Pereiti į pagrindinį turinį

Prašymas aukoti sukėlė spėlionių: kas, skelbiant apie paramą, ketina gauti naudos?

2022-03-12 10:00

Pagalba ir parama karo pabėgėliams ir jų vaikams – šventas reikalas. Tačiau kai kurie įrašai socialiniuose tinkluose verčia spėlioti, kas, skelbiant apie paramą, ketina gauti naudos. Tokių minčių kilo perskaičius garsaus futbolininko Roberto Poškaus žmonos įrašą socialiniuose tinkluose.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Sukėlė pasipiktinimą

"Norime padėti vaikams, kurie vakar, šiandien, rytoj atvyks į Klaipėdą iš karo kamuojamos Ukrainos. Siekiame, kad kiekvienas euras būtų išleistas jų emocinei, fizinei, psichologinei būklei pagerinti, todėl prašome jūsų visų prisidėti ir paremti VšĮ "RP futbolo klubą" tam, kad vaikučiai galėtų visapusiškai dalyvauti edukacinėje sporto veikloje, į kurią įeina stovyklos, bendravimas su kitais vaikais, reabilitacija, kultūrinė veikla ir visa kita, kas reikalinga vaikams. Ačiū jums už jūsų gerumą ir rūpestį", – "Facebook" paskyroje rašė žinomo futbolininko sutuoktinė.

Po šiuo įrašu skelbiama nuoroda aukoti R.Poškaus futbolo klubui.

Skelbimas daug ką apstulbino.

Tekste nedviprasmiškai teigiama, kad pagalba į Klaipėdą atvykstantiems ukrainiečių vaikams bus teikiama ne klubo lėšomis ir pastangomis, o geradarių pinigais, kurie bus paaukoti klubui.

Prasmė: paskaitę futbolo klubo įrašą, kai kurie žmonės suprato, kad jo vadovas nori pamokas pabėgėlių vaikams apmokėti paaukotais pinigais. "Facebook" paskyros nuotr.

Užvirė ginčas

Socialiniuose tinkluose užvirė karšta diskusija. Vieni suskubo smerkti tai, kad paramos prašoma ne vaikams, o klubui, kuris ne savo lėšomis mokys pabėgėlių vaikus, bet už trenerių darbą mokės suaukotais pinigais.

Kiti abejojo, ar sportininkas nepadarė klaidos skleisdamas žinią apie paramą, įtarė, kad tai – viso labo komunikacijos klaida.

R.Poškus patikino, kad Ukrainos žmonėms padeda įvairiais būdais, kontaktuoja su Ivano Frankivsko labdaros įstaiga, iš kurios gavo reikalingiausių daiktų sąrašą. Tai yra ne tik daiktai, bet ir medicinos priemonės. Bendraudamas su šios šalies žmonėmis futbolininkas pakvietė moteris su vaikais į Klaipėdą.

"Turime kaime namą, kur yra daug vietos, galėtume apgyvendinti mamas su vaikais, jų senelius. Girdžiu, kad moterys nenori palikti vyrų. Darome, ką galime, pirmiausia siųsime sauskelnes vaikams, konservus, apklotus. Tai yra klubo parama, bet dabar daugiausia aš pats asmeniškai prisidedu", – kalbėjo sportininkas.

Robertas Poškus: ko gero, mes neteisingai išsireiškėme. Bandysime suformuluoti šiuos dalykus aiškiau.

Pripažino klaidą

Paklaustas apie pabėgėlių vaikų mokymą, R.Poškus tikino, kad mažiesiems užsiėmimai klube būtų nemokami.

Klausinėjamas apie paramą klubui ir prašymą jam aukoti, R.Poškus aiškino, kad klubo "Facebook" paskyra ir "Instagram" profilis dar tik kuriami.

"Ten dar yra ir gramatinių klaidų ir išsireikšta nepakankamai tiksliai. Žmonės sėdi ir taiso klaidas. Iš esmės dabar aš viską finansuoju, iš kitur paramos dar negavome. Turbūt reikia išsireikšti aiškiau. Esame įregistravę viešąją įstaigą ir turime teisę gauti ir teikti paramą. Žiūrint, kokia bus situacija. Žinoma, pirmiausia tokią paramą teiktume Ukrainos vaikams. Klubo sąskaita yra atskira, ten dirbame su rėmėjais, pasirašome su jais sutartis. Kita parama bus panaudojama tik ukrainiečių vaikams ir niekam kitam. Ko gero, mes neteisingai išsireiškėme. Bandysime suformuluoti šiuos dalykus aiškiau. Tai mūsų klaida ir nesusipratimas. Aš pats nerašau, nesusigaudau dokumentuose ir viso labo tenoriu padėti. Pats neturiu "Facebook" paskyros, prašysiu, kad suformuluotų aiškiai", – kalbėjo R.Poškus ir tikino, kad įrašai bus  ištaisyti.

Netrukus abejonių sukėlusio įrašo R.Poškaus žmonos paskyroje neliko, užtat iš kitų įrašų galima suprasti, kad ši šeima jau surinko daug būtinų daiktų ir išsiuntė juos į Ukrainą. Ji ir toliau renka būtiniausius rūbus, maistą ir baldus į Lietuvą atvykstančioms šeimoms.

Daugiau naujienų