Pereiti į pagrindinį turinį

Regatos laukiama be panikos

2009-01-15 09:00
Regatos laukiama be panikos
Regatos laukiama be panikos / "Klaipėdos" archyvo nuotr. 25 jaunuoliams bus suteikta galimybė už mažesnę kainą tapti tikrais šių burlaivių įgulų nariais.

Likus 199 dienoms iki tarptautinės regatos atvykimo į Klaipėdą, renginio organizatoriai nepanikuoja. Pasak jų, Danės krantinės iki regatos bus sutvarkytos, renginiams užteks ir mažesnio, nei buvo numatyta, biudžeto.

Skyrė trečdalį sumos

Vyriausybė neseniai pranešė, jog regatos organizavimui negalės skirti prašytų šešių milijonų litų. Renginiui ji sutinka duoti 2 mln. litų.

"Išsiversime ir su tokiu biudžetu", – nenusiminė miesto meras Rimantas Taraškevičius. Jis mano, kad pataupyti bus galima bendrai puošiant miestą visoms trims šventėms – Jūros šventei, Europos šalių tautinės kultūros festivaliui "Europiada" ir tarptautinei regatai "The Tall Ships Races". Taip pat ir kitus šventinius atributus bus galima sujungti.

Klaipėdos savivaldybė savo biudžetą tvirtins vasario mėnesį, todėl meras negalėjo pasakyti, ar bus skirta pinigų regatai. "Manau, kad tai ne vien Klaipėdos šventė, todėl pinigų prašėme iš valstybės biudžeto. Bet dalis galėtų būti skirta ir iš miesto lėšų", – sakė R.Taraškevius. Jis neslėpė, jog tikimasi paramos ir iš verslo žmonių.

Sostinė nesupranta

Pinigų trūksta ir Pilies uosto bei Danės krantinių rekonstrukcijai, kurią ketinta baigti iki regatos pradžios. R.Taraškevičius Vyriausybei dar kartą priminė, jog reikėtų užbaigti pradėtą projektą. "Didžioji rekonstrukcijos dalis užbaigta, todėl priimant laivus neturėtų kilti problemų, bet reikia sutvarkyti ir likusią dalį", – sakė R.Taraškevičius.

Klaipėdos merą stebino sostinės valdininkų požiūris į Lietuvai svarbų renginį. "Buvau šių metų regatos finišo uoste Den Helderyje. Tai labai įspūdingas renginys. Dar dešimt metų Lietuvoje tokios regatos nebus. O Vilniaus valdininkai nesupranta, kodėl turėtų būti skiriamas toks dėmesys šiai regatai", – piktinosi R.Taraškevičius.

Savanorių nepritrūks

Šiais metais liepos 31 – rugpjūčio 4 dienomis į Klaipėdą atplauks 74 laivai. 14 iš jų – A klasės tradiciniai burlaiviai. Regatoje jau šeštą kartą dalyvaus ir Lietuvos jachta "Lietuva" bei pirmą kartą jachta "Litas".

Laivais atplauks apie tris tūkstančius buriuotojų. Jų priėmimui prireiks apie 150 savanorių. "The Tall Ships Races Baltic – 2009" regatos organizatoriai džiaugėsi, jog jų nepritrūks. Savo prašymus dalyvauti savanorių atrankoje pateikė daugiau nei 200 žmonių. Didžioji dalis – jaunimas, bet yra ir vyresnių. Vyriausiam savanoriui – 65 metai. Balandžio mėnesį jiems vyks dviejų dienų mokymai ir anglų kalbos testas. Mokymų metu būsimi savanoriai bus supažindinti su elgesiu laive, jūrų uostų tvarkos pagrindais, jiems bus pasakojama apie tarptautinę regatą, miesto istoriją. Savanoriams bus suteikiama visa informacija, kurios gali prireikti įgulų nariams.

"Nuo šių žmonių labai priklausys, koks įspūdis liks įgulų nariams apie mūsų šalį", – mano "The Tall Ships Races Baltic – 2009" koordinatorė Audra Umbrasienė.

Žmonių srautų valdymas ir saugumo užtikrinimas bus priskirtas ne savanoriams, o atitinkamoms tarnyboms. "Tokios atsakomybės nenorėjome užkrauti patirties savanorių darbe dar neturintiems žmonėms", – teigė A.Umbrasienė.

Galima tapti įgulos nariu

Regata "The Tall Ships Races Baltic – 2009" uostamiestyje viešės keturias dienas. Laivuose bus atvirų durų valandos, bus galima apžiūrėti laivo vidų. Susidomėję galės įsigyti bilietus ir burlaiviais išplaukti į jūrą kelių valandų kelionei. Taip pat bus suteikiama galimybė įmonėms išsinuomoti visą laivą.

Renginio organizatoriai planuoja suteikti galimybę 25 jaunuoliams tapti tikrais įgulos nariais ir plaukti vieną varžybų etapą. Trys iš atrinktų pretendentų bus neįgalieji, visi kiti – jaunimas iki 25 metų, keli žurnalistai. Tokios kelionės kaina – tūkstantis eurų. Atrinktiems žmonėms bus suteikta nuolaida. Už dešimties dienų kelionę jiems teks mokėti tik tūkstantį litų. Norintys bus atrenkami per kelis etapus. Galintiems mokėti visą kainą (3500 litų) atrankos nebus.

Didžiajame lauko ekrane netoli prekybos centro "Akropolis" jau tiksi atgalinis "The Tall Ships Races Baltic – 2009" regatos laikrodis. Nuo šiandienos liko 199 dienos iki įspūdingo renginio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų