingi“ pusryčiai – ką būtina žinoti? (receptai) Pereiti į pagrindinį turinį

„Teisingi“ pusryčiai – ką būtina žinoti? (receptai)

2016-07-11 11:49

Pusryčiai ne veltui vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Juk būtent iš jų pasisemiame energijos visos dienos darbams ir iššūkiams. Tad ką vertėtų žinoti, kad pusryčiai kasdien neapsiribotų kava bei pabodusiais sumuštiniais, kad būtų ne tik skanūs, bet ir suteiktų jėgų visai dienai?

Mitybos specialistai pataria šviežias daržoves ir ypač vaisius vartoti pirmoje dienos pusėje. Vaisiuose esantį cukrų organizmas paverčia į energiją, o jeigu nespėjame jos išeikvoti, ima augti svoris. Tad tikrai verta vaisius įtraukti į pusryčių meniu, užuot jais užkandžiavus prieš miegą.

Organizmas taip pat kur kas lengviau sudegins kalorijas per visą dieną, negu kaloringesnį patiekalą, suvalgytą vėlai vakare. Dėl šios priežasties pusryčiams geriau rinktis daugiau angliavandenių ir cukraus turinčius produktus, o vakarienei apsiriboti termiškai apdorotomis daržovėmis bei daugiau baltymų turinčiais produktais.

Pusryčių stalui puikiai tiks tokie produktai kaip bananai, avokadai, riešutai, kiaušiniai, lašiša, duona, įvairūs vaisiai, uogos. Tai aktualu ne tik besirūpinantiems kūno linijomis, bet ir norintiems produktyviai praleisti dieną – ryte iš maistingų produktų tiesiog būtina pasisemti energijos. Štai kelios idėjos greitiems, sveikiems ir gardiems pusryčiams:

Bananų ir riešutų sviesto kokteilis

Reikės (1 porcijai):

stiklinės sojų pieno,

vieno prinokusio banano,

1 v. š. riešutų sviesto,

medaus pagal skonį.

Pieną, gabalėliais supjaustytą bananą bei riešutų sviestą sudėkite į trintuvą ir trinkite iki glotnios, vientisos masės. Paragaukite ir pagal poreikį pasaldinkite medumi. Vasarą šiuo kokteiliu mėgaukitės su ledukais.

Plakta kiaušinienė kitaip

Reikės (2 porcijoms):

6 kiaušinių,

2–3 v. š. sviesto,

1 v. š. grietinės,

druskos, pipirų,

žiupsnelio smulkintų laiškinių česnakų ar laiškinių svogūnų,

rūkytos lašišos (galima pakeisti kumpiu),

mėgstamos šviesios duonos skrebučiams.

Kiaušinius įmuškite į nedidelį puodą, įdėkite pasmulkintą sviestą, tačiau jokiu būdu nesuplakite. Tuomet puodą dėkite ant gerai įkaitusios viryklės ir tik tada pradėkite maišyti. Masei ėmus tirštėti, maždaug pusei minutės puodą nukelkite nuo kaitros ir nesiliaukite maišyti, tuomet keliasdešimt sekundžių vėl maišydami laikykite ant viryklės. Pakartokite keletą kartų, kol kiaušinienė sutirštės iki reikiamos konsistencijos. Tuomet nukelkite puodą nuo kaitros, įdėkite grietinę,

pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Kiaušinienę dėkite ant riekės paskrudintos duonos, pabarstykite laiškiniais svogūnais ar česnakais, ir patiekite su keliais gabalėliais rūkytos lašišos ar kumpio.

Gaivios vaisių salotos

Reikės (2 porcijoms):

2 bananų,

1 obuolio,

poros saujų šviežių mėgstamų uogų,

trečdalio stiklinės karijų riešutų,

medaus,

šviežių apelsinų sulčių padažui (galima pakeisti jogurtu),

citrinos,

šviežių mėtų.

Vaisius supjaustykite nedideliais gabalėliais. Obuolius vos supjaustytus iškart apšlakštykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų. Pridėkite uogų ir smulkintų karijų riešutų. Atskirame inde sumaišykite šviežiai spaustas apelsinų sultis ir medų. Padažu užpilkite salotas, išmaišykite. Patiekite su keliais šviežių mėtų lapeliais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra