Į portalą kauno.diena.lt kreipėsi bendrovei „Fazer Lietuva“ priklausančios kepyklos Kaune, kurioje kepami „Gardėsio“ prekės ženklo gaminiai, darbuotojų atstovas. Kaunietis Kęstutis (vardas pakeistas) informavo, kad praėjusią savaitę traškios „Jorės“ duonelės ceche susirgo viena iš darbuotojų. Dar būnant ceche, jai esą pakilo temperatūra, ji pradėjo kosėti, čiaudėti. Vėliau paaiškėjo, kad šios darbuotojos šeimos narys serga koronavirusu, tačiau gamyba ceche nebuvo sustabdyta, kaip ir tąkart ceche pagaminti duonos traškučiai nebuvo išimti iš prekybos.
„Mergina dirbo didelėje komandoje ir nieko dėl to nebuvo daryta: nei tirta, nei gamyba sustabdyta, – pasak Kęstučio, apie tai cecho darbuotojų iniciatyva buvo informuoti įmonės vadovai Suomijoje. – Tačiau jie, nežinodami tikros padėties nei vietinio mentaliteto, užtikrino, jog patalpos dezinfekuojamos ir viskas yra gerai. Realybė, deja, kitokia.“
Pasak jo, netinkamas ir žemesniosios grandies vadovų požiūris į medicininių kaukių dėvėjimą gamybos metu. „Norintieji jas dėvėti net išjuokiami. Jei kas užsideda tokią kaukę, tai žemesniųjų grandžių vadovai – vadinamieji supervaizeriai – juokiasi, sako: nusiimk, nejuokink žmonių. Net gąsdina: tie, kurie panikuojat, būsit atleisti. Toks baudžiavos lygio mentalitetas. Įmonėj sunku net ir nemokamų atostogų gauti, nes trūksta darbuotojų. Tai yra biznio darymas kitų žmonių sveikatos sąskaita“, – palygino pašnekovas.
Norintieji jas dėvėti net išjuokiami. Jei kas užsideda tokią kaukę, tai žemesniųjų grandžių vadovai – vadinamieji supervaizeriai – juokiasi, sako: nusiimk, nejuokink žmonių. Net gąsdina: tie, kurie panikuojat, būsit atleisti.
Kęstutis pastebėjo, kad teigiamų pavyzdžių toli ieškoti nereikia: kepyklos kaimynystėje įsikūrusiose firmose ne tik kaukės dėvimos, bet net darbuotojų temperatūra tikrinama pamainos pradžioje ir pabaigoje. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kepyklos parduotuvėje neįrengta ir fizinė apsaugos nuo klientų, kaip kad pandemijos metu daroma daugelyje parduotuvių Vakarų Europoje. „Ten nubraižomos atstumus žyminčios linijos ir išduodami antveidžiai, pakabinamos permatomos plastikinės apsaugos aplink kasą.
Situaciją pakomentavo „Fazer Bakery Baltic“ generalinis direktorius Klavas Berzinis. Raštu atsiųstame komentare jis teigė, jog gavus informaciją apie tai, kad įmonės darbuotojo, dirbančio ilgo galiojimo produktų (duonos traškučių) gamybos ceche, šeimos nariui nustatytas koronavirusas, vadovaujantis įmonės parengtu „Covid-19 prevencinių veiksmų planu“ bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijomis, buvo nuspręsta imtis visų darbuotojų sveikatą ir verslo tęstinumą užtikrinančių priemonių.
„Nepaisant to, kad susisiekus su darbuotoju jis neinformavo apie ligos simptomus, nuspręsta paprašyti visų darbuotojų, turėjusių tiesioginį fizinį kontaktą (mažesniu kaip 2 metrai atstumu būta ilgiau kaip 15 minučių) neatvykti į darbo vietą, siekiant apsaugoti save ir kitus darbuotojus. Nedelsiant priėmėme sprendimą atlikti dezinfekciją ilgo galiojimo produktų (duonos traškučių) gamybos ceche“, – tvirtino K.Berzinis.
Jis teigė, kad Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos maisto saugos agentūros (EFSA) duomenimis, nėra jokių mokslinių duomenų, kad COVID-19 galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. „Todėl visi „Gardėsio“ duonos gaminiai yra saugūs vartoti“, – rašė „Fazer Bakery Baltic“ generalinis direktorius.
Prasidėjus koronaviruso pandemijai įmonėje buvo imtasi, pasak jo, ypač griežtų darbuotojų saugos ir papildomų higienos užtikrinimo priemonių: „Patalpos valomos drėgnuoju būdu dezinfekuojančiomis priemonėmis kasdien, o bendro naudojimo paviršiai dezinfekuojami ne rečiau kaip 5 kartus per dieną; sugriežtinti rankų higienos reikalavimai, įdiegtos papildomos dezinfekcines priemonės, papildomai rūpinamasi švara ir ventiliacija biuro bei gamybos patalpose; sustabdyti bet kokie pašalinių žmonių vizitai, kurie nėra kritiškai būtini, kepykloje ir jos erdvėse. Į įmonės teritoriją tiekėjai, vežėjai gali patekti tik užpildę specialų klausimyną ir laikydamiesi papildomų saugumo reikalavimų; komandiruotės, asmeninės kelionės į kitas šalis yra draudžiamos, o visi susitikimai vyksta virtualiai, administracijos darbuotojai dirba iš namų. Visi užsienio šalyse lankęsi darbuotojai yra saviizoliacijoje, taip pat ir tie, kurie atostogų metu buvo išvykę.“
Taip pat, pasak K.Berzinio, atsižvelgus į atsakingų Lietuvos institucijų paskelbtas rekomendacijas, darbuotojams užsakytos papildomas darbo saugos priemonės – daugkartinio naudojimo kaukės. „Jos jau yra gautos ir pradėtos dalinti visiems darbuotojams. Kaukes privaloma dėvėti visiems gamyboje dirbantiems darbuotojams, pagal pateiktą naudojimo instrukciją“, – tvirtino K.Berzinis.
„Fazer Bakery Baltic“ marketingo ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė teigė, kad temperatūros matavimas darbuotojams prieštarautų Lietuvos įstatymams. „Pagal asmens [duomenų teisinės] apsaugos įstatymą, mes temperatūros darbuotojams negalime matuoti“, – sakė I.Švelnytė ir čia pat pridūrė, kad visais dominančiais klausimais bus atsiųstas įmonės komentaras raštu.
K.Berzinio teigimu, pagal įmonės vidaus taisykles, kiekvienam darbuotojui yra primygtinai rekomenduojama pajautus negalavimus kreiptis į savo tiesioginį vadovą ir pasimatuoti kūno temperatūrą. „Pajautus bet kokius peršalimo ligos simptomus, darbuotojas privalo nedelsiant informuoti savo tiesioginį vadovą ir yra atleidžiamas nuo darbo funkcijų vykdymo“, – teigė K.Berzinis ir pridūrė, kad Sveikatos apsaugos ministerija aiškiai neapibrėžia, kokia temperatūros riba yra „Covid-19“ viruso simptomas.
K.Berzinis taip pat tvirtino, kad įmonėje sudaromos visos sąlygos išeiti apmokamų kasmetinių bei neapmokamų atostogų.
PAPILDYTA.
Publikavus straipsnį portale kaunodiena.lt „Fazer Lietuva“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame patvirtino, kad darbuotojui buvo diagnozuotas koronavirusas.
„Nuolat su juo palaikome ryšį ir, mūsų žiniomis, jis jaučiasi gerai, todėl gydysis namuose. Didžiausias mūsų rūpestis ir dėmesys šiuo metu nukreiptas į darbuotojus. Koronavirusu užsikrėtęs žmogus kontaktavo su 19 kolegų – jis dirbo tik viename iš gamybos cechų. Sudarėme tikslų jų sąrašą ir jie šiuo metu saugiai saviizoliuoti namuose. Kol jie bus saviizoliacijoje, perskirstysime savo žmogiškųjų išteklių resursus, kad duonos gamybos procesai nesutriktų“, – pranešime cituojamas „Fazer Bakery Baltic“ vadovas K.Berzins.
Pranešime cituojama ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė. „Galime patvirtinti, kad įmonė kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir elgėsi pagal visas rekomendacijas – šio atvejo epidemiologinė diagnostika buvo atliekama glaudžiai bendradarbiaujant su įmonės administracija. Buvo imtasi darbuotojų, turėjusių santykį su sergančiu darbuotoju, izoliavimo ir kitų profilaktinių priemonių, įskaitant kruopščią patalpų dezinfekciją“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie LR Sveikatos apsaugos ministerijos vedėja Orina Ivanauskienė.
Šiuo metu „Fazer Lietuva“ kepykloje Kaune iš viso dirba 265 darbuotojai.
Naujausi komentarai