Pereiti į pagrindinį turinį

Nelegalai iš Maroko į Klaipėdą atplaukė pasislėpę tarp apelsinų

2010-12-08 05:02
Apribojimai: laivu "New Hirotsuki" atplaukę nelegalai į uostą nebus įleisti, jie uždaryti į saugomą kajutę.
Apribojimai: laivu "New Hirotsuki" atplaukę nelegalai į uostą nebus įleisti, jie uždaryti į saugomą kajutę. / Redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos uoste prisišvartavo laivas, atgabenęs ne tik citrusinių vaisių siuntą, bet ir du nelegalus iš Maroko.

Į laivą – lynais

Su Panamos vėliava plaukiojantis laivas "New Hirotsuki" Lietuvos teritoriniuose vandenyse pasirodė dar antradienio naktį. Vakar po pietų jis įplaukė į uostą ir buvo prišvartuotas "Smeltės" teritorijoje.

Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai iš anksto žinojo, kad atkeliauja du nelegalai. Juodaodžiai į laivą tikriausiai pateko Nadoro uoste, Maroke. Tikėtina, kad 28-erių ir 16-os jaunuoliai įsliuogė į laivą švartavimosi lynais, kol vyko laivo krovos darbai.

Tik po kelių dienų laivo gelbėjimo valtyje buvo aptikti du sustirę migrantai. Vyrai neturėjo jokių asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų. Jie nekalba angliškai, tačiau gali susikalbėti prancūzų ir ispanų kalbomis.

Į uostą nepateks

Pagal jūrines konvencijas už nelegalių migrantų patekimą į trečias šalis atsako laivo, į kurį pavyko prasmukti įsibrovėliams, kapitonas.

Abu marokiečiai uždaryti laivo kajutėje, už jų saugumą atsako kapitonas. Jiems nebus leista patekti nei į Klaipėdos uostą, nei į šalį.

Tai ne pirmas toks atvejis. Anksčiau iš Afrikos į uostą yra atplaukęs ne vienas toks krovinį atgabenęs laivas, kuriame įgula akylai sergėdavo nelegalius migrantus. Į laivus tokie keliautojai patenka apsimetę uosto darbininkais, nepastebėti įsmunka lynais.

Dažniausiai Afrikos šalių piliečiai slepiasi triumuose. Prieš keletą metų vienas nigerietis bandė slapstytis triume su maisto produktais, kur vyravo neigiama temperatūra. Tąkart vyras nušalo kojas. Į Klaipėdos uostą buvo atplaukęs laivas, kuriame migrantas slėpėsi laivo kamino konstrukcijose.

Pabėgo iš saugomo laivo

Klaipėdos uoste pasieniečiams ir kitoms tarnybos yra tekę ieškoti pasprukusių nelegalių migrantų. Juodaodžiai tą kartą sugebėjo pabėgti iš laivo, nevaržomi perėjo uosto kompanijos teritoriją ir pėstute nukulniavo per visą Klaipėdą.

Pietinės miesto dalies pakraštyje prie degalinės gulinėjančius vyrus pamatė vieno pareigūnų atžala. Vaikas apie neįprastą reginį pranešė tėvui. Nelegalai buvo sučiupti po keliolikos minučių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų