Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio muzikos festivalyje – sakralumo ženklai

2024-08-13 16:00

Link pabaigos artėjantis XXIX Pažaislio muzikos festivalis priešpaskutinę rugpjūčio savaitę džiugins klausytojus net keturiais koncertais – muzikiniais renginiais.

Dedikacija J. Naujaliui

Rugpjūčio 15 d. Pažaislio vienuolyne festivalis kartu su Lietuvos Šventojo Kazimiero seserų kongregacija kvies švęsti Žolinę – Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo šventę. Tai – tradicinis gražaus vienuolyno ir festivalio bendradarbiavimo pavyzdys. Kaip įprasta, Žolinės atlaidai Pažaislyje vyks šv. Mišių metu giedant Kauno valstybiniam chorui, kuriam diriguos Mindaugas Radzevičius.

Šiemet Žolinės atlaidų muzikinė programa bus dedikuota lietuvių muzikos patriarchui Juozui Naujaliui, minint 90-ąsias jo mirties metines. J. Naujalis – kompozitorius, vargonininkas, choro dirigentas, pedagogas, muzikas visuomenininkas, nuveikęs daug mūsų muzikos kultūros istorijai prasmingų darbų: įsteigė pirmąją muzikos mokyklą, organizavo pirmąją dainų šventę, įsteigė pirmąjį lietuvišką knygyną, pirmasis išleido muzikinį žurnalą, tapo pirmuoju Lietuvoje muzikos profesoriumi.

Kūryboje rėmėsi klasikinės harmonijos principais, jo muzika pagrįsta paprastomis raiškos priemonėmis, daininga ir romantiška. Didesniąją kūrybinio palikimo dalį sudaro harmonizuotos ir originalios chorinės dainos, daugelis jų visiems puikiai žinomos, sukurtos pagal Maironio žodžius: „Lietuva brangi“, „Už Raseinių ant Dubysos“, „Vasaros naktys“, „Jaunimo giesmė“. J. Naujalis sukūrė daug bažnytinės muzikos kūrinių: 13 mišių, kantatų, motetų, giesmių, taip pat solo dainų, simfoninę poemą „Ruduo“, pjesę „Svajonė“ styginių kvartetui, instrumentinių pjesių.

„Ir pasirodė danguje didingas ženklas: moteris, apsisiautusi saule, po jos kojų mėnulis, o ant galvos dvylikos žvaigždžių vainikas“ – taip Jėzaus mokinys Jonas aprašo regėjimuose matytą Saulėtąją Moterį – Bažnyčios, kovojančios su bibliniu slibinu, simbolį, tarsi paragindamas įvertinti Mergelės Marijos misijos svarbą ir pasinaudoti teikiamomis malonėmis. Liaudies išmintis sako: „Kas per Žolinę neviešės, tas visą gyvenimą laimės neturės“. Todėl rugpjūčio 15-ąją visi, norintys pagerbti J. Naujalio atminimą, mylintys išmintingą Dievo žodį ir iškalbingą mūsų patriarcho muziką, kviečiami apsilankyti Pažaislio vienuolyne.

Kauno fleitų trio / Festivalio organizatorių, R. Cikanavičiaus nuotr.

80 G. Kuprevičiaus minučių

Rugpjūčio 17 d. senojoje Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje festivalis, bendradarbiaudamas su Kauno valstybine filharmonija, kvies į susitikimą su Lietuvos kultūros ir meno nacionalinės premijos laureatu, kompozitoriumi Giedriu Kuprevičium.

Ši neeilinė asmenybė šiemet pasitinka iškilų jubiliejų – kompozitoriui sukanka 80 metų, o pasiklausyti programos, pavadintos „80 minučių: Giedrius Kuprevičius ir draugai“ klausytojus kvies Kauno fortepijoninis trio, kuriame groja pianistė Lina Krėpštaitė, smuikininkė Indrė Andruškevičiūtė ir violončelininkė Asta Krištaponienė. Kartu su trio koncertuos du dainininkai: sopranas Gabrielė Bukinė ir baritonas Giedrius Prunskus.

„Susitikimuose su meno kūriniais mes labai dažnai tenkinamės juose išreikštu rezultatu. Tačiau beveik niekada nepagalvojame, kokios priežastys paskatino meno kūrėjus imtis tos ar kitos temos, turinio, kas juos jaudino. Taip nutinka ir visose mūsų gyvenimo srityse – dažniau analizuojami, komentuojami, aptariami rezultatai, o ne juos lėmusios priežastys. Tad kviečiu į reiškinius žvelgti ne vien pasekmes reginčia akimi, o rasti laiko ir noro tas pasekmes išsiaiškinti kaip proceso, būvio, motyvų, idėjų rezultatą. Nesuvokus rezultatų priežasčių ir sąlygų, neįmanomas ir visavertis meno kūrinio supratimas ir emocinis išgyvenimas. O pramokę į meno pasaulio reiškinius žiūrėti giliau, gal dalį tų gebėjimų perkelsime ir į savo gyvenimus ir veiklas – žiūrėk, taps aiškiau ir gal bent kiek šviesiau“, – taip apie kūrinių atsiradimo priežastis kalba pats kompozitorius.

Nesuvokus rezultatų priežasčių ir sąlygų, neįmanomas ir visavertis meno kūrinio supratimas ir emocinis išgyvenimas.

Šioje koncertinėje programoje atlikėjai giliau pažvelgs į kamerinę G. Kuprevičiaus muziką, gyvai diskutuodami su pačiu šios muzikos kūrėju. Klausytojų lauks susitikimas su baritonui ir fortepijoniniam trio, sopranui ir fortepijonui, smuikui ir violončelei sukurtais G. Kuprevičiaus opusais, neabejotinai šmaikšti diskusija su „atsargiu radikalu“ kūrėju ir siurprizai, kuriuos jubiliejų pasitinkančiam menininkui pateiks jo kolegos, specialiai šiai progai naujus kūrinius parašę kompozitoriai Zita Bružaitė, Šarūnas Nakas ir Antanas Jasenka.

Pažintis su fleitų trio

Rugpjūčio 18 d. net du koncertus surengs naujai susibūręs kolektyvas – Kauno fleitų trio. Pirmasis jų pasirodymas nuskambės Jiezno Šv. arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo bažnyčioje, o antrasis – Kauno Šv. Jurgio kankinio (pranciškonų) bažnyčioje. „Ilgai svajojome ir brandinome savo trio idėją, kurią pagaliau įgyvendinsime Pažaislio muzikos festivalyje,“ – džiaugiasi fleitininkės, Kauno simfoninio orkestro muzikantės Ona Andriuškevičienė, Aušra Lukoševičiūtė ir Karališkosios Danijos muzikos akademijos absolventė Beata Preisaitė-Šidiškienė.

Programoje, pavadintoje „Sutartinės“, skambės skirtingų stilių ir epochų kūriniai, atliekami trimis skirtingomis fleitomis: tradicine koncertine, piccolo ir altine. Klausytojai išgirs jauno lietuvių kompozitoriaus Karolio Dabulskio specialiai šiam koncertui sukurto kūrinio premjerą. Taip pat skambės vieno žymiausių klasicizmo epochos vokiečių fleitininkų Antono Bernhardo Fürstenau, XX a. prancūzų kompozitoriaus Henri Tomasi ir šiuo metu aktyviai kuriančio ir muzikoje fleitoms besispecializuojančio nyderlandų kilmės amerikiečio kompozitoriaus Hermano Beeftinko kūriniai.

Ypatinga akustika garsėjančioje Kauno Šv. Jurgio kankinio (pranciškonų) bažnyčioje švelnūs ir šilti fleitų tembrai atsiskleis visomis gražiausiomis spalvomis, o klausytojams dovanos darnos, sutarimo ir harmonijos emocijas.


Kas? ŽOLINĖS ATLAIDAI PAŽAISLYJE.

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? Rugpjūčio 15 d. 15 val.


Kas? Koncertas „80 MINUČIŲ: Giedrius Kuprevičius ir draugai“.

Kur? Senojoje Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Rugpjūčio 17 d. 17 val.


Kas? Koncertas „SUTARTINĖS“.

Kur? Jiezno Šv. arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Rugpjūčio 18 d. 13.30 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų