Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė verčia minti pėdalus

2009-04-10 09:00
Krizė verčia minti pėdalus
Krizė verčia minti pėdalus / V.Liaudanskio nuotr. Vis daugiau miestiečių dviratį vėl atranda ir kaip pramogą, ir kaip pigiausią transporto priemonę.

Atšilus orams vis daugiau klaipėdiečių automobilius iškeičia į dviračius. Dviračių pardavėjai džiaugiasi, kad sunkmetis jų verslo nepalietė - šių transporto priemonių paklausa vis auga.

Važiuoja ir į darbą

Nors dėl per kelerius metus vis brangusių žaliavų šiemet dviračiai kainuoja apie 10-15 proc. brangiau nei pernai, jų pardavimai nemažėja. Verslininkai tvirtina, kad tik pagerėjus orams jų parduotuves užplūdo pirkėjai - dažniausiai šeimos, kurios dviračius įsigyja siekdamos nebrangiai, tačiau turiningai praleisti savo laisvalaikį.

"Kai tik pasirodė saulutė, iškart sulaukėme nemažai pirkėjų - daugiausiai žmonės perka kelioninius dviračius, taip pat ir vaikiškus. Pastebėjome, jog vis daugiau klientų dviračius renkasi pramogai - jie įvertina, kad tai puiki laisvalaikio praleidimo forma. Vieną kartą investavęs, pramogauti galėsi ilgai", - tikino Klaipėdoje įsikūrusios parduotuvės "Dviratis Tau" vadovas Antanas Razmas.

Anot jo, nemažai klientų dviračius renkasi ir kaip kasdienę transporto priemonę, kuri yra ne tik ekologiška, bet ir pigi. "Žmonės dviračiais ne tik pramogauja ar sportuoja, bet ir važiuoja į darbą. Manau, tai šiek tiek lėmė ir sunkmetis, nes vykti į darbą viešuoju transportu ar nuosavu automobiliu atsieina ne taip ir pigiai", - įsitikinęs A.Razmas.

Ateities neprognozuoja

A.Razmo skaičiavimais, vidutiniškai suaugusiojo dviračiui išleidžiama 1,3 tūkst., o vaikiškam  - apie 400 litų. Pasak parduotuvės vadovo, nors dauguma klientų norėtų įsigyti iki 1 tūkst. litų kainuojantį dviratį, tokie dažniausiai būna ne itin kokybiški, taip pat nepatogūs ar sunkūs.

"Tokiems klientams, kurie daug keliauja ir kartu vežasi dviračius arba gyvena daugiabučiuose, kur juos reikia užsinešti į viršų, patariame įsigyti lengvus - aliuminio rėmo dviračius. Tačiau jie kainuoja brangiau", - pabrėžė A.Razmas.

Vis dėlto nors pastaruoju metu dviračių parduodama vis daugiau, prognozuoti, koks bus šiųmetis dviračių pardavėjų pelnas, pašnekovas nesiryžta.

"Tie, kurie buvo suplanavę pirkti dviračius, dabar ir perka, tačiau ar jų paklausa nesumažės, paaiškės vasarą, kai dviračių pirkimas būna aktyviausias", - teigė A.Razmas.

Perka ir už 200 litų

Dviračių gamintojos bendrovės "Saginda" bei parduotuvių tinklo "Dviratis plius" mažmenos padalinio vadovė Asta Kvedarienė taip pat patikino, kad pardavimai šiemet nė kiek ne mažesni nei pernai. Pirkimui įtakos turėjo ir tai, kad šiemet visi jie kainuoja nuo 70 iki 200 litų brangiau.

"Teko pabranginti, nes išaugo išlaidos metalui, padangoms, gumai, tačiau didesnės kainos klientų neatgrasė. Priešingai, jau tris savaites prekyba vyksta labai intensyviai, ypač savaitgaliais. Klientai ateina pirkti visai šeimai. Tuomet ir nuolaidas taikome", - pasakojo A.Kvedarienė.

Pašnekovės teigimu, vos prieš kelias dienas pasibaigė jų inicijuota velykinė akcija, kurios metu visiems lietuviškiems dviračiams buvo taikoma 30 proc. nuolaida. Žmonės šiuos dviračius tiesiog išgraibstė. Panašių akcijų, anot vadovės, jų parduotuvėse galima rasti nuolatos.

Pasak A.Kvedarienės, šiemet pinigų dviračiams išties negailima - jei anksčiau pirkėjai dažniau rinkdavosi 500-600 litų kainuojančius dviračius, tai šiemet vidutiniškai vienam suaugusiojo dviračiui išleidžiama apie 1,2-1,7 tūkst., o vaikiškam - 200-300 litų.

Pašnekovė patikino, kad vis aktyviau perkama ir išsimokėtinai. Populiarūs ir dovanų čekiai.

Per atostogas - kelionė

Kitos dviračių parduotuvės "G.M.Umarai" savininkas Gintautas Umaras tikino, kad lietuviai dar nėra tokie dviračių mėgėjai, kokie yra kitų Europos šalių gyventojai. Tačiau jis teigia pastebėjęs, jog susidomėjimas kasmet auga. Be to, vis daugiau žmonių, anot jo, atostogų metų renkasi būtent keliones dviračiais.

"Džiugu, kad lietuviai pagaliau suvokia, kad dviratis yra puiki laisvalaikio praleidimo forma ir sportas kartu. Juk daugiausiai žmonės kenčia nuo širdies kraujagyslių ligų, o dviratis - puiki to profilaktika. Smagu, kai žmonės vis dažniau nusipirkę dviračius keliauja po Lietuvą, užuot beprasmiškai laiką leidę Turkijos paplūdimiuose", - kalbėjo G.Umaras.

Vis dėlto, anot pašnekovo, dar turėtų praeiti nemažai metų, kad lietuviai dviračius pamėgtų taip, jog juos rinktųsi vietoj kitų transporto priemonių.

Pigių jau nebenori

G.Umaras teigė pastebėjęs, kad pastaruoju metu žmonės, pirkdami dviračius, gerokai atidžiau juos renkasi - jei anksčiau daugelis ieškodavo pigių, dabar vis dažniau atsižvelgiama į kokybę.

"Krizė duoda naudos, nes pirkėjai tapo sąmoningesni, jie nebepuola stačia galva pirkti bet ko, dabar jau žiūrima į daug įvairių niuansų, išbandomi įvairūs variantai. Klientas dažniausiai prašo ne paties geriausio, bet ir ne pigiausio dviračio. Žmogus žino, kad geras ir kokybiškas dviratis tarnaus tikrai ilgai", - įsitikinęs G.Umaras.

Savininko teigimu, jei pirkėjas nori įsigyti kokybišką dviratį, jis turi būti pasiryžęs pakloti vidutiniškai apie 1,4-1,8 tūkst. litų. Ypač aukštos kokybės arba sportiniai dviračiai kainuoja nuo 2,5 tūkst. litų.

Vis dėlto, jo teigimu, galima rasti ir ekonomiškesnių, bet ne ką prastesnių dviračių, tačiau pirkti kainuojančių pigiau nei 1 tūkst. litų, anot jo, nevertėtų. "Dviračiai, kainuojantys iki tūkstančio, dažniausiai būna nepatogūs, nekokybiški, o kai kurie dar ir kenksmingi", - tikino jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų