Pereiti į pagrindinį turinį

„Nakties princesė“ apsipylė žiedais

2012-06-26 16:48
„Nakties  princesė“ apsipylė   žiedais
„Nakties princesė“ apsipylė žiedais / Vytauto Petriko nuotr.

Kambaryje auginami tropiniai augalai kaktusai žiedais džiugina ne taip ir dažnai. Vos keliolika valandų žydinčios „Nakties princesės“ grožio tenka laukti metus. Vakar ši laimė aplankė klaipėdietę Verą Antonenko.

90-metė klaipėdietė kaktusą „Nakties princesė“ (lot. Echinopsis) augina jau gerą dešimtmetį. Gėlė kasmet pradžiugindavo šeimininkę vienu vieninteliu žiedu, kuris žydi vos keliolika valandų.

„Šiemet kaktusas pasidabino trimis žiedais. Tai tik paprastas spygliuotas kaktusas, bet kai pražysta, labai gražu“, – sakė V.Antonenko.

Augalas pražysta tik tamsiuoju paros metu – vakare, naktį arba paryčiais, todėl ir vadinamas „Nakties princese“.

Kvepiančiais žiedais „Nakties princesė“ augintoją apdovanoja tik tada, jei žiemą kaktusas laikomas vėsioje aplinkoje, ne aukštesnėje nei 8 laipsniai temperatūroje.

Jei bus šilčiau, pasak botanikų, tais metais kaktusas nežydės.

„Nakties princesė“ mėgsta pusiau rūgščią dirvą, gerą drenažą, purią žemę, natūralioje gamtoje šie kaktusai auga Meksikoje, bet ne tarp kitų kaktusų, o prie nuolat žaliuojančių augalų.

Šį augalą žmonės neretai painioja visai su kitu kaktusu ir vadina „Nakties karaliene“.

„Nakties karalienė“ (lot. Selenicereus grandiflorus) iš tikrųjų yra laipiojantis kaktusas, stiebai piršto storumo, žydi taip pat tik naktimis nuo 23 iki 8 val. ryto. Žiedais aplimpa birželio mėnesį. Šie kaktusai dažniausiai laikomi šiltnamiuose, oranžerijose, namuose auginti juos mažai kas ryžtasi, nes stiebas yra neišvaizdus", – aiškino Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė Rūta Ona Žadeikienė.

„Nakties karalienės“ stiebai užauga iki 3 metrų ilgio, žiedai – trumpalaikiai, bet labai įspūdingi, jie būna 25–30 cm skersmens.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų