Pereiti į pagrindinį turinį

V.Antonovas prie "Saab" vairo nestos

2010-02-25 23:59
Neprileido: "General Motors" pardavė Švedijos automobilių gamintoją "Saab" olandų bendrovei "Spyker Cars", tačiau V.Antonovas prisidėti prie  "Saab" valdymo tik po šešerių metų.
Neprileido: "General Motors" pardavė Švedijos automobilių gamintoją "Saab" olandų bendrovei "Spyker Cars", tačiau V.Antonovas prisidėti prie "Saab" valdymo tik po šešerių metų. / nuotr.

Su "Snoro" savininkais siejamai sportinių automobilių gamintojai "Spyker Cars" pagaliau pavyko įsigyti švedų automobilių gamintoją "Saab". Tačiau Vladimiras Antonovas Švedijos bendrovėje nepageidaujamas.

Davė 25 mln. JAV dolerių

Finansinių sunkumų spaudžiama "General Motors" bendrovę "Saab" ketino parduoti dar praėjusių metų pabaigoje. Tačiau paaiškėjus, kad su būsimu "Saab" pirkėju "Spyker Cars" yra susijęs vienas "Snoro" savininkų – rusų kilmės verslininkas V.Antonovas, sandoris buvo sustabdytas. Derybos atnaujintos tik šiam pasitraukus iš "Spyker Cars" valdybos ir perleidus valdytą akcijų dalį bendrovės vadovui Victorui Mulleriui.

"General Motors" tokio savo reikalavimo tuo metu neaiškino, o pats V.Antonovas teigė, kad iš sandorio jis buvo išstumtas dėl savo tautybės. Vis dėlto iš "Spyker Cars" akcininkų gretų pasitraukęs V.Antonovas ryšių su šia bendrove nenutraukė. Jo vadovaujama finansų bendrovė "Convers Group" skyrė "Spyker Cars" pirmuosius 25 mln. JAV dolerių bendrovei "Saab" įsigyti.

Iš viso už naująjį pirkinį "Spyker Cars" turėtų sumokėti 74 mln. JAV dolerių grynaisiais ir 326 mln. JAV dolerių vertės vardinėmis naujos bendrovės, kuri veikiausiai bus pavadinta "Saab Spyker Automobiles", akcijomis. "Spyker Cars" vadovai teigia jau turį surinkę 50 mln. JAV dolerių, likusią sumą ketinama gauti iki vasaros.

"General Motors" už "Saab" akcijas 1990-ųjų pradžioje sumokėjo 700 mln. JAV dolerių sumą, kuri šiandien būtų lygi 1,14 mlrd. JAV dolerių. Tad koncernas nuostolingo pirkinio atsikratė už keliolika kartų mažesnę sumą, negu buvo sumokėjęs pats.

Prie "Saab" neprileis

Atrodo, kad "General Motors" taip pat suprato, jog taip lengvai rusų verslininkų įtakos neatsikratys, todėl į pardavimo sandorį įtraukė kelis saugiklius.

Kaip pranešė naujienų agentūra "Deutsche Welle", viena "Saab" pardavimo sutarties sąlygų numato, kad ateinančius šešetą metų V.Antonovas negalės dalyvauti valdant švedų bendrovę. O būtent per tiek laiko "Spyker Cars" turės iš bendrovės "General Motors" išpirkti privilegijuotąsias akcijas.

Beje, agentūros žiniomis, neprileisti V.Antonovo prie "Saab" vairo koncernui "General Motors" rekomendavo amerikiečių Centrinis žvalgybos biuras, mat įtariama, kad verslininkas gali turėti ryšių su nusikalstamomis grupuotėmis.

Įtarimus dėl neskaidrios V.Antonovo veiklos sustiprina ir Jungtinės Karalystės institucijų sprendimas neįsileisti "Snoro" banko. Praėjusiais metais "Snoras" buvo pasiskelbęs, kad ketina įsteigti filialą Londone, tačiau šios šalies Finansinių paslaugų priežiūros institucija to daryti neleido, mat "Snoro" akcininkai pateikė klaidinamą informaciją.

Tikisi gauti paskolą

Nors "Saab" iš nuostolių nesugeba išbristi nuo 1990-ųjų, tai nebūtinai toks prastas pirkinys, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Įsigijusi gamintoją "Saab", "Spyker Cars" gali tikėtis didžiulės paskolos iš Europos investicijų banko. Be to, už maždaug 400 mln. eurų dydžio paskolą yra pasiryžusi laiduoti pati Švedijos vyriausybė. Tokiu būdu "Spyker Cars" po sandorio gaus maždaug 7 kartus daugiau pinigų, negu jai kainavo įsigyti "Saab". Bendrovė "Spyker Cars" reikalingas procedūras paskolai gauti nori atlikti kuo greičiau.

Jeigu "Spyker Cars" iš tiesų ketina atgaivinti "Saab", tai kol kas primena neįmanomą misiją. Praėjusiais metais "Saab" visame pasaulyje pardavė 40 tūkst. automobilių. Naujieji gamyklos savininkai tikisi šį skaičių iki 2012-ųjų padidinti du tris kartus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų