Pereiti į pagrindinį turinį

Gelbėtojai jautė atsakomybę už lietuvių tautos orumą

2016-05-16 12:15

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus atstovų teigimu, žydų naikinimas Lietuvoje vokiečių okupacijos metais glaudžiai susijęs ir su jų gelbėjimo istorijomis, pastarųjų viešinimu, gelbėtojų vardų paskelbimu.

"Siekėme ir sieksime kuo daugiau dėmesio skirti gėrio paieškoms, taip parodant, kad tai buvo įmanoma ir gūdžiausiais žmonijos istorijos tarpsniais. Vienas iš būdų pagarsinti ir padėkoti žydų gelbėtojams – mūsų, Kauno žydų bendruomenės, kasmet rengiami padėkos pietūs, į kuriuos kviečiame likusius gyvus mūsų tautiečių gelbėtojus ar jų palikuonis", – pasakojo Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas.

Prie padėkos pietų stalo susėdo kelios dešimtys žydų gelbėtojų, žydų bendruomenės atstovų, kurie vieni kitus gerai pažįsta, kreipiasi vardais. Ypač daug informacijos apie savo tautiečių gelbėtojus yra sukaupusi Kauno žydų bendruomenės aktyvi narė Judita Mackevičienė. Kauno apskrityje žinomos 105 žydų gelbėtojų šeimos, kuriose yra po kelis narius: 81 asmuo apdovanotas Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, 152 suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas, tiek pat asmenų pelnė abu apdovanojimus. Tad žydų bendruomenė vienaip ar kitaip įvertino 385 savo tautiečių gelbėtojus iš Kauno apskrities.

Tarp sėdinčiųjų prie padėkos pietų stalo buvo ir M.K.Čiurlionio anūkė skulptorė Dalia Ona Zubovaitė-Palukaitienė. Jos senelė rašytoja Sofija Čiurlionienė ir mama rašytoja Danutė Sofija Čiurlionytė bei tėvas architektas Vladimiras Zubovas apdovanoti Pasaulio tautų teisuolio medaliu bei Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus leidinio "Gyvybę ir duoną nešančios rankos" antrajame sąsiuvinyje rašoma, kad visi žydai, kurie buvo priglausti Čiurlionių-Zubovų namuose buvo apgaubti šeimininkų nuoširdžiu rūpesčiu. Čia rado prieglobstį muzikos dėstytoja B.Elinienė su dukrele, pabėgęs iš geto garsus architektas inžinierius Rozenbliumas su žmona, sūnumi ir žmonos tėvais, kaunietis gydytojas Leonas Gurevičius ir dar ne vieno kauniečio šeima ar jos nariai. Vladimiras Zubovas, važinėdamas dviračiu po kaimo vietoves, ieškodavo vietos vis naujiems geto bėgliams, kurių gelbėtojai laikė save atsakingais už tautos orumą. Tokie buvo renginyje dalyvavęs Vladas Drupas, Danutė Zosė Kijauskienė ar, pavyzdžiui, Ernesto Matuzevičiaus artimieji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų