Pereiti į pagrindinį turinį

Bejėgiam kačiukui surengė egzekuciją

2013-06-14 11:15
Bejėgiam                 kačiukui surengė egzekuciją
Bejėgiam kačiukui surengė egzekuciją / Gyčio Petrausko nuotr.

Nuo besąlygiškos meilės iki neįtikėtino žiaurumo. Toks yra žmonių santykis su gyvūnais. Ir nei viena, nei antra, regis, pastaruoju metu nebestebina. Tačiau Alksnynės rajone įvykęs incidentas šokiruoja – kačiukas, lyg kokia virvelė, buvo įspraustas į durų rankeną ir paliktas ten kankintis.

Gaisrininkų pagalbos neprireikė

Trečiadienio vakarą Alksnynės gyventojams bei praeiviams teko stebėti neįprastą reginį – tarp masyvių rūsio durų bei rankenos įstrigusį kniaukiantį kačiuką ir nesėkmingai jį išgelbėti bandančių žmonių būrį.

Pirmieji kniaukiantį gyvūną pastebėjo atsitiktinai pro šalį ėję jaunuoliai, kurie nedvejoję čiupo kačiuką ir laikė, kad jis nepasismaugtų. Kiti praeiviai pradėjo ieškoti pagalbos.

„Iš karto bandėme išvaduoti kačiuką: atsargiai išstumti galvytę, tačiau to nepavykus padaryti paskambinome ugniagesiams, taip pat prašėme šalia vaikštinėjančių namo gyventojų atnešti kokį atsuktuvą, kad galėtume nuimti rankeną“, – pasakojo įvykio liudininkas Rytis.

Operatyviai atvykusių ugniagesių pagalbos nebeprireikė, mat žmonės patys išvadavo gyvūnėlį.

Įvykio liudininkai sutartinai teigė, kad kačiukas savo galvos į rankeną įkišti pats tikrai negalėjo.

„Kačiukas pats tikrai negalėjo užšokti pusmetrį ant rankenos ir dar įkišti galvą“, – žmonės neabejojo, kad tai niekdarių darbas.

Esą tai vienas iš daugelio žiauraus elgesio su gyvūnais pavyzdžių, apie daugelį kurių net nesužinome.

Šunį apmėtė akmenimis

Gyvūnų prieglaudos „5 pėdutės“ atstovė Simona Šakinytė „Klaipėdai“ pasakojo, kad prieglaudos darbuotojams nors ir nedažnai tenka susidurti su žmonių nuskriaustais gyvūnais, bet šie įvykiai būna itin žiaurūs.

„Per savo savanorystės metus prisimenu kokius tris keturis tokius atsitikimus“, – bandė suskaičiuoti S. Šakinytė.

Prieglaudos savanorė prisiminė prieš penkerius metus įvykusią istoriją, kai į prieglaudą buvo atvežtas didelis šuo, kurį kieme vaikai užmėtė akmenimis esą dėl to, kad buvo senas ir sunkiai vaikščiojo.

„Buvo labai sunki situacija, jo išgelbėti nepavyko“, – skaudžia patirtimi dalijosi moteris.

Išmetė iš penkto aukšto

Dėl kitos istorijos prieglauda kreipėsi net į policiją.

„Katino šeimininkė specialiai iš penkto aukšto išmetė savo augintinį. Jam lūžo kojytės ir žandikaulis“, – pasakojo S.Šakinytė.

Vis dėlto tyrimas buvo nutrauktas, nes šeimininkė pasiaiškino esą kačiuką tokiu būdu norėjo perduoti apačioje stovėjusiam pažįstamam žmogui.

„Po kurio laiko šeimininkė norėjo atsiimti savo katiną, tačiau gyvūnui buvome radę laikinus namus ir moteris gyvūno neatgavo“, – pasakojo gyvūnų prieglaudos savanorė.

Kaltina sumaterialėjimą

S.Šakinytės manymu, šiuo metu žmonėms labiausiai trūksta atsakomybės. Atsiranda net tokių, kurie prieglaudoje palieka 10 metų namie augintus gyvūnėlius.

„Žmonėms labiau rūpi nauja sofa, mašina, o gyvūnas yra nenaudingas “daiktas„, kurį galima šiandien pasiimti, o rytoj išmesti. Galbūt dėl to ir vaikams atrodo, kad katinui galima galvą nutraukti ar su juo žaisti futbolą“, – piktinosi žmonių nesupratingumu savanorė.

Prieglaudos darbuotojos manymu, smurtą prieš gyvūnus geriausiai sustabdytų tinkamas pavyzdys.

„Nereikia moralizuoti, aiškinti, reikia rodyti pavyzdį, kad, pavyzdžiui, aš turiu šunį ir mes abu laimingi, nes jis negyvena pririštas prie būdos“, – pasakojo S. Šakinytė, kuri įsitikinusi, jog svarbiausia šviesti vaikus, nes suaugusiųjų jau nebeišauklėsi.

Skriausdami gyvūną išlieja agresiją

Psichologė Vilma Mažeikienė mano, kad polinkis smurtauti prieš gyvūnus atsiranda dar vaikystėje.

„Apskritai mūsų gyvenime yra daug smurto. Smurtas gimsta šeimoje, ypač jei smurtaujama vaiko atžvilgiu. Tokie vaikai dažniausiai agresyviai elgiasi su savo bendraamžiais arba tą agresiją išlieja ant gyvūnų“, – akcentavo specialistė, pridūrusi, kad čia pasireiškia ir smurtas prieš silpnesnius.

Psichologės teigimu, vaikas, nerandantis kur išlieti savo agresijos, griebiasi to, kuris negali apsiginti. Taip pat ir suaugusiųjų pasaulyje – kai nesprendžiamos psichologinės problemos kaupiamos, jos agresijos forma išliejamos ant pirmos pasitaikiusios, apsiginti negalinčios aukos.

Už žiaurų elgesį su gyvūnais baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų