Pereiti į pagrindinį turinį

Humanitarinės paramos prikimšti automobiliai išvyksta į Ukrainą

2022-03-04 17:37

Šį vakarą iš Kauno pajudėjo arti 20 automobilių kolona su žmonių suaukota humanitarine parama Ukrainos žmonėms.

Per kelias dienas Šarūno Jasiukevičiaus, plačiajai visuomenei geriau žinomo kaip Praeities žvalgo,  pradėta rinkti humanitarinė parama ukrainiečiams buvo gerokai rezultatyvesnė nei tikėtasi.

„Vakar feisbuke paskelbiau, kad kas nori gali prisijungti. Vieni atvažiavo tuščiais automobiliais, kuriuos užpildėme, kiti jau pasirengę ir pilni. Laukiame šarvinių liemenių plokštės, sukomplektuosime ir važiuosime“, – telefono iš rankų paskutiniams suderinimams nepaleido Š.Jasiukevičius.

Prie planuotų keturių automobilių kolonos prisijungė dar dešimt automobilių. Žmonės į aikštelę R.Kalantos gatvėje vežė viską, ko tik gali prireikti už laisvę kovojančiai Ukrainai.

Savo iniciatyva su bendraminčiais paramą pradėjęs rinkti Tadas Sadauskas prisijungė prie Š.Jasiukevičiaus rengiamos iniciatyvos.

„Galiu skirti 2-3 min. – uždusęs šūktelėjo T.Sadauskas. Vyras krovė į automobilius žmonių atvežtą paramą.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Jūs neįsivaizduojate, kokiu mastu vyksta pagalbos teikimas. Čia nerealu.

„Nesitikėjome. Jūs neįsivaizduojate, kokiu mastu vyksta pagalbos teikimas. Čia nerealu. Paskambini, pasakai, kad reikia ir viskas. Jokių klausimą – ima ir daro. Žmonės, įmonės skiria tą, ką gali už dyką. Na, yra, kurie paprašo pinigų, bet 90 proc. viskas yra nemokamai. Žmonės perka už savo pinigus, įmonės daro atimdamos laiką iš savo tiesioginės veiklos, aukoja ir neklausinėja“, – pasakoja T.Sadauskas.

Š.Jasiukevičius minėjo, kad už žmonių suaukotus maždaug 6 tūkst. eurų pirko ir veža įvairių medikamentų. Plokščių šarvinėms liemenėms skaičiuoja gavę rinkos kaina už 14 tūkst. eurų ir dar gaus. Dvi mašinas pirko, o du visureigius gavo dykai – žmonės atvažiavo ir atidavė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Daug paramos. Per sieną turėtų duoti žalią koridorių. Vakar, užvakar važiavę pasakojo, kad užteko pasisakyti, jog veža humanitarinę pagalbą ir to pakanka. Ten mus turėtų pasitikti mūsų žmogus, išvažiavęs pirmu reisu prieš dvi dienas. Jis jau turi ryšių ir su kariuomene ir važiuosime iki vietos“, – tęsė Š.Jasiukevičius.

Suplanuota vykti iki viduryje Ukrainos esantį miestą Uman. Anot Š.Jasiukevičiaus, ten dar gana saugi vietovė. Umane bus įkurta bazė, kažką iškraus ten, kelias mašinas paliks.

„Vežame toną dyzelinio kuro. Jo bus neįmanoma iškrauti iš mikroautobuso, tai viską ir paliksime. Važiuoja ir ukrainiečiai, kuriuos parvežame kariauti, o ten jau yra surinkti 19 žmonių – moterų ir vaikų, kuriuos išsivešime“, – pirminį planą išdėstė Š.Jasiukevičius.

Nesunkiai radosi ir savanoriai vairuotojai. Aurimas pasakoja socialiniuose tinkluose perskaitęs, kad reikia pagalbos.

„Reikia, tai reikia. Pagalvojau, kad esu vairavęs ilgas distancijas, tai negąsdina. Ar nebijau? Bus matyti, ir namuose gali visko atsitikti“, – šyptelėjo Aurimas.

Bendroje kolonoje ir mikroautobusas, kurio keleiviai važiuoja tik pirmyn. Ekipažas liks kovoti Ukrainoje.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Negaliu atskleisti kur tiksliai važiuoju. Mes liksime, – entuziastingai pasisakė Vitalijus. Jis yra kariškis ir vizitas į Ukrainą jau nebe pirmas. – Esu dalyvavęs Donecko reikaluose“.

Iniciatyvinė grupė „SOS Ukrainos kariams“ nuo 2014 metų remia Ukrainos karius, veda mokymus. Vitalijus yra vienas iš šios grupės iniciatorių.

„Savanoriškos ukrainiečių gynybinės grupuotės moka dirbti dideliais skyriai t.y. po daug žmonių. Mūsų tikslas pamokyti juos dirbti mažais skyriais po 8 žmones, kad mokėtų užeiti į užnugarį ir nukauti priešą, padaryti žalą ir taip jį stabdyti“, – kol kas tokią veiklą numatęs Vitalijus.

Vyras sakė, kad Ukrainoje šiek tiek stringa užsieniečių legiono steigimas, tačiau pasirengusių ginklu padėti lietuvių Ukrainoje gana nemažai.

Daugiau naujienų