Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centras vaikams ir jaunimui atveria naujų patirčių duris

2024-09-06 02:00 diena.lt inf.

Iki rugsėjo 1-osios likus dar keletui dienų, Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro rūmai jau šurmuliavo gyvybe. Baigiantis vasarai įstaiga tradiciškai paskelbia mokinių priėmimą į gausybės būrelių bei studijų užsiėmimus. Kaip pripažino jaunimo centro direktorius Ramūnas Kaubrys, į kai kuriuos jų vietos ištirpsta jau kone pirmosiomis registracijos dienomis.

Visada sulaukia sugrįžtančiųjų

„Neformaliojo ugdymo programos mūsų įstaigoje yra ne ilgalaikės, o trunka vienus metus. Todėl kasmet baigiantis vasarai iš naujo renkame būsimųjų mokinių grupes. Ir, žinoma, nemažą dalį sudaro tie vaikai, paaugliai, kurie pas mus užsiėmimus lankė ir pernai, užpernai ar dar ankstesniais metais“, – pasakojo Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro (KKLJC) vadovas.

Prieš pustrečių metų įstaigos vairą perėmęs R. Kaubrys pasidžiaugė, jog per šį laikotarpį neformaliojo ugdymo programas besirenkančių moksleivių skaičius nuosekliai augo.

Praėjusiais mokslo metais aštuoniose miesto vietose veikiantys KKLJC būreliai ir studijos pritraukė apie 1,2 tūkst. vaikų ir jaunuolių, kurių amžius siekia nuo 4 iki 19 metų. Ir tai nenuostabu – čia mėgstamą veiklą pagal įvairiausius poreikius randa ir maži, ir dideli.

„Jau tradiciškai susiklostė, kad pagrindinės mūsų kryptys – meno dalykai. Tačiau šiandien orientuojamės ir į platesnius horizontus“, – sakė R. Kaubrys.

Kaip pripažino įstaigos vadovas, KKLJC šokių ansambliai „Vijurkas“, „Junga“, „Inkarėlis“, „Aurora“, dailės studija „Varsa“, taip pat teatro studijos „Aušra“, „Svajonė“, „Trepsė“, dainavimo studijos „Junior City Jazz“, „Belcanto“ bei „Keberiokšt“, akvarelės, fitodizaino, gitaros ir alternatyvaus meno studijos visada sulaukia gausaus dėmesio.

KKLJC nuotr.

Naujovės netruko išpopuliarėti

„Didžiuojamės ir vieninteliu tokiu visame Klaipėdos krašte istorinio šokio ir muzikos ansambliu „Dolce muzika“ – jo nariai, pasidabinę XVI–XVIII a. kostiumais, puošia beveik visas miesto šventes. O mūsų „Ralio“ ansamblis garsėja kaip aktyvus Lietuvos tautinės muzikos sambūrių dalyvis. Jame grojama skrabalais, kanklėmis ir kitais liaudiškais instrumentais. Kai šios studijos dalyviai pasirodo koncertuose, salėje nuolat girdžiu: „Vau!“ – šyptelėjo pašnekovas. – Džiugu, kad mano vadovavimo įstaigai metu įkurtos keramikos, kūrybinio rašymo ir žurnalistikos, fotografijos studijos taip pat tapo labai populiarios, o naujajame dailės būrelyje „Šeštadienio dirbtuvėlės“ praėjusiais mokslo metais netgi nebetilpo visi norintieji.“

Mūsų tikslas – kad kuo daugiau vaikų įsitrauktų į įdomias veiklas, užuot nesaugiai leidę laiką gatvėse ar tuščiai tūnoję išmaniuosiuose įrenginiuose.

Kaip pasakojo pašnekovas, šiuo metu ypatingo dėmesio sulaukė keramikos studija – įrengtas naujas kabinetas, o prie komandos prisijungė dar vienas mokytojas. Naujausios ugdymo programos – teatralizuoto dainavimo studija, būreliai „Šokim su mama“ ir „Šokim su šeima“.

„Gal kiek sunkiau sekasi patraukti dėmesį būreliais, kurių pavadinimai truputį užkoduoti, pavyzdžiui, edukacinės meninės raiškos studija. Todėl skiriame papildomų pastangų siekdami ištransliuoti, kad būtent ši studija skirta patiems mažiausiems – joje stiprinamos vaikų kompetencijos ruošiantis tapti pradinuku. Čia jie taip pat piešia, lipdo, vaidina“, – pasakojo KKLJC vadovas.

KKLJC nuotr.

Laisvė jaustis tikruoju savimi

Vienas ryškiausių jaunimo centro išskirtinumų – čia vykstančiuose neformaliojo ugdymo užsiėmimuose bendraujama laisviau nei bendrojo lavinimo mokykloje, todėl vaikas gali labiau atsipalaiduoti, būti tikruoju savimi. Be to, prioritetas skiriamas būtent saviraiškos galimybėms.

„Mūsų tikslas – kad kuo daugiau vaikų įsitrauktų į įdomias veiklas, užuot nesaugiai leidę laiką gatvėse ar tuščiai tūnoję išmaniuosiuose įrenginiuose, – pabrėžė pašnekovas. – Be to, neturime kažkokių atsiskaitymų, įvertinimų, nėra jokios prievartos. Žinoma, su mūsų moksleiviais dirba labai stiprūs pedagogai, kurie, įžvelgę vaiko potencialą, jį kryptingai plėtoja – tada siekiama ir akademinių rezultatų, ruošiamasi konkursams, olimpiadoms.“

Jaunimo centro būrelių ir studijų užsiėmimai atveria duris ne tik naujoms įvairiausių veiklų patirtims bei praturtina laisvalaikį vertingais įgūdžiais.

„Į veiklas susirenka tam tikros srities mėgėjai, o tai sukuria visus vienijančią bendravimo temą, padeda lengviau susirasti nuoširdžių bendraminčių. Užsiėmimai dažniausiai vyksta nedidelėmis grupėmis, tad tai jau savaime skatina artimesnį bendravimo ryšį“, – sakė įstaigos vadovas.

KKLJC nuotr.

Nuo Europos iki Indonezijos

R. Kaubrio pastebėjimu, dalyvauti KKLJC neformaliojo ugdymo užsiėmimuose vaikus motyvuoja ir tai, jog jie ryškiai matomi įvairiuose šalies bei tarptautiniuose renginiuose, konkursuose, kuriuose neretai pelnomos aukščiausios prizinės vietos.

„O matomi esame visame pasaulyje. Sunku būtų viską ir išvardyti. Ypač plati dailės būrelių tarptautinė sklaida. Mūsų mokinių darbai eksponuojami nuo ES šalių iki Tailando ar Indonezijos. Pavyzdžiui, ne taip seniai šokių studijos „Junga“ nariai dalyvavo grandioziniame tarptautiniame konkurse, kuris vyko kruiziniame laive. Be abejo, tokios įvairialypės galimybės vaikams vėlgi atsiveria dėl mūsų mokytojų profesionalumo ir aktyvumo“, – kalbėjo pašnekovas.

Įstaigos vadovas primena – pagrindinis moksleivių priėmimas į naujųjų mokslo metų užsiėmimus vyks iki rugsėjo 27-osios: „Nors kiekvienas gali laisvai pasirinkti norimą veiklą, daugelio būrelių ir studijų vietos užsipildo labai sparčiai, todėl delsti neverta. Be to, tėveliai turėtų įvertinti, kad kaip biudžetinė savivaldybės įstaiga aukščiausios kokybės užsiėmimus siūlome už simbolinį mokestį.“

R. Kaubrys pasidalijo ir ambicingais netolimos ateities planais. „Pamažu judame pastato Puodžių gatvėje atnaujinimo link, šiuo metu rengiama statinio projektavimo užduotis. Viena vizijų – didžiulėje šio pastato palėpės erdvėje įsteigti medijų centrą, kuris leis skirti dar daugiau dėmesio šiuolaikinėms skaitmeninėms technologijoms“, – sakė KKLJC vadovas.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Šokių ansablis „Aurora“?

Suprantu, kad oficialiai aiškina, jog tai romėnų deivės vardu pavadintas, tačiau tik akli nemato kad tai sovietino išgamų bolševikų nostalgiko išsidirbinėjimas.
1
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų