Pereiti į pagrindinį turinį

Griaunamas dar vienas sovietinis palikimas: vietoj jo – gėlynai ir intrigą keliančios skulptūros

2024-08-23 15:37

Kretingos dvaro parke griaunamas sovietmečiu statytas technikumo bendrabutis. Vietoje jo bus atkurti grafų Tiškevičių rūmų parko gėlynai ir galbūt fontanai bei keturių deivių skulptūros. Jos itin intriguoja, nes sovietmečiu dingo, tad muziejininkai ketina inicijuoti šių lobių paieškas.

LNK vaizdo įrašo stop kadrai, Kretingos rajono savivaldybės nuotr.

Kadaise Kretingos dvaro parke buvo technikumo auklėtinių bendrabutis, vėliau veikė kelios įstaigos, buvo įrengti butai. Bet paskutiniai gyventojai iš namo iškelti prieš metus.

„Derėjomės ir per beveik metus suma išaugo iki 160 tūkst. – suma tapo įspūdinga. Suprantame, kad tai išskirtinis objektas, kurį patraukę turėsime visai kitokią dvaro teritoriją“, – teigė Kretingos meras Antanas Kalnius.

Nugriauti daugiabutį kainuos per 40 tūkst. eurų.

Kai kurie kretingiškiai mano, kad griovimas yra ne išeitis, kai jaunos ar nepasiturinčios šeimos neturi, kur gyventi. Anot Kretingos mero, neapsimoka investuoti kelis milijonus į avarinės būklės pastatą. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Sovietinis bendrabutis – antras pastatas, kurio nelieka grafų Tiškevičių dvaro parke. Prieš 9 metus griuvo ir prie rūmų fasado prisišliejęs Žemės ūkio technikumas. 

„2015 metais, kai griovėme mokyklą, buvau tarp tų tarybos narių, kurie sakė: „ką jūs darote, nugriausime, vietoje to, kad panaudotume“. Dabar galiu lenkti galvą ir sakyti, kad buvo teisingas sprendimas“, – pripažino A. Kalnius.

Sklando gandai, kad jos išgyveno karą ir pokario metu tvarkant parką skulptūros buvo nuverstos ir kažkur, galimai, parke užkastos.

Muziejininkai sako, kad vietoje daugiabučio sieks atkurti buvusią Tiškevičių rūmų parko reprezentacinę erdvę. Tokią, kokia ji išlikusi senose nuotraukose.

„Patys puošniausi gėlynai todėl, kad čia buvo įkurti prancūziško stiliaus parko gėlynai. Teritorijoje buvo skulptūros, kurios ir kelia intrigų, kur jos dingo“, – kalbėjo Kretingos muziejaus vadovas Romandas Žiubrys.

Keturios graikų deivės iš rūmų parko dingo sovietmečiu.

„Sklando gandai, kad jos išgyveno karą ir pokario metu tvarkant parką skulptūros buvo nuverstos ir kažkur, galimai, parke užkastos“, – pasakojo Kretingos muziejaus vadovas.

Muziejininkai nori sutvarkyti takus, juos apšviesti. O ateityje tikisi atgaivinti ir buvusį bravoro pastatą su rūsiais.

„Vargu, ar Tiškevičius varė „naminukę“. Gal spiritą ir varė, nes dvaruose buvo vadinamos vaistinėlės, kuriose gausu užpiltinių, bet galėjo būti ir kitokių gėrimų. Neatmetame, kad kada nors čia gali atsirasti edukacinė erdvė, kurioje galėtumėme susipažinti su dvariškos kultūros dalimi“, – sakė R. Žiubrys.

Kretingos valdžia jau paskelbė konkursą dvaro sodybos spirito varyklos pastato atnaujinimo projektavimo darbams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
senis

baisūs laikai buvo vagiam valdžioje kalėjimas su turto konfiskavimu vot jie iki šiol ir negali užmiršt tu laiku kaip baisu buvo ne taip kaip dabar kuo daugiau pavagi tuo teisesnis esi.
0
0
Taigi

svarbiausia pabrėžti, kad "sovietinis palikimas", norstai yra LTSR laikotarpiu statytas paprasčiausias pastatas, jokios įtakos dabartinei ideologijai, žmonių politinėms pažiūroms ir pan. nedarantis. Strapsniu svarbiausia "pasipiarinti?"
0
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų