Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno rajone surengtos „Miško laidotuvės“: žmonės protestuoja prieš planuojamą karjerą

2021-03-29 12:00

Kauno rajone gyventojus ant kojų sukėlė karjero projektas, kurį ketinama vystyti Paštuvos miške. Vietiniai gyventojai įsitikinę, kad tokia veikla suniokos ne tik mišką, bet ir netoli esančius draustinius.

Protesto akcija

Paštuvos miškas jau tapęs tarsi parku ir nuolat pritraukia didelį būrį lankytojų dėl natūralios gamtos. Tačiau viskas gali pasikeisti, mat 8 ha plote ketinama įrengti žvyro karjerą. Žmonės priešinasi miškų kirtimui ir tokiam objektui, todėl surengė inscenizuotas „Miško laidotuves“.

Pirmadienį į „Miško laidotuves“ rinkosi ne tik Kauno rajono gyventojai, bet taip pat ir natūralius miškus siekiantys saugoti žmonės. Paštuvos miško pašonėje esančioje poilsio aikštelėje žmonės sudėliojo vainikus, uždegė žvakutes, mat gali būti, jog nebeliks gražaus gamtos kampelio ir jį pakeis žvyro karjeras.

Mes norime išsaugoti mišką, mes esame atsakingi už šią vietą. Dabar renkame parašus, kad karjero nebūtų. Kviečiame diskutuoti ir išsaugoti gamtos kampelį.

„Mes norime išsaugoti mišką, mes esame atsakingi už šią vietą. Dabar renkame parašus, kad karjero nebūtų. Kviečiame diskutuoti ir išsaugoti gamtos kampelį“, – kalbėjo vienos bendruomenės pirmininkė Monika Sadauskaitė-Pocė.

Ji protesto akcijos metu dėstė, kad miškas svarbus ne tik aplinkinėse gyvenvietėse įsikūrusiems žmonėms, bet taip pat ir turistams, mat pasigrožėti natūraliu mišku atvykta tiek iš Kauno, tiek ir iš kitų Lietuvos miestų. Pasak jos, miškas sulaukia ir užsienio lankytojų, todėl norėtųsi jį išsaugoti, o ne paversti žvyro karjeru.

„Mūsų bendruomenės ir „Rizgonių“ įmonės vizija visiškai nesutampa. Jie ketina kirsti medžius, iš pradžių beveik 8 ha plote, bet turi užmojų plėsti iki bene 100 ha. Mus tikrai tokie planai gąsdina“, – protesto metu tęsė ji.

Vietos gyventoja nurodė, kad nemažai įmonių tik iškasa karjerą, tačiau kai ištekliai pasibaigia, medžių atgal nesusodina, todėl ir nėra noro, kad tokia veikla būtų vykdoma Paštuvos miške.

Skaitytojos nuotr.

Inscenizuotų „Miško laidotuvių“ metu buvo sudėliotas karstas, atneštos kapų gėlės. Net skambėjo ir laidotuvių maršas. Žmonės į protesto akciją atsinešė ir plakatus „Aplankykite rekreacinį mišką karjerą“, „Grąžinkite rekreacinio miško statusą“, „Nežudykite gamtos“ ar „Duobkasys – UAB „Rizgonys“, nes būtent ši bendrovė ir ketina Paštuvos miške padaryti žvyro karjerą.

Atlikti žvalgybiniai tyrimai

Bendrovės „Rizgonys“ vadovas Vytautas Maslauskas „Kauno dienai“ sakė, jog šiuo metu Paštuvos miške atlikti geologiniai tyrimai, kurių metu siekiama nustatyti, kokie yra žvyro ištekliai. Pasak jo, ar miške bus karjeras, paaiškės tik gavus įvairių institucijų atsakymus.

Žmonės nepatenkinti, kad neva mes miškus kirsime, bet dabar yra tas laikas, kai visos institucijos ir bendruomenės gali reikšti savo nuomonę.

„Prieš kelis mėnesius atlikome detalią geologinę žvalgybą, patvirtinome išteklius, dabar parengėme poveikio aplinkai vertinimo programą ir pateikėme svarstymui. Žmonės nepatenkinti, kad neva mes miškus kirsime, bet dabar yra tas laikas, kai visos institucijos ir bendruomenės gali reikšti savo nuomonę. Kuo viskas baigsis, aš nežinau. Mes ten turime 8 ha plotą, jame yra beveik milijonas kubų žvyro. Pačiam miškui jokio poveikio tikrai nebus, nes 8 ha yra mažas plotelis, esantis netoli kelio, kiti objektai yra gerokai toliau nutolę“, – kalbėjo V. Maslaukas.

Jis nurodė, kad bendrovė turi dar vieną karjerą Kvedasų kaime, tačiau jį jau baigia iškasti, todėl ir žvalgosi naujos vietos.

„Mes už iškirstus medžius sumokame kompensacijas. Jonavos rajone taip pat kertami miškai. Po to atliekama kultivacija ir medžiai atsodinami. O Paštuvos miške dar tik atlikti gerologiniai tyrimai, daugiau nieko nevyksta“, – teigė „Rizgonių“ vadovas.

Trečiadienį dėl karjero Paštuvos miške pasitarimą rengs ir Kauno rajono savivaldybės atstovai. Rajono taryba visai neseniai nepritarė, jog ties Kulautuva būtų įrengtas kitas žvyro karjeras. Tąkart žvyro karjerą ketino įrengti bendrovė „Ekostruktūra“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų