Pereiti į pagrindinį turinį

Vaiko gimtadienis gali būti ir sveikų saldumynų puota (receptai)

2016-08-29 15:00
DMN inf.

Šių dienų gimtadienio puotos ištaigingos. Samdomi stalo dekoratoriai, tortai užsakomi iki šventės likus 3 mėnesiams, gimtadienius veda personažai. Viskas labai gražu, bet, mitybos specialistės Ramintos Bogušienės vertinimu, tėveliams daugiau rūpi šventės išorė, o ne turinys.

Vaiko gimtadienis gali būti ir sveikų saldumynų puota (receptai)
Vaiko gimtadienis gali būti ir sveikų saldumynų puota (receptai) / Shutterstock nuotr.

Daugelis tėvelių sako: „Gimtadienis – tik vieną kartą metuose, tegul jis būna ištaigingas. O kokios gražios bus nuotraukos!“ Bet ką daryti, jei į tokius gimtadienius einama kelis kartus per mėnesį? Tai tampa nebe reta švente.

Ar tokios blizgančios, pigiais riebalais dvelkiančios, sintetiniais tortais ir cukraus paklodėmis dekoruotos šventės vaikams nėra tiesus kelias į hiperaktyvumo viršūnę? Pavyzdžiui, neretai saldumynuose sutinkami dažikliai oranžinis geltonasis (E 110), chinolino geltonasis (E104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129), tartrazinas (E102) ir raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124), kurių net etiketėse privaloma nurodyti: „Dažikliai gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

„Prieš gerus metus vyresnioji dukrytė, grįžusi iš draugės gimtadienio, pasakė: „Mama, jie nieko nežino apie sveikatos šaltinius, būk gera, pamokyk juos.“ Nustebau išgirdusi tokius žodžius ir pradėjau domėtis vaikų gimtadienių turiniu: koks maistas patiekiamas, kokie saldumynai dominuoja. Iš tikrųjų po tokių švenčių mažamečiai tampa irzlesni, piktesni, sutrinka virškinimas, jie ima prasčiau jaustis. Ar tikrai neįmanoma išsisukti be ištaigingų tortų, prikimštų pigaus rafinuoto cukraus ir riebalų, gal net transriebalų, kurių Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apskritai rekomenduoja vengti. Savo ir svečių vaikų nebevaišinkime prastais, bet blizgančiais skanumynais. Kokį pavyzdį rodome atžaloms? Auginame vartotojišką ir materialumą vertinančią kartą. Tokiais gardumynais perduodame ne meilę, ne rūpestį ir net ne džiaugsmą, bet tuščią blizgesį ir dirbtinę laimę“, – kalba R. Bogušienė.

Tortas – iš visos Mendelejevo lentelės junginių?

Žinoma, vaiko gimtadienis vyksta vieną kartą per metus. Tiesa ir tai, kad nebūtinai turi būti labai sveikuoliškas. Bet per tokias šventes mažamečius galima mokyti sveikatai palankios mitybos pagrindų ir vaišinti kokybiškais, su meile pagamintais skanumynais.

„Nepriimkite asmeniškai, bet turiu pasakyti, kad daugelis tėvelių persistengia: vaikučiui iki 3 metų neduoda kokybiško juodojo šokolado, nes taip kažkur skaitė, kad sukelia alerginius susirgimus, galbūt aktyvumą. O gimtadieniui užsako tortą ne iš vaivorykštės spalvų vaisių, bet iš visos Mendelejevo lentelės junginių. Šokoladas mažamečiui draudžiamas, o minėtas konditerijos „šedevras“ – galimas? Jūs turbūt juokaujate. Kur tikro šokolado nauda ir kur iš tolo tviskančio sintetinio gaminio žala?“ – dėstė mitybos specialistė. Anot jos, taip ugdomi valgytojus, turintys „rafinuotą“ skonį, kuriems aukščiausia kokybė yra rafinuoti miltai, rafinuotas aliejus ir rafinuotas cukrus. 

Jau nekalbama apie specialistus šiurpinantį vadinamąjį vaikišką šampaną – juk pasitaiko jų net ekologiškų, kurį nupirkę tėvai siunčia aiškią žinutę: „Kol vaikai, gerkite vaikiškus gėrimus, paskui – su laipsniais“. Ir taip iš kartos į kartą žalingi įpročiai perduodami kaip normalus dalykas.

„Tikiu, kad reikia ugdyti ne tik vaikus, mokyti juos valgymo kultūros ir pažinti naujus skonius, bet svarbiausia – juos supančius suaugusiuosius. Juk būtent jie vaikams rodo pavyzdį. Nuo rugsėjo pradedame vykdyti viešus tėvelių, ugdymo įstaigų personalo ir virėjų mokymus „Sveikatai palanki vaikų mityba“. Siekiame parodyti, kad sveikatai palanki vaikų mityba nėra kraštutinumai ir sudėtingi pokyčiai. Seminaruose ne tik pateiksime svarbiausius vaikų mitybos principus, bet ir pamokysime atsirinkti mažamečiams tinkamus maisto produktus iš gausių lentynų prekyvietėse. O visų svarbiausia – išmokysime gaminti sveikatai palankesnius ir paprastus patiekalus, suplanuoti savaitės valgiaraštį“, – pasakojo R. Bogušienė.  

Keptos kriaušės – puikus desertas

Mitybos specialistė rekomenduoja sveikatai palankesniam vaiko gimtadieniui gamtoje ar šeimos iškylai ant grotelių kepti vištienos blauzdeles be odelės su prieskoninėmis žolelėmis, lašišą folijoje (citrinos sultys, prieskoninės žolelės, truputis medaus), daržoves folijoje (morkų, moliūgo, cukinijos griežinėlius) su sezamų sėklomis, druska, prieskoninėmis žolelėmis ir alyvuogių aliejumi. Kepti folijoje taip pat galima kriaušes ir persikus su čiobreliais, medumi ir sviestu, – tai bus puikus desertas.

Prie vištienos ir žuvies tiekite šviežias ir sezonines daržoves (agurkus, pomidorus, špinatus). Užkandžiams tinka sumuštiniai iš viso grūdo bandelių, trapučių su avokadų ir avinžirnių užtepėlėmis, šviežiais pomidorais ir bazilikais. Ant užkandžių stalo taip pat galima dėti sūrio lazdelių ir alyvuogių vėrinukų – ne tik gardu, sveikatai palanku, bet ir gražu.

Vietoje vaikiško šampano, saldžių gėrimų geriausiai rinktis vandenį, šviežiai spaustas obuolių ir morkų sultis arba sveikatai palankesnius augalinius kokteilius. O kur dar keksiukai, paruošti ne iš rafinuoto cukraus ir kvietinių miltų, bet iš natūraliai saldžių šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, avižinių dribsnių, bolivinių balandų sėklų ar sorų kruopų. Taip pat patariama išmėginti grikių ir kukurūzų miltus. Kiaušinių į tešlą galima ir nemušti – juos puikiai pakeičia bananai. Ir karvės pieno galima atsisakyti. Vien iš augalinių produktų iškepti keksiukai būna ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankūs.

O gimtadienio svarbiausias akcentas – tortas – gali būti ne tik skanus, bet gausiai skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais turtingas – morkų ir grikių miltų tortas su maskarponės sūrio ir šviežios citrinos sulčių pertepimu, papuoštas šviežiomis morkomis ir baziliku.

R. Bogušienė pateikia keletą idėjų sveikesniam ir įdomesniam vaikų gimtadieniui.

Širdutės formos keksiukai*

Masei reikės

2 stiklinių kukurūzų miltų,

1 a.š. kepimo miltelių,

žiupsnelio ciberžolių,

2 kiaušinių,

100 ml tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),

4 v.š. nerafinuoto cukranendrių cukraus,

0.7 stiklinės kokosų drožlių,

1 stiklinės šilto vandens.

Įdarui ir puošimui reikės

bananų (pagal skonį),

dygliuotojo ožerškio uogų (pagal skonį).

Gaminimas. 1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir ciberžoles. 2. Kitame inde išsukite kiaušinius, aliejų ir cukrų. 3. Į trečią dubenį supilkite vandenį, stiklinę kokosų drožlių ir gerai išplakite. 4. Susidariusį kokosų pieną nupilkite į indą su kiaušiniais ir aliejumi. 5. Gautą masę supilkite į miltų mišinį. 6. Galiausiai įmaišykite likusias kokosų drožles. 7. Pusę ruošinio supilkite į širdelės formos kepimo formą, sukrėskite banano gabaliukus ir paskleiskite likusią tešlą. 8. Kepkite iki 170 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. 9. Ištraukę palaukite, kol atauš, ir apibarstykite dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Keksiukai yra be pieno, su kokybiškais riebalais, nedideliu kiekiu cukraus, be glitimo. Ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

Sveikatai palankesni keksiukai*

Masei reikės

0,5 puodelio sutrintų sunokusių bananų,

1,5 puodelio miltų (pvz., grikių, viso grūdo speltų ir šiek tiek avižinių miltų),

0,25 a.š. sodos,

1 a.š. kepimo miltelių,

žiupsnelis Himalajų druskos,

4 v.š. kokosų žiedų cukraus (gali būti kitas nerafinuotas cukrus),

šiek tiek cinamono,

trečdalio puodelio alyvuogių aliejaus,

stiklinės vandens,

1 a.š. vanilės.

Įdarui ir papuošti reikės

šviežių uogų (aviečių, šilauogių),

griežinėliais supjaustyto banano,

sezamų sėklų.

Gaminimas. 1. Bananus sutrinkite iki tąsios vientisos masės. 2. Dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cukrų. 3. Mažesniame inde išsukite aliejų, vandenį, prieskonius ir trintus bananus. 4. Iš lėto į miltus supilkite bananų masę ir švelniai išmaišykite. 5. Į kiekvieną formelę įkrėskite po šaukštą tešlos, sudėkite uogas, banano griežinėlius (jei norite). Ant viršaus supilkite likusią tešlą ir apibarstykite sezamų sėklomis. 6. Kepkite iki 170 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

*Šiuose keksiukuose nėra pieno, kiaušinių, į tešlą beriama mažiau cukraus, naudojamas nedidelis kiekis kokybiškų riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų.

Sveikatai palankūs avižiniai sausainiai*

Reikės

3 didelių bananų,

2 stiklinių avižinių dribsnių,

stiklinės datulių (geriausiai šviežių), razinų arba džiovintų spanguolių,

3 v.š. alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),

1 a.š. vanilės,

sezamų, saulėgrąžų sėklų (mirkytų),

ciberžolių ir cinamono (nebūtinai).

Gaminimas. 1. Susmulkinkite bananus ir sumaišykite su kitais produktais: avižiniais dribsniais, supjaustytomis datulėmis, vaniliniu cukrumi, aliejumi, sėklomis, prieskoniais. 2. Gerai išmaišykite ir palikite 15 min. Formuokite apvalius blynelius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. 3. Kepkite iki 170 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min, kol gražiai pagels. 4. Gimtadieniui ar šventei galima viršų aplieti kokosų piene tirpintu juoduoju šokoladu (kuriame ne mažiau 70 proc. kakavos) ir papuošti dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Šiuose sausainiuose gausu skaidulinių medžiagų, be pridėtinio cukraus, druskos, be pieno, be glitimo (jei avižos begliutiminės), mažiau riebalų, bet kokybiški riebalai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų