Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos kurorte geriau nesusižeisti: gali nelikti skubios medicininės pagalbos?

2024-09-16 11:45

Didžiausiame Lietuvos kurorte geriau nesusižeisti. Klaipėdos universiteto ligoninės pertvarka palietė ir Palangos ligoninę. O planai riboti kurorte medicinos pagalbą sujudino ir vietos politikus, ir gyventojus. Didžiausias nerimas, kad Palangoje nebebus chirurgų. O meras ironizuoja, kad skubioji pagalba Palangoje dabar teiks taksi paslaugas.

LNK stop kadrai

Ir rudenį Palangoje pilna žmonių. Poilsiautojai, ypač vyresni, tikisi, kad medikai, ištikus nelaimei Palangoje, padės.

Palangos valdžia sako, kad kurorte daugeliui prireikia medikų pagalbos.

„Palanga per metus sulaukia 1,3 mln. turistų, taip pat čia nuolat daugėja gyventojų. Palangoje žmonės turi įsigiję antrą nekilnojamąjį turtą“, – kalbėjo Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Klaipėdos universiteto ligoninės pertvarka palietė ir Palangos ligoninę, joje veikę skyriai integruojami į naujai įsteigtas klinikas ir centrus.

Tai kurorte daliai žmonių pasėjo nerimą.

Kurorto valdžia itin sunerimo, kai po reorganizacijos Palangoje neliko chirurgų.

„Per patį piką pacientų skaičius yra nuo 40 iki 60, o pernai buvo vienas piko savaitgalis, kai per parą 75 pacientai kreipėsi skubios pagalbos. 50 proc. pacientų – smulkios traumos, kurias mūsų chirurgai iš karto sutvarko: susiuva, sugipsuoja“, – pasakojo Š. Vaitkus.

Ateis, pamatuos spaudimą ir siųs tave į Klaipėdą rimtam dalykui.

Nelikus kurorte chirurgų esą griūna ir skubi pagalba.

„Jeigu nebėra mediko, kuris galėtų atlikti chirurgines paslaugas, tai ji daugiau formali. Ateis, pamatuos spaudimą ir siųs tave į Klaipėdą rimtam dalykui“, – sakė Palangos meras.

Meras ironizuoja, kad skubiosios pagalbos ekipažai taps taksistais.

„Kas paskaičiavo, kokie nuostoliai yra važinėti per parą 40 kartų į Klaipėdą, nuvežti pacientą? Kitas dalykas, atvažiavęs pailsėti žmogus kartais neturi automobilio. Jį nuveža su vaikais, jis išlaukia ten kokias 4 val. ir grįžk kaip nori“, – kalbėjo Š. Vaitkus.

Klaipėdos universiteto ligoninė irgi sako srautus skaičiavusi. Ir tikina, kad gebės priimti visus vežamus iš Palangos pacientus.

„Skubi pagalba bus ir yra suteikiama 24 val. per parą, o esant poreikiui specializuotos pagalbos, pavyzdžiui, chirurginės, tie pacientai bus nukreipiami į mūsų ligoninės skubios pagalbos kliniką“, – aiškino KUL direktorius medicinai Antanas Gulbinas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Medikai tikina, kad jaudintis nereiktų ir per kurortinio sezono piką.

„Didinsime budinčių gydytojų skaičių Palangoje ir orientuosimės, kad vasaros mėnesiais dirbtų tiek terapinio, tiek chirurginio profilio gydytojai. Turime išlaikyti racionalumą ir užtikrinti pacientų saugumą“, – tikino KUL skubios pagalbos klinikos vadovas Marius Ellikas.

Anot medikų, kur kas prastesnė situacija su kitu kurortu – Neringa. Pusiasalis neturi ligoninės.

Skubi pagalba vasarą teikiama pirminės medicinos pagalbos centre, o iškilus rimtesnei bėdai ligonius tenka plukdyti per marias ir gabenti į Klaipėdą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų