Pereiti į pagrindinį turinį

Tikrintojų gąsdinimai pribloškė

2009-04-02 09:00
Tikrintojų gąsdinimai pribloškė
Tikrintojų gąsdinimai pribloškė / Vytauto Liaudanskio nuotr. Netikėtumas: A.Grimalienę sukrėtė įmonės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojų už durų užkištas įspėjimas.

Klaipėdiečius, kurie net per klaidą į savo butus neįsileidžia vandens skaitiklių tikrintojų, tiekėjai gąsdina kosminio dydžio mokesčiais.

Už vandenį – tūkstančiai

Prieš dvi dienas vakare po darbo namo grįžusi I.Simonaitytės gatvės 7 namo gyventoja Aldona Grimalienė buvo šokiruota. Moteris rado už durų užkištą įmonės „Klaipėdos vanduo“ įspėjimą.

Rašte nurodyta, kad bendrovės darbuotojai kovo 30 dieną atvyko apžiūrėti bute sumontuotų vandens skaitiklių ir užfiksuoti jų rodmenų, tačiau to padaryti negalėjo, nes nieko nebuvo namie.

Rašte parašyta, kad buto savininkai iki balandžio 1 dienos informuotų įmonę, kada bus galima apžiūrėti prietaisų būklę. Priešingu atveju suvartoto vandens ir pašalintų nuotekų kiekis bus nustatomas esant rašytinei sutarčiai su įmone „Klaipėdos vanduo“ pagal savivaldybės patvirtintas suvartojimo normas.

Jos nesant, per mėnesį suvartoto vandens ir pašalintų nuotekų kiekis bus skaičiuojamas vadovaujantis 1996 metų jau neegzistuojančios Statybos ir urbanistikos ministerijos įsakymu.

Nurodoma, jog pagal jį per mėnesį suvartoto vandens kiekis nustatomas taip, kad jis iš čiaupo tekėjo trijų metrų per sekundę greičiu 24 valandas per parą. Apžiūrėjus skaitiklius, jo kiekis neperskaičiuojamas.

Įspėjime teigiama, kad tokiu atveju per mėnesį suvartoto vandens ir pašalintų nuotekų kiekis sudarytų 1 tūkst. 380 kubinių metrų. Tektų mokėti 6 tūkst. 555 litus.

Įspėjimas sukrėtė

„Raštas sukrėtė. Susinervinau taip, kad nemiegojau visą naktį. Negi vandens tiekėjai gali tokius lapus pakišti žmonėms? Už vandenį visą laiką moku sąžiningai, o tiekėjai užsiiminėja kažkokiomis nesąmonėmis. Informuoti palikta tik viena diena“, – piktinosi A.Grimalienė.

Kasdien dirbanti ir namo apie 19 valandą grįžtanti klaipėdietė tvirtino, jog apie vandens skaitiklių patikrinimus nebuvo gavusi informacijos.

„Iš kur man sužinoti apie juos? Negi taip sunku laiptinėje pakabinti skelbimą? O gal žmogus išvažiavęs ar ligoninėje ir per vieną dieną nespėjo pamatyti skelbimo? Nesuprantu, kodėl reikia taip gąsdinti“, – stebėjosi moteris.

Užvakar rytą moteris paskambino į įmonę „Klaipėdos vanduo“ ir susitarė dėl skaitiklių patikrinimo. Specialistai į jos namus užsuko vakare.

Vartotojas įsileisti privalo

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ Pardavimų departamento direktorius Dangeras Aleksandrovas pabrėžė, jog vandens tiekėjas privalo kontroliuoti, kaip vartojamas vanduo, tikrinti skaitiklius. O gyventojas privalo sudaryti sąlygas apžiūrėti apskaitos prietaisus.

„Matyt, šiuo atveju buvo tradicinė situacija – kontrolierius atėjo tikrinti skaitiklių, gyventojų nebuvo namie ir paliko įspėjimą, kad susitartų dėl laiko. Taip informuojame apie savo teises“, – teigė D.Aleksandrovas.

Pasak direktoriaus, įspėjimas, kiek tikrintojų neįsileidęs abonentas turi mokėti už vandenį, numatytas 1996 metų Statybos ir urbanistikos ministerijos įsakymu, kuris galioja iki šiol.

„Įsakyme apibrėžta, kas yra savavalinis vandens vartojimas ir kaip tokiais atvejais apskaičiuojamas jo suvartojimas. Neleidimas patikrinti skaitiklio priskiriamas savavaliniam vandens vartojimui“, – pabrėžė vadovas.

Tačiau D.Aleksandrovas pabrėžė, jog niekas tokiai pinigų sumai sąskaitų neskuba rašyti. Laukiama, kol žmogus tarsis dėl laiko, kada kontrolieriai gali patikrinti skaitiklius. Jei nesulaukiama, atnešamas dar vienas įspėjimas, o vėliau išsiunčiamas registruotas laiškas.

„Skaitiklis bute – didžiausia problema. Puikiai suprantame, kad žmonės gali sirgti ar būti išvykę ilgesniam laikui. Dėl to palieka informacinį lapelį, o jei neatsiliepia, aiškinamės situaciją“, – tikino D.Aleksandrovas.

Įsakymas taikomas ne tiems

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė tvirtino, jog tas 1996 metų Statybos ir urbanistikos ministerijos įsakymas galioja tais atvejais, kai gyventojai neturi skaitiklių butuose, o vanduo apskaičiuojamas pagal bendrą namo skaitiklį, o šis yra nebetinkamas naudoti.

„Jei apskaitos prietaisai yra butuose, įsakyme numatytomis sankcijomis ir atsiskaitymo taisyklėmis negali būti grasinama. Šis įsakymas priimtas, kai butuose dar nebuvo apskaitos prietaisų, o bendras namo skaitiklis buvo vienintelis informacijos šaltinis apie suvartotą vandenį“, – pabrėžė K.Vintilaitė.

Vyriausybės įsakymai, reikalaujantys įvesti vandens skaitiklius kiekviename bute, atsirado kur kas vėliau, ir vartotojai privalo sudaryti sąlygas įmonei „Klaipėdos vanduo“ patikrinti vandens skaitiklius.

Anot Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos skyriaus vyriausiojo specialisto Skirmanto Adašiūno, tvarkos, pagal kurią būtų baudžiami asmenys, atsisakę įsileisti skaitiklių tikrintojus, nėra.

Jo teigimu, tokiems asmenims, kaip ir tiems, kurie nedeklaruoja rodmenų, suvartoto vandens kiekis skaičiuojamas pagal nustatytą normą. Vienam bute gyvenančiam asmeniui šalto vandens norma yra 4, karšto – 3 kubiniai metrai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų