Pereiti į pagrindinį turinį

Poilsio pajūryje ypatumai: automobiliu – į pliažą (papildyta)

2010-07-14 05:00
Požiūris: poilsiautojus papiktino automobilio "Audi" vairuotojas, kuris į paplūdimį atvyko, nepaisydamas žmonių srauto.
Požiūris: poilsiautojus papiktino automobilio "Audi" vairuotojas, kuris į paplūdimį atvyko, nepaisydamas žmonių srauto. / Portalo skaitytojo nuotr.

Kai kurių vairuotojų akiplėšiškumui vasarą nebelieka jokių ribų. Į žmonių nugultus paplūdimius jie vidury dienos veržiasi ne tik lengvaisiais automobiliais, bet jau ir sunkiasvoriais vilkikais.

Jūroje pylė benziną

Karštą vasaros dieną prie Girulių esančiame paplūdimyje laiką leidusius poilsiautojus papiktino automobilio "Audi" vairuotojo ir jo bendraminčio veiksmai.

Nors čia saulėje kaitinosi minia žmonių, jie kaip niekur nieko mašina įvažiavo į paplūdimį. Anot liudininkų, kompanionai į nieką nekreipė dėmesio – vos nekliudė poilsiautojų.

Jie taip pat piktinosi, jog į motociklą benzinas buvo pilamas jūroje.

"Neblogai žmonės atostogauja. Nei gamta, nei pavojus aplinkiniams nerūpi", – galvas kraipė vaizdo šokiruoti žmonės.

Užfiksavote pažeidėjus pliaže? Siųskite nuotraukas elektroniniu paštu [email protected].

 

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas tiria dar vieną panašų atvejį. Savaitgalį taip pat prie Girulių važinėjo prabangus visureigis BMW. Automobilis įvažiavo į pliažą, pilną žmonių, prisikabino vandens motociklą ir, lydimas piktų poilsiautojų šūksnių, išvažiavo.

Keturračiai – baisiausi

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki tvirtino, jog pasitaiko atvejų, kad paplūdimyje pažeidėjai užklimpsta ir nebegali išvažiuoti.

"Ne kartą teko matyti, kaip į pagalbą kviečia traktorių", – pasakojo gelbėtojas.

Anot jo, dažniausiai mašinas galima išvysti atokesnėse vietose – prie molo, Karklėje, prie vadinamosios Juodosios tvirtovės. A.Siakki teigė, jog pavasarį čia važinėjama ir krosiniais motociklais.

Transporto priemonės niokoja ir Pajūrio regioninio parko paplūdimius. Parko direktorius Darius Nicius tvirtino, jog daugiausia žalos pridaro keturračiai motociklai.

Šiemet Pajūrio regioninis parkas yra surašęs apie 20 protokolų dėl ne vietoje paliktų automobilių. Dar 30 atvejų tiriama. Per metus dėl važinėjimosi pliaže surašoma apie 70 protokolų.

"Vyraujant karštiems orams, paplūdimiuose ir jų prieigose yra tikras chaosas. Mašinų labai daug. Jaunimėlis važinėjasi ir pliažu. Dažniausiai taip elgiasi vietos gyventojai, žinantys, kur galima įvažiuoti į pliažą", – pabrėžė D.Nicius.

Gelbėtojų prašo pagalbos

Palangoje ir Šventojoje po paplūdimius dažniausiai važinėja atvykėliai. Neretai jie atvyksta prabangiais visureigiais. Jie ne tik ignoruoja gelbėtojų įspėjimus, kad važinėti pliaže draudžiama, bet ir juos iškeikia. Pasitaiko ir ypač įžūlių pažeidėjų.

Vienas pliaže visureigį ties Ošupio taku įklampinęs vairuotojas kreipėsi pagalbos į gelbėtojus: "Girdėjau turite galingą visureigį. Gal galėtumėte atvažiuoti ištraukti".

Toks poilsiautojo pasivažinėjimas pliaže baigėsi pokalbiu su policijos pareigūnais ir bauda.

Pernai po paplūdimį Šventojoje "raliavo" ir neblaivus poilsiautojas.

Atvyksta ir vilkikai

Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas tvirtino, jog problemų kyla paplūdimio prieigose ties gelbėjimo stotimi. Poilsiautojai automobilius palieka ant tako, vedančio į pliažą, mašinomis blokuoja užkardą.

"Žmonės mano, kad čia mūsų automobiliai ir skundžiasi. Tačiau kelius užblokuoja atvykėliai. Prašai patraukti, atšauna, jog tai ne mūsų reikalas. Pasitaiko, jog čia stovi ir vilkikai", – pasakojo J.Pirožnikas.

Kavines aptarnaujantis transportas į paplūdimį įvažiuoti gali nuo 18 iki 9 val.

Palangos policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius tvirtino, jog šį sezoną nubausta apie 200 po paplūdimį ar dviračių takais automobiliais važinėjusių poilsiautojų. Bauda skiriama kaip už kelio ženklo pažeidimą. Ji siekia nuo 50 iki 100 litų.

Bauda – nuo 500 litų

Po paplūdimį besivažinėjantys asmenys užsitraukia ir aplinkosaugininkų nemalonę. Šios institucijos skiriamos baudos kur kas didesnės – nuo 500 litų. Dydis priklauso nuo pažeidimo.

Jei automobiliu pažeidėjas įvažiuos į vandenį, į kurį nubėgs tepalų, bauda bus didesnė. Tokie pažeidėjai turės užlyginti ir išvažinėtas duobes.

Jūros aplinkos apsaugos agentūros viršininkas Raimondas Šatkauskas pasakojo, jog šiemet pareigūnams dar nepavyko patiems sulaikyti po paplūdimius automobiliais ar keturračiais besivažinėjusių asmenų, tačiau skundų iš žmonių gauta.

"Būtų gerai, kad žmonės, pamatę tokį pažeidimą, užfiksuotų ir nuotrauką atsiųstų mums. Svarbiausia, kad fotografijoje būtų matyti mašinos numeris. Tada imsimės priemonių. Išaiškinsime pažeidėją, kviesime jį pas save ir skirsime baudą. Gal taip pasimokys ir nebesivažinės", – tvirtino viršininkas.

Jis pažadėjo, kad bus tiriamas pažeidimas, užfiksuotas dienraščio "Klaipėda" skaitytojo nuotraukose.

Tarsi skrajojantys olandai

R.Šatkauskas aiškino, jog į pliažą gali važiuoti tik žvejai-verslininkai. Jiems aplinkosaugininkai išduoda leidimą. Žvejai jį turi suderinti su Pajūrio regioniniu parku ir policija.

Leidime nurodoma, kokiai mašinai jis išduotas, vieta, kur galima įvažiuoti į paplūdimį.

R.Šatkauskas pabrėžė, jog daugiau leidimai neišduodami niekam.

Į paplūdimius automobiliu įvažiuoti galima tik tam skirtose vietose. Tokių kelių yra Nemirsetoje, Pirmojoje Melnragėje ties molu, Karklėje, Giruliuose ties poilsine "Žuvėdra".

"Jomis gali naudotis tik žvejai-verslininkai. Dėl mėgėjų šis klausimas nėra išspręstas", – teigė vadovas.

R.Šatkauskas pabrėžė, jog daugiau problemų kyla dėl keturračių: "Šios transporto priemonės – tarsi skrajojantys olandai. Dažniausiai jie būna be numerių. Tokius pažeidėjus reikia vaikytis po visą pliažą".

Papildyta:

Automobiliai trukdo ir medikams

Paplūdimių prieigose sustatyti automobiliai ypač trukdo greitosios pagalbos medikams. Ištikus nelaimei, jie negali privažiuoti.

Pasitaiko atvejų, jog gelbėtojai priversti ieškoti ir paliktų mašinų savininkų, kurie neskuba patraukti savo transporto priemonių.

„Tai didelė Palangos problema. Yra vietų, kur iš vis negalime privažiuoti. Daugiausia tokių rūpesčių kyla ne tiek paplūdimyje, kiek daugiabučių namų kiemuose“, – tvirtino Klaipėdos ligoninės Palangos sveikatos centro greitosios pagalbos tarnybos vadovė Laimutė Ežerinskienė.

Į pagalbą skubantiems medikams trukdo ir įžūlūs automobilių vairuotojai, kurie nepasitraukia iš kelio net ir važiuojant su įjungtais švyturėliais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų