Pereiti į pagrindinį turinį

Kuršių nerijos miškuose – elito medžioklės (papildyta)

2010-11-12 05:00
Kova: Klaipėdos universiteto plotuose su ginklais pramogaujantys žinomi klaipėdiečiai paskatino įtarimus apie rengiamas komercines medžiokles.
Kova: Klaipėdos universiteto plotuose su ginklais pramogaujantys žinomi klaipėdiečiai paskatino įtarimus apie rengiamas komercines medžiokles. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dėl medžioklės Kuršių nerijos kraštovaizdžio draustinyje įsiplieskė dar neregėtos aistros. Elitui priskiriamų medžiotojų grupės susiriejo dėl plotų, kuriuose galima daigoti žvėris.

Paklojo briedį

Kuršių nerijos nacionaliniame parke Klaipėdos universitetui moksliniams tikslams skirtuose plotuose surengta medžioklė ant kojų sukėlė gamtosaugininkus.

Vieną šeštadienį gavę pranešimą, kad, prisidengus moksliniais tyrimais, nerijoje organizuojamos komercinės medžioklės, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai skuodė tikrinti, kas šaudo nacionaliniame parke.

"Toks signalas buvo, tačiau pareigūnai nespėjo – medžioklė buvo pasibaigusi", – aiškino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Andrius Kairys.

Paaiškėjo, kad Klaipėdos universiteto organizuotoje medžioklėje akies taiklumą miklino žinomi uostamiesčio veikėjai, garsūs verslininkai ir Neringos politikai.

Universiteto infrastruktūros prorektorius Antanas Lukoševičius paaiškino, kad nušautas briedis pravers mokslui.

"Universiteto priežiūrai priskirti Karvaičių ir Lapnugario medžioklės plotai. Tai yra universiteto medžioklėtvarkos ir medžioklėtyros mokslinių tyrimų bazė", – tikino prorektorius.

Paklaustas, kokių rezultatų mokslo srityje per dvejus metus pavyko pasiekti medžiojant nerijos miškuose, A.Lukoševičius tikino, kad šie tyrimai vis dar atliekami.

"Kad rezultatų nėra paskelbta viešai, tai dar nereiškia, kad tokie tyrimai nevyksta", – tikino A.Lukoševičius.

Studentai varovais nedirba

Moksliniais tikslais Klaipėdos universiteto organizuotoje medžioklėje pačių mokslo žmonių nebuvo daug. Tąkart nerijoje ankstyvą rytą išsirikiavo 21 medžioklis: politikai, žinomi verslininkai ir šiaip įtakingi asmenys.

Šautuvais nešini susirinko Neringos savivaldybės tarybos narys Arūnas Eimutis su kitu kolega Darbo partijos atstovu Dariumi Jasaičiu, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos Neringos skyriaus vadovas Arūnas Čiunka.

Įmonės "Solorina" vadovas Mindaugas Bartkėnas tą šeštadienį taip pat tykojo grobio. Tarp įtakingų asmenų puikavosi ir vieno viešbučio savininkas, kiti verslininkai.

"Buvo ir studentų. Ne, jie varovais nedirba. Tačiau turime pripažinti, kad universitete tėra 2–3 medžiotojai. Tačiau įstatai mums leidžia pasikviesti specialistų iš šalies", – aiškino A.Lukoševičius.

Dėl medžioklės – deklaracija

Pasak A.Lukoševičiaus, prie aukštosios mokslo įstaigos dėstytojų legaliai prisijungė tie verslininkai ir politikai, kurie panoro remti universitetą.

"Mes privalome vykdyti selekcinę atranką, prižiūrėti šiuos plotus. Universitetas tam lėšų neturi, o remti mokslo įstaigą nėra draudžiama. Klaipėdiečiai verslininkai ar privatūs asmenys geranoriškai parėmė", – tikino A.Lukoševičius.

Prorektorius aiškino, kad lėšų reikia medžiotojų bokšteliams, pašarui žvėrims.

Tą šeštadienį akies miklumą išbandė ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Šarūnas Reikalas, Neringos policijos viršininkas Sigitas Šveikauskas, advokatas Remigijus Jakštas, Klaipėdos savivaldybės narys Egidijus Sabataitis.

Pastarasis tam, kad galėtų nerijoje gainiotis raguočius ir šernus, buvo net deklaravęs gyvenamąją vietą Neringoje. Tačiau tai vos nekainavo politikui uostamiesčio tarybos mandato.

Pernai spalį iš Vyriausiosios rinkimų komisijos sulaukęs žinių apie į Neringą išsikrausčiusį politiką, Klaipėdos meras Rimantas Taraškevčius puolė aiškintis, kodėl Klaipėdos valdžioje įsitaisė svetimo miesto veikėjas.

Tą kartą E.Sabataitis per vieną dieną ir vėl prisiregistravo Klaipėdoje.

Šiam medžiotojų klubui priklauso ir pats Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovas Tomas Tukačiauskas.

"Klaipėdai" nepavyko išsiaiškinti, kaip direkcijos vadovui sekėsi medžioklėje, – valdininkas šiuo metu atostogauja.

Pomėgis supriešino

Du universiteto medžioklės plotai apima Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės gyvenvietes. Mažoji nerijos miškų dalis atiteko anksčiau visoje Neringoje šeimininkavusiam medžiotojų būreliui "Girinis".

"Spėju, kad nepasitenkinimą ir gandus skleidžia šio būrelio nariai", – spėlionėmis dalijosi A.Lukoševičius.

Būrelio gretas sudaro kita įtakingų ir žinomų žmonių grupė.

Su "Girinio" nariais medžioja KNNP vadovo T.Tukačiausko pavaduotojas Viktoras Kolokšanskis. Sykiu savaitgalius leidžia ir Neringos policijos viršininko S.Šveikausko pavaduotojas, Kriminalinės policijos vadovas Žilvinas Kiaušas, kiti žinomi žmonės.

Kad nidiškiai, pasitelkdami vieną kitą įtakingesnį klaipėdietį, iš tiesų plakasi tarpusavyje dėl medžioklės plotų, byloja ir tai, kad kiekviena pusė akylai seka antrosios žingsnius.

Vos pasklidus žiniai, kad universiteto medžiotojų klubo nariai atšventė sėkmingą briedžio medžioklę, gandai apie tai nusirito ir iki Vilniaus.

Sėkmės šakeles už kepurių kaišę "universitetininkai" pavyduoliams taip pat bandė įkąsti: "O jie prieš kurį laiką nuo kelio į bagažinę susivertė mašinos partrenktą briedį. Kur utilizavimo aktas? Nėra? Juk faktas apie avariją užfiksuotas".

"Man ne prie širdies"

Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus taip pat tikino, kad jam teko atsakinėti į vieno interesanto klausimus dėl mokslo įstaigos organizuojamų medžioklių.

"Žmogus nesuprato, kokie moksliniai tyrimai atliekami medžioklėje. Aš, tiesą sakant, nelabai ir gilinausi. Žinau, kad yra įstatai, kad patvirtinta programa šiai veiklai. Nesu medžiotojas, todėl visa tai – man ne prie širdies", – tikino V.Žulkus.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas A.Kairys taip pat tikino mažai domėjęsis, kokių mokslo aukštumų nerijos miškuose yra pasiekę universiteto medžiotojai.

"Reikia pasižiūrėti, kokią programą ir ataskaitas jie yra pateikę. Tiek su šiais medžiotojais, tiek su iki tol medžiojusiu būreliu problemų būdavo", – aiškino A.Kairys.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotojas V.Kolokšanskis universiteto medžiotojų veiklą atsisakė komentuoti.

"Nebūtų garbinga, – priklausau kitam medžiotojų būreliui. O kaip pareigūnas sakyčiau, jog man svarbu, kad tik gyvūnų populiacija būtų reguliuojama tinkamai", – tikino pareigūnas.

Licencijas medžioklei išduoda Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas.

"Universitetas buvo gavęs dvi licencijas, tačiau dvi iš jų buvo nurašytos dėl dviejų kelyje partrenktų briedžių. Trečioji licencija buvo išnaudota per šią medžioklę", – aiškino prorektorius A.Lukoševičius.

Rinkliavų nėra, tik aukos

Klaipėdos universiteto prorektorius A.Lukoševičius atrėmė kaltinimus organizuojant komercines medžiokles.

"Tai netiesa. Iš 46 į medžiotojų sąrašą įtrauktų žmonių į universiteto sąskaitą pinigų pervedė tik penki. Jei mes rinktumėme pinigus už galimybę pamedžioti nerijoje, tai būtų komercinė medžioklė", – aiškino A.Lukoševičius.

Prorektorius pripažino, kad iš aukotojų šiuo metu yra surinkta 1,5 tūkst. litų.

Anksčiau medžioklės plotuose šeimininkavęs būrelis "Girinis" esą yra bandęs rengti komercines medžiokles. Tačiau tai nepasiteisinę finansiškai.

Papildyta

2009-ais metais universiteto medžiotojai pastebėjo 25 briedžius, šiemet nerijoje priskaičiuota 60 šių raguočių.

2010-2001 metų sezonui išduotos 37 licenzijos strinų medžioklei.

2010-2011 metų sezonui išduotos trys licenzijos briedžių medžioklei.

2008-2009 metais universitetui nerijoje stirnų ir briedžių medžioklei licenzijų neišduota, leista medžioti tik šernus.

2008-2009 m. sumedžioti 68 šernai.

Praėjusį sezoną nušauta net 70 lapių, bei 46 mangutai.

Prokuratūros reikalas

Aurelija Stancikienė

Seimo narė, buvusi Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė

Tai juk mokslo imitacija. Kokia mokslinė medžioklė gali būti? Kaip jie gali pardavinėti tokius dalykus? Mano nuomone, teisinėje valstybėje taip būti negali. Aš pateikiau siūlymą medžioklės organizavimą Kuršių nerijoje perduoti nacionalinio parko direkcijai. O jei vyksta komercinė medžioklė – tai jau prokuratūros reikalas. Visus įpareigojimus kontroliuojant medžiokles turi Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas. Tačiau departamentas neveikia, jis – neįgalus. Parko direkcija rūpinasi ne tik gyvūnų apsauga, bet ir želdiniais, tai jie turi reguliuoti gyvūnų skaičių teritorijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų