„Liepa ir rugpjūtis yra pats agurkų konservavimo įkarštis. Smarkiai išauga konservavimui skirtų indų ir įrankių paklausa. Kur kas daugiau negu kitais mėnesiais nuperkama acto ir druskos. Akivaizdu, kad net ir keičiantis kartoms agurkų rauginimo tradicijos Lietuvoje tęsiasi“, – pastebi prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Prekybininkai skaičiuoja, kad konservavimui skirtų produktų ir priemonių pardavimai liepą išauga kone pusantro karto.
„Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad agurkus galima rauginti tiek trumpam, tiek ilgam laikotarpiui. Abu variantai skiriasi savo skoniu ir kone kiekvienas žmogus turi nuomonę, kuris patinka labiau. „Žinoma, trumpai rauginti agurkai labiau asocijuojasi su vasara, o ilgesniam laikui užraugtos daržovės – labiau rudens ir žiemos skonis“, – priduria B. Baratinskaitė.
„Jeigu planuojate namuose užsiraugti agurkų, rinkitės druską, kuri yra ne joduota. Agurkai bus traškesni, jeigu prieš rauginimą juos apie 2–3 valandas palaikysite šaltame vandenyje. Be to, dedant į stiklainius, svarbu daržovių pernelyg nesuspausti, nes kitaip jos suminkštės“, – pataria B. Baratinskaitė. Ji siūlo išbandyti tris raugintų agurkų receptus.
Su svogūnais rauginti agurkai
Reikės: 1 kg agurkų, 2 svogūnų, 2 šaukštų nemaltų garstyčių sėklų, šaukštelio ciberžolės miltelių, 2 šaukštų druskos, 2 stiklinių virinto, bet atvėsinto vandens.
Šviežius agurkus gerai nuplauti, nupjauti galiukus. Supjaustyti svogūnus. Vandenyje ištirpinti druską, suberti prieskonius, išmaišyti. Į stiklainius sudėkite agurkus ir užpilkite sūrymu. Tada ant viršaus uždėkite stiklinę su vandeniu, kad ji šiek tiek slėgtų agurkus ir svogūnus – jie turi būti panirę. Tik pažiūrėkite, kad sūrymas neišbėgtų pro stiklainio kraštus. Palikite stiklainyje šiek tiek vietos skysčiui, kuris papildomai susidarys vykstant fermentacijos procesui.
Stiklainius pastatykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Rūgimas prasidės per maždaug dvi paras – ims išsiskirti burbuliukai. Agurkai ir svogūnai pakils į viršų. Aktyvi fermentacija baigsis maždaug po savaitės – tada daržovės nusileis ant dugno. Galite jas ragauti dabar arba sandariai uždarykite stiklainius dangteliais ir laikykite šaltame rūsyje arba šaldytuve.
Mineralais praturtinti trumpai rauginti agurkai
Reikės: 1 kg agurkų, 1 litro gazuoto mineralinio vandens, 2 šaukštų druskos, 3 skiltelių česnako, žiupsnelio čili pipirų, krapų.
Agurkams raugti naudokite visą krapo stiebą su žiedynu – jis geriausiai praturtins skoniu. Įdėkite krapus į stiklainį, tada sudėkite agurkus, kurie neturėtų būti dideli. Ant viršaus suberkite pjaustytą česnaką ir čili pipirus. Druską ištirpinkite mineraliniame vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų.
Stiklainį pastatykite į šaldytuvą ir mėgaukitės trumpai raugintais agurkais jau po 12–15 valandų.
Obuolio rūgštele papildyta klasika
Reikės: 1,5 kg agurkų, 1,5 litro virinto šalto vandens, nedidelio rūgštaus obuolio, 4 šaukštų druskos, saujos juodųjų serbentų ir vyšnios lapų, kelių lauro lapų, 2 stiebų krapų, 6 skiltelių česnako, šaukštelio kalendros grūdelių.
Gaminant pagal šį receptą, svarbiausia daržoves į stiklainį dėti sluoksniais. Iš pradžių – dalis lapų, krapų ir česnakų. Tada – agurkai ir obuolio gabaliukai. Tada – vėl lapai ir prieskoniai. Ir taip – trys skirtingi sluoksniai. Viršuje agurkus turi uždengti lapai.
Viską užpilkite sūrymu, bet ne iki kraštų – palikite maždaug 3–4 centimetrus. Uždenkite plastikiniu dangteliu ir rauginkite kambario temperatūroje kelias dienas. Galite kasdien nuimti ir vėl uždėti dangtelį, kad išeitų perteklinis slėgis. Jeigu laikysite šaltai, taip raugintais agurkais galėsite mėgautis visą žiemą.
Naujausi komentarai